Couzijn van Leeuwen (1959-2019, Nederland)

PERSBERICHT

Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen overleed dinsdag 16 juli 2019 op 60-jarige leeftijd.

Couzijn van Leeuwen is met zijn veelzijdige oeuvre vertegenwoordigd in de collecties van CODA te Apeldoorn, Centraal Museum te Utrecht, Museum Krona te Uden, Museum Belvedère te Heereveen-Oranjewoud en dankzij recente aankopen in Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam, Museum Flehite te Amersfoort en ARTIS - Groote Museum (in oprichting) te Amsterdam. Daarnaast zijn vele kunstwerken opgenomen in particuliere verzamelingen en bedrijfscollecties in binnen- en buitenland.

Zijn werk
Selfportrait as Captain Braveheart uit 2018 is momenteel te zien in CODA Paper Art 2019 (t/m 27/10/19). Zijn laatste werk, een jungle-installatie voor het atrium van CODA, als onderdeel van de kernkunstenaarscollectie, zal over een aantal weken geïnstalleerd worden. In Museum Flehite is Airarium IV te zien in de opstelling van de nieuwe aanwinsten (t/m 13/10/19). De Kerststal voor duizend kinderzielen (2011) is permanent te zien in Museum Krona.

 

Couzijn van Leeuwen werd opgeleid als beeldhouwer, hij werkte met alle mogelijke materialen: hout, metaal, keramiek en papier, maar is vooral bekend geworden door zijn intrigerende kunstwerken en installaties van karton. Over het materiaal karton vertelde Couzijn: “Karton is, zoals we weten een verpakkingsmateriaal, een wegwerpproduct. Je vindt het eenvoudig langs de straten, wachtend op de vuilniswagen en je kunt het gratis meenemen. Dat heb ik dus gedaan om het vervolgens in stukken te snijden en opnieuw samen te stellen met behulp van de nietmachine.” Zo ontstonden zijn kartonnen sculpturen: eerst vooral kasten, inclusief kartonnen vazen erbovenop, gevuld met de prachtigste objecten: Tangpaarden, dieren - vooral vogels - en later ook plantvormen. Hele kamers van karton ontstonden al nietend met gevlochten kleden op de vloer en papieren collage-behangsels. In het wervelende scheppingsproces leek het of de ene figuur uit de andere voortkwam, zonder enige restrictie of schijnbare voorkeur. Over zijn werkproces zei hij zelf: “Ik weet nooit waar ik me bevind, ik zit er middenin!”

 

Door een keer vloeibare klei af te gieten in een kartonnen mal ontdekte Van Leeuwen een ander favoriet materiaal; klei. Driemaal kon hij hier volop mee experimenteren tijdens een werkperiode in het EKWC en vormde, glazuurde en stookte volgens geheel eigen methoden, ook een groot keramisch oeuvre bij elkaar. Ook in opdracht kwamen grote, bijzondere werken tot stand zoals reusachtige keramische gedenkstenen en het indrukwekkende metalen hekwerk voor het Centraal Museum.

 

Al zijn dieren, vogels en zelfs planten en kasten lijken bezield door deze bevlogen en inspirerend kunstenaar. In het magistrale werk Selfportrait as Captain Braveheart zien we zonder twijfel de dappere Couzijn die ons voorgaat op zijn pad.

 

Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen over Couzijn van Leeuwen: “We verliezen een mooi mens met een krachtig wereldbeeld, die prachtige kunst creëerde.”

 

Carin Reinders, directeur CODA: “Intuïtief en vastberaden ging Couzijn zijn materialen karton en klei te lijf. Een imposant oeuvre laat Couzijn ons na ter verwondering en inspiratie.”

 

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Het Centraal Museum heeft veel met Couzijn samengewerkt. We hebben met zijn overlijden een bijzonder mens en veelzijdig kunstenaar verloren.”

 

 

Couzijn van Leeuwen zelf in zijn laatste interview voor KM: “Uiteindelijk moet ik toegeven dat er over een blad of een bloem, of een vogel vliegend door de lucht, geen zinnig woord gezegd kan worden wat raakt aan het wezen van de verschijningsvorm. We putten ons uit en sluipen langs de rand van de krater en communiceren pas echt wanneer we ons bedienen van de voertuigen van de muziek, de poëzie en de beeldende kunst.”

 

Couzijn van Leeuwen werd op 21 mei 1959 geboren in Hoevelaken en studeerde aan de kunstacademie in Den Bosch. Couzijn van Leeuwen ontving de Boellaardprijs 2013 voor zijn gehele oeuvre. Hij woonde en werkte de laatste jaren op De Reehorst in Driebergen.

www.couzijnvanleeuwen.com

 

Couzijn van Leeuwen

Couzijn van Leeuwen 1959-2019

Couzijn van Leeuwen - Selfportrait as Captain Braveheart (2018)