CODA Boekenblog: Loes Kroon

Juni; maand van het Spannende Boek! Loes selecteerde deze week niet alleen twee genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs maar trakteert ons ook op twee thrillers die in de detective & thrillergids van Vrij Nederland 5 sterren kregen.

Tips van Loes #9

Manon Uphoff, Vallen is als vliegen *genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs*
Manon Uphoff toonde in 2016 het beeldend werk Kamer met Minotaurus in CODA Museum. Hoewel de oorsprong van dit werk en de titel onduidelijk bleef, omschreef zij deze Kamer met Minotaurus als een ‘familieportret’. De Minotaurus keert terug in haar boek Vallen is als vliegen als aanduiding van de vaderfiguur. Hij geeft het meisje en haar zussen toegang tot zijn wereld. In die wereld laat hij hen kennismaken met schoonheid, met beeldende kunst en literatuur. Maar ‘verdwaald’ in zijn labyrint heerst hij ook over hen. En de lezer raakt verstrikt in deze duale wereld van schoonheid en macht die vele malen complexer en gelaagder is dan het woord dat Uphoff niet gebruikt: misbruik.

De directe aanleiding voor Vallen is als vliegen was de dood van haar zus. Het verhaal, hun verhaal, over een jeugd met lichamelijk en geestelijk misbruik waar ze nooit over heeft willen schrijven, moest toen geschreven worden. Vallen is als vliegen is een pijnlijke maar moedige confrontatie met het verleden in prachtig beeldende taal.

Lees dit boek >

Sander Kollaard, Uit het leven van een hond *genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs*
Uit het leven van een hond is een intiem portret van Henk, een 56-jarige IC-verpleegkundige. We volgen hem op een warme, zomerse zaterdag, samen met zijn oude hond Schurk die hartklachten heeft. Henk doet boodschappen, bezoekt een oud-collega, laat de hond uit en gaat barbecueën bij zijn broer. Maar wie is Henk eigenlijk? En wat bepaalt zijn ‘Henkerigheid’? De lezer zit in het hoofd van Henk, maar soms zoemt de schrijver uit en is er een verteller. Dat geeft een bijzonder effect en perspectief. Uit het leven van een hond is een boek vol levenslust. En ja, de auteur heeft zelf ook zo’n kooikerhondje.

Lees dit boek >

Arnaldur Indridason, Smeltend ijs, ***** (Vrij Nederland)

Bijna alle thrillers van deze auteur die zich in IJsland afspelen, worden met 5 sterren of bollen gewaardeerd. In Smeltend ijs is de hoofdrol voor de gepensioneerde politieman Konrad, die we nog kennen uit Erfschuld. De ijskappen smelten en leggen soms geheimen bloot. Het lichaam van de vermiste man wordt gevonden en Konrad wordt teruggevraagd om mee te helpen bij het onderzoek. Klassiek geval van een koppige en knorrige speurder die zich vastbijt in een lastige zaak. De interacties tussen Konrad, zijn familie, collega’s en de mensen die hij tijdens zijn onderzoek tegenkomt, zijn prachtig beschreven. Met daarbij ook heel ontroerende passages over de laatste herinneringen aan zijn gestorven vrouw. Absolute aanrader!

Lees dit boek >

Elizabeth Macneal, De poppenfabriek, ***** (Vrij Nederland)
Londen, 1850, tijdens de opbouw van de Wereldtentoonstelling in Hydepark ontmoeten Iris en Silas elkaar. Iris beschildert de hele dag poppengezichtjes in de poppenfabriek. Silas zet dode dieren op en verzamelt curiositeiten. Iris en haar tweelingzus Rose, de wat vreemde Silas en Albie, een straatjongen met één tand die droomt van een kunstgebit, behoren tot de onderkant van de samenleving. Iris heeft een misvormd sleutelbeen, het gezicht van Rose is gehavend door de pokken. Iris wil graag kunstenares worden en wordt model voor prerafaëlistische kunstschilder Louis Frost. De onderlinge verhoudingen zorgen voor een kleurrijk, macaber en gruwelijk verhaal. De poppenfabriek is een spannende, historische en duistere roman.

Lees dit boek >