Gijs Bakker

 

 

Buick (384)

 

Broche

zilver, diamant

2011

Oplage van 5

Uitgevoerd door Pauline Barendse

 

CODA is door de bijdrage van het Mondriaan Fonds in staat geweest een belangrijk werk aan te kopen van Gijs Bakker (Nederland, 1942), een van de pioniers van het Nederlandse sieraadontwerp.

Bakker zoekt naar een manier om ambacht (handwerk) en (industrieel) design te verbinden en experimenteert met nieuwe technieken en industriële materialen. Het concept is leidend waardoor het niet uitmaakt wie het werk uiteindelijk uitvoert; hij laat werk dan ook regelmatig in oplage uitvoeren.

Met zijn sieraden gemaakt van industriële materialen als fotografische afbeeldingen, pvc en 3D geprint metaal, in combinatie met edelstenen en onderwerpen als sport en de auto, symbolen van de massacultuur, zet Bakker banaliteit tegenover luxe; met humor en ironie becommentarieert hij zo het sieraad – en de auto - als statussymbool.

De broche Buick (384) is in een oplage van vijf uitgevoerd door Pauline Barendse. Het is een voortzetting van verschillende ontwerpstrategieën die Bakker typeren; dit maakt het een uitermate karakteristiek en representatief werk uit het oeuvre van de kunstenaar en mooie aanvulling op de CODA collectie.

 

Foto: Rien Bazen