CODA BOEKENBLOG: Loes Kroon

CODA Bibliotheek is, weliswaar met beperkingen, weer open. Hoe dat werkt, lees je hier. Maar omdat het boekenblog van Loes Kroon zo ontzettend gewaardeerd wordt, houden we dat voorlopig nog even in de lucht. Het is tenslotte heerlijk als je de krenten uit de pap aangereikt krijgt!

Loes Kroon werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd, en kan daar bovendien bijzonder goed over vertellen. En omdat haar liefde voor boeken aanstekelijk werkt, neemt zij ons aan de hand van een aantal tips mee door het aanbod op www.bibliotheek.nl en in CODA Bibliotheek.

Tips van Loes #7

Familiegeschiedenissen zijn vaak meer dan enkel dat; ze schetsen een beeld van een tijdvak of geven een indruk van een bepaalde bevolkingsgroep of laag in de samenleving. Loes ontdekte deze week in de online bibliotheek een aantal recent verschenen titels die dat op prachtige wijze aantonen. De thrillertip van deze week past perfect bij het mooie weer dat voor aankomende donderdag voorspeld is.

Judith Fanto, Viktor
De Apeldoornse auteur Judith Fanto debuteerde dit voorjaar met Viktor, gebaseerd op haar eigen  familiegeschiedenis. Viktor is haar flamboyante oudoom na de Tweede Wereldoorlog  doodgezwegen werd. In dit boek maken we kennis met de kleurrijke Joodse familie Rosenbaum in Wenen tijdens het interbellum. De stad en het leven veranderen drastisch als Oostenrijk door de nazi’s in 1938 ingelijfd wordt. Ook andere, grote Europese gebeurtenissen zijn van invloed op de wendingen in de familiegeschiedenis. Decennia later is nazaat Geertje benieuwd naar de familiegeschiedenis met al haar raadsels en geheimen en het onverwerkt verleden. En dan is er nog Viktor, over wie nooit gesproken wordt. Viktor is een mooi en indrukwekkend boek over de betekenis van familiebanden en de invloed van de geschiedenis op de familieverhoudingen. 

Lees dit boek > 

 

Isabella Hammad, De Parijzenaar
Dit debuut en tevens familiegeschiedenis geeft zicht op de geschiedenis van Palestina vóór 1948. Isabella Hammad is de achterkleindochter van Midhat Kamal, zoon van een vermogende textielhandelaar uit Nablus, een stad in het Ottomaanse Palestina. Midhat gaat in 1914 medicijnen studeren in Montpellier, wordt door zijn omgeving als exotisch gezien en wordt er verliefd. Als hij terugkeert naar Nablus is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Midhat probeert zichzelf trouw te blijven, onder druk van familieverwachtingen en tegen de achtergrond van grote politieke onrust. 

Lees dit boek >

 

Marjolijn van Heemstra, En we noemen hem
Marjolijn krijgt op haar achttiende een zegelring van haar oma die ooit toebehoorde aan oudoom Frans. De schenking gaat gepaard met de verwachting dat zij een eventuele zoon zal vernoemen. Als Marjolijn zwanger is, verdiept ze zich in oom Frans. Hij zou een verzetsheld zijn en stond bekend als bommenneef. Er blijkt veel te vinden in verschillende archieven. Zo werd op Sinterklaasavond 1946  een pakket in sinterklaaspapier bezorgd bij een vermeende NSB’er. Bij deze aanslag komen drie mensen om. De bommenneef bleek bovendien bij een naoorlogse terreurgroep te horen. Wat bezielde deze oom Frans? En wat voor man was hij? Dit boek is het verslag van een boeiende zoektocht die de negen maanden van haar zwangerschap beslaat en de geboorte van een zoon aankondigt die geen Frans zal heten… 

Lees dit boek >

 

Mats Peder Nordbo, Meisje zonder huid
Als zijn zwangere vriendin omkomt bij een ongeluk, verhuist de Deense journalist Matthew Cave naar Nuuk in Groenland. Zijn leven voelt zinloos geworden en hij snakt naar een andere plek en een andere invulling. Hij gaat werken bij de plaatselijke krant en wordt naar de rand van de ijskap gestuurd om verslag te doen van de vondst van een mummie. Als de mummie verdwijnt en de politieman die de mummie bewaakte vermoord blijkt te zijn, ontstaat er chaos. Matthew gaat op onderzoek uit. Heel veel ijs, sneeuw, harde wind (en moeilijke namen) in een ijzingwekkende thriller!

Lees dit boek >