CODA BOEKENBLOG: Loes Kroon

Helaas is CODA Bibliotheek gesloten tot ten minste 1 juni. En hoewel wij niets liever willen dan u ook van dienst zijn in onze bibliotheek is er gelukkig – voor jong en oud – online een groot aanbod thrillers, romans, literatuur, poëzie, knutselboeken en non-fictie te vinden. Op www.bibliotheek.nl staan ruim 28.000 titels die met de CODA pas gratis te leen zijn. Maar hoe vind je je weg? Loes Kroon werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd, en kan daar bovendien bijzonder goed over vertellen. En omdat haar liefde voor boeken aanstekelijk werkt, neemt zij ons aan de hand van een aantal tips mee door het digitale aanbod op www.bibliotheek.nl.

Tips van Loes #5

Loes selecteerde deze week boeken die vanuit verschillend perspectief betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Jan Brokken, een van haar favoriete schrijvers, krijgt podium met twee titels. Daarnaast tipt  Loes een historisch thriller, een klassieker en het bijzondere boek van Jan Konst. Op ons YouTube kanaal gaat een aantal Nederlandse schrijvers in op de betekenis van vrijheid. Soms vanuit de context van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, maar evenzo vaak interpreteren zij de betekenis van vrijheid met de actualiteiten in het achterhoofd. Je kunt daar video’s bekijken van Ad van Liempt, Peter Brusse, Michel Veering, Jurryt van de Vooren, Marjolein Bax, Martine Letterie, Tim Overdiek, Nanda Roep, Willem Meiners, Suzanna Jansen, Willemijn van Dijk en Mark Blaisse.

Meer lezen? Zoek dan in de bibliotheekcatalogus op ‘Tweede Wereldoorlog’.

 

Jan Brokken, De vergelding
Door sabotage komt in 1944 een Duitse soldaat in Rhoon om het leven, De vergelding van de Duitsers is verschrikkelijk: zeven mannen worden geëxecuteerd en hun huizen worden in brand gestoken. De grote vraag is nog steeds: wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Of was het een stom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten. Jan Brokken doet een poging om dat wat in zijn geboortedorp Rhoon gebeurde te reconstrueren.

Lees dit boek >

 

Jan Brokken, De rechtvaardigen
De Nederlandse diplomaat Jan Zwartendijk redde als consul in Litouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog talrijke Joden door visa uit te schrijven voor Curaçao. Ze reisden met de Transsiberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden. Ze overleefden vrijwel allemaal de oorlog. Jan Brokken schreef een aangrijpende verhaal over moed en het maken van de juiste keuzes.

Lees dit boek >

 

Kate Quinn, Het Alice netwerk
Het Alice netwerk is een historische thriller over twee vrouwen: Eve is in de Eerste Wereldoorlog spion in het Alice netwerk, Charlie is een onconventionele Amerikaanse die op zoek is naar haar nichtje dat in de Tweede Wereldoorlog vermist wordt. Eve wordt in 1915 naar Frankrijk gestuurd als lid van het Alice netwerk; een groep geheim agenten die opereert onder de neus van de vijand. De groep wordt verraden en Eve trekt zich verbitterd terug in Londen. Tijdens de zoektocht van Charlie in 1947 komen hun verhalen bij elkaar. Bijzonder verhaal over twee sterke vrouwen dat blijft fascineren. Je móet weten hoe het afloopt!

Lees dit boek >

 

Jan Konst, De wintertuin
De wintertuin vertelt de geschiedenis van een Duitse familie in de lange twintigste eeuw. Hilde Grunewald, grootmoeder van de vrouw van Jan Konst, werd geboren in 1902 en overleed in 2001. Ze is dan bijna 100 jaar oud. Ze groeide op tijdens het bewind van  keizer Wilhelm II, kreeg haar kinderen tijdens de nazidictatuur, beleefde de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en maakte de opkomst en ondergang van de DDR mee. Hilde zag en beleefde het allemaal. Haar lot, en dat van haar familie, weerspiegelt de Duitse geschiedenis. Jan Konst laat in De wintertuin het leven van een gewone vrouw samenvloeien met de geschiedenis.

Filmpje waarin Jan Konst vertelt over De wintertuin kun je hier bekijken.

Een leesfragment uit het boek staat hier.

Lees dit boek >

 

Dola de Jong, En de akker is de wereld
En de akker is de wereld is een echte klassieker waarin een jong echtpaar Nederland verlaat vanwege de oorlogsdreigingen en met een woonwagen door Europa reist. Onderweg ontfermen ze zich over kinderen die op de vlucht hun ouders zijn kwijtgeraakt. Uiteindelijk komen ze  terecht in het Marokkaanse Tanger, in de Tweede Wereldoorlog een vrijhaven. Ze proberen een bestaan op te bouwen door het dorre land te bewerken maar Tanger zit ook vol nazispionnen... En de akker is de wereld laat zien hoe een oorlog stap voor stap het leven van vluchtelingen kan ontwrichten. Indrukwekkend en zeer actueel!

Lees dit boek >