CODA BOEKENBLOG: Loes Kroon

CODA Bibliotheek is, weliswaar met beperkingen, weer open. Hoe dat werkt, lees je hier. Maar omdat het boekenblog van Loes Kroon zo ontzettend gewaardeerd wordt, houden we dat voorlopig nog even in de lucht. Het is tenslotte heerlijk als je de krenten uit de pap aangereikt krijgt!
Loes Kroon werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd, en kan daar bovendien bijzonder goed over vertellen. En omdat haar liefde voor boeken aanstekelijk werkt, neemt zij ons aan de hand van een aantal tips mee door het aanbod op www.bibliotheek.nl en in CODA Bibliotheek.

Tips van Loes #6

Hoewel Moederdag al achter ons ligt, selecteerde Loes deze week toch een aantal boeken die over moeders en het moederschap gaan. Omdat het langverwachte derde deel uit de trilogie van Hilary Mantel onlangs verscheen, is er aandacht voor de eerdere twee boeken in de reeks. En natuurlijk ontbreekt ook deze keer de wekelijks thrillertip niet!

Hugo Borst, Ma en Ach moedertje
Deze twee boeken van journalist en sportanalyticus Hugo Borst vormen een liefdevol portret van een dementerende moeder en haar zoon. Het proces van aftakeling, de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis en het dagelijks leven daar worden indringend en aangrijpend beschreven. Borst gaat trouw bij zijn moeder op bezoek, vermaakt zich met haar en haar medebewoners maar maakt zich ook kwaad over de gigantische druk op het verplegend personeel en de arrogantie van de zorgbestuurders.

Lees deze boeken: Ma > en Ach moedertje >

Graham Swift, Moeders Zondag
Het is 30 maart 1924, Moeders Zondag (de Engelse Moederdag). Iedereen heeft  vrij voor het bezoeken van familie. Jane Fairchild is een dienstmeisje dat als baby te vondeling is gelegd en heeft geen moeder om naar toe te gaan. Hoe zal zij haar dag doorbrengen? Moeders Zondag is een ontroerend levensverhaal van een jonge vrouw. Geluk, hartstocht en een afschuwelijk verlies tijdens een idyllische eerste zomerdag vormen het begin van het leven van Jane Fairchild als gevierd auteur.

Lees dit boek >

Hilary Mantel, Wolf Hall en Het boek Henry
Wolf Hall en Het boek Henry zijn de eerste twee delen van een trilogie over Thomas Cromwell, adviseur en rechterhand van Hendrik VIII. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de afscheiding van The Church of England en sluiting van de kloosters en had bovendien een groot aantal executies, waaronder die van Anna Boleyn, op zijn naam staan.
Wolf Hall (2009) beschrijft de jeugd van Cromwell en zijn loopbaan aan het hof van Hendrik VIII. Het boek Henry (2012) verhaalt over het huwelijk van Hendrik met Anna Boleyn. Beide boeken zijn bestsellers, zeer goed gerecenseerd en werden beiden bekroond met de Booker Prize.
Liefhebbers hebben lang moeten wachten op het slotdeel, De spiegel en het licht, dat op 6 mei verscheen. Hierin wordt de periode beschreven tussen de executie van Anna Boleyn en Cromwells eigen executie. Het CODA lid dat om de paar maanden een aanschafsuggestie indient voor dit boek hoeft niet lang meer te wachten!

Lees deze boeken: Wolf Hall > en Het boek Henry >

Soren Sveistrup, Oktober
Begin oktober keert Rosa Hartung terug als minister van Sociale Zaken. Na de dramatische verdwijning van haar 12-jarige dochter heeft ze een jaar verlof genomen. Dezelfde dag wordt een jonge moeder vermoord. Op de plaats delict treffen de rechercheurs Thulin en Hess een poppetje aan. Na nog een moord beginnen de rechercheurs een verband te zien. Maar hoe zit het met de vermissing van de ministersdochter? Nagelbijtend spannend boek!

Lees dit boek >