CODA BOEKENBLOG: Loes Kroon

Helaas is CODA Bibliotheek gesloten tot ten minste 1 juni. En hoewel wij niets liever willen dan u ook van dienst zijn in onze bibliotheek is er gelukkig – voor jong en oud – online een groot aanbod thrillers, romans, literatuur, poëzie, knutselboeken en non-fictie te vinden. Op www.bibliotheek.nl staan ruim 28.000 titels die met de CODA pas gratis te leen zijn. Maar hoe vind je je weg? Loes Kroon werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd, en kan daar bovendien bijzonder goed over vertellen. En omdat haar liefde voor boeken aanstekelijk werkt, neemt zij ons aan de hand van een aantal tips mee door het digitale aanbod op www.bibliotheek.nl.

Tips van Loes #4

Deze week selecteerde Loes voor haar blog een aantal boeken met – letterlijk en figuurlijk – een opmerkelijk of bijzonder perspectief. Telkens blijkt dat de wereld er voor iedereen anders uitziet, dat schijn behoorlijk kan bedriegen en eigenlijk niets is wat het lijkt. Althans, het is maar hoe je het bekijkt…

 

Jane Gardam, Een onberispelijke man, Een trouwe vrouw en Laatste vrienden
Deze boeken van Jane Gardam vormen een ingenieuze trilogie over de bejaarde Britse rechter Edward, zijn vrouw Betty en zijn rivaal Veneering. Elk boek geeft een ander perspectief op het levensverhaal van de gepensioneerde rechter. Zijn uiterlijk is onkreukbaar, zijn leven is dat niet. Na een carrière in Hongkong gaat Edward met pensioen en besluit hij met zijn vrouw op het Engelse platteland te gaan wonen. In Een onberispelijke man kijkt hij, na Betty’s overlijden, terug op zijn leven. In Een trouwe vrouw lezen we het verhaal vanuit het standpunt van Betty. In dit boek wordt duidelijk dat Edward toch niet zo onkreukbaar is als gedacht en dat Betty ook zo haar verborgen kanten heeft. Het laatste deel verhaalt vanuit het perspectief van oude vrienden en vertelt het levensverhaal van Veneering. Jane Gardam heeft een prachtige, warme schrijfstijl en geeft evenzo mooie karakterbeschrijvingen. Een mooie trilogie! 

Lees deze boeken >

 

Deborah Cadbury, Koningin Victoria als huwelijksmakelaar; haar kinderen en kleinkinderen op Europese tronen
Victoria en Albert hadden heel veel kinderen en kleinkinderen. De droom en hoop van Albert was dat door koninklijke verbintenissen een stabiel en welvarend Europa zou ontstaan. Met je familie vecht je tenslotte niet. Dat uitgangspunt was mooi. Maar het liep anders. Dit boek is een boeiende en vermakelijke geschiedenis van de Europese vorstenhuizen in de 19e en het begin van de 20e eeuw, inclusief alle dwarsverbanden, gruwelijkheden en kinderen die maar niet willen luisteren. Een stamboom tijdens het lezen is wel aan te bevelen. 

Lees dit boek >

 

Melissa Daley, Molly en het kattencafé
Molly is een slimme poes die op een dag op zoek moet naar een nieuw huis. Na wat omzwervingen en een leven als straatkat trekt ze in bij café-eigenaresse Debbie en haar dochter. Molly is erg geliefd bij de bezoekers van het café, maar de vraag is of dat lang goed kan gaan. Je leest het boek vanuit het perspectief van Molly, wat gek genoeg, helemaal niet vreemd is. Heerlijk tussendoortje met hoog aaibaarheidsgehalte. Leuke ‘feel good’ roman voor kattenliefhebbers! 

Lees dit boek >

 

Sharon Bolton, Op de vlucht
In de heuvels ergens tussen Engeland en Schotland maken 13 passagiers een ballonvaart. Tot hun verbijstering zien ze dat op de grond een meisje vermoord wordt. Op één vrouw na komt iedereen uit de ballon om en de vrouw die overleeft, vlucht voor haar leven. Zij heeft de moordenaar gezien. En hij haar … Heel, heel erg spannend boek! 

Lees dit boek >

De websites bij elkaar

www.bibliotheek.nl 

Als je lid bent van CODA heb je op deze website toegang tot ruim 28.000 e-books . Inloggen is eenvoudig en kan met het nummer op je CODA pas.

www.voorleeshoek.nl

De leukste voorleesverhaaltjes bij elkaar!

www.yoleo.nl 

Een website speciaal voor beginnende lezers en kinderen met dyslexie. Hier kun je ook karaokelezen: terwijl je luistert naar het verhaal, lees je mee met de ondertiteling.

 

Ben je jonger dan 18 jaar? Kijk dan eens op www.jeugdbibliotheek.nl