CODA BOEKENBLOG: Loes Kroon

Neurobioloog en auteur Dick Swaab publiceerde een paar jaar geleden Wij zijn ons brein waarin hij betoogt dat het verhaal van je leven, het verhaal van je brein is. In dit boek komt alles voorbij; van alzheimer, hersenbeschadiging en psychische problemen tot anorexia, medicatie en geloof. Na lezing begrijp je beter waarom je bent wie bent. Loes ging voor dit blog op zoek naar boeken die op uiteenlopende wijze identiteit als onderwerp hebben.

Tips van Loes #8

Anjet Daanje, De herinnerde soldaat
Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt een gewonde soldaat die lijdt aan geheugenverlies opgenomen in een krankzinnigengesticht. Na de oorlog komen er regelmatig vrouwen langs om te zien of hij wellicht hun vermiste echtgenoot is. Uiteindelijk wordt hij herkend door Julienne. Zij weet van een verborgen litteken. Hij kan zich haar en hun leven samen niet herinneren. Julienne is echter vastbesloten hem zijn identiteit terug te geven. Maar hij krijgt nachtmerries en flarden van herinneringen komen boven. Wie is hij echt? Meer dan 500 pagina’s genieten van lange, meanderende zinnen waarin je helemaal wordt meegezogen. Zeer de moeite waard!

Lees dit boek >

Colson Whitehead, De jongens van Nickel
Indringende roman over de wantoestanden in een Amerikaanse jeugdgevangenis. De veelbelovende Elwood Curtis komt door een vergissing terecht op de Nickel Academy, een tuchtschool en de hel op aarde. Met name de zwarte jongens zijn aan het sadisme van hun witte bewakers uitgeleverd. Colson Whitehead schreef het boek nadat er in 2014 op het terrein van een voormalige tuchtschool 55 anonieme graven werden gevonden. Hij inspireerde zijn verhaal op deze geschiedenis en won er recent de Pulitzer Prize mee. Indrukwekkend boek over een duister hoofdstuk uit de Amerikaanse geschiedenis.

Lees dit boek >

Martine Bijl, Rinkeldekink
Martine Bijl krijgt in 2015 een hersenbloeding. Ze schrijft in Rinkeldekink heel herkenbaar, eerlijk en soms met wrange humor over haar verblijf in een revalidatiecentrum en in het ziekenhuis. Over therapeuten, de welzijnstaal, de ergotherapie en alle mensen die ze tegenkomt. Wat gebeurt er met je als je hoofd niet meer doet wat je wil of als je iets niet meer kunt wat je daarvoor moeiteloos talloze keren hebt gedaan? Bijl beschrijft in klare taal wat een hersenbloeding met je kan doen.

Lees dit boek >

Thomas Rueb, Laura H.
Thomas Rueb is journalist en wordt op enig moment voor een interview naar de vader van ene Laura gestuurd. Zo stuit hij op het verhaal een vrouw uit Zoetermeer, die samen met haar man Ibrahim en twee jonge kinderen naar het kalifaat vertrokken is. Hij reconstrueert haar bekering, het ijzingwekkende leven in het kalifaat en haar ontsnapping nadat haar vader een reddingsactie op touw gezet heeft. Op Schiphol wordt Laura gearresteerd op verdenking van het beramen van een aanslag. Rueb reisde naar Irak, was bij het proces, sprak uitgebreid met Laura, haar familie en had toegang tot alle dossiers.

Lees dit boek >