CODA BOEKENBLOG: Loes Kroon

Helaas is CODA Bibliotheek gesloten tot ten minste 1 juni. En hoewel wij niets liever willen dan u ook van dienst zijn in onze bibliotheek is er gelukkig – voor jong en oud – online een groot aanbod thrillers, romans, literatuur, poëzie, knutselboeken en non-fictie te vinden. Op www.bibliotheek.nl staan ruim 28.000 titels die met de CODA pas gratis te leen zijn. Maar hoe vind je je weg? Loes Kroon werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd, en kan daar bovendien bijzonder goed over vertellen. En omdat haar liefde voor boeken aanstekelijk werkt, neemt zij ons aan de hand van een aantal tips mee door het digitale aanbod op www.bibliotheek.nl.

Tips van Loes #3

Deze week doen we andere tijden en werelden aan en reizen we in het derde boekenblog van Loes Kroon naar de Schotse westkust en Nederlands-Indië om thuis op de bank tussen de boekomslagen werelden te ontdekken die ver van ons afstaan of juist herkenbaar zijn. 

Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak en Fantoommerrie
De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld is een bijzonder beklemmende roman over de invloed van de dood van een jongen op zijn gereformeerde familie. Jas, zijn tienjarige zusje, laat de lezer de leegte en eenzaamheid voelen die de dood van haar broer met zich meeneemt. Dit meeslepende en aangrijpende boek werd begin april genomineerd voor de prestigieuze International Booker Prize 2020. Met haar dichtbundel Fantoommerrie won Rijneveld deze week de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2020. 

Lees deze boeken >

Dido Michielsen, Lichter dan ik
Lichter dan ik is een historische roman die de auteur baseerde op het leven van haar betovergrootmoeder in voormalig Nederlands-Indië rond 1850. Het Javaanse meisje Isah wordt huishoudster en minnares van een Hollandse officier. Ze krijgen 2 kinderen maar hij trouwt niet met haar. Ze is slechts zijn Njai (bijvrouw) en kan in die hoedanigheid nergens aanspraak op maken. Hij verlaat haar om zijn verloofde uit Nederland op te halen. In deze situatie wordt ze gedwongen om alles op te geven voor haar kinderen, die door hun gemengd bloed meer status hebben dan zijzelf. 

Lees dit boek >

Josephine Rombouts, Cliffrock Castle en Terug naar Cliffrock Castle
Deze twee boeken van Josephine Rombouts laten zich omschrijven als Downton Abbey in de eenentwintigste eeuw. Rombouts gaat met haar gezin aan de Schotse westkust wonen en grijpt de kans aan om huishoudster en later manager te worden van het plaatselijke kasteel. Zonder enige kennis van de huishouding of de Britse elite begint ze enthousiast aan haar baan. Maar de sociale verhoudingen en verwachting vormen nogal een uitdaging... 

Lees deze boeken >

Nicci French, De dag van de doden
De dag van de doden is het achtste en laatste deel in de spannende serie over psychotherapeute Frieda Klein. De andere zeven delen in deze reeks hebben allemaal een dag in de titel, kennen elk een eigen verhaallijn en plot, maar door alle delen heen loopt het beangstigende verhaal van Frieda en haar aartsvijand, de seriemoordenaar, Dean Reeves. 

Lees dit boek >

Behalve deze serie zijn er nog veel meer titels van Nicci French te vinden in de online bibliotheek. De lokale boekhandel steunen? Dat kan. Daar ligt sinds deze week In hechtenis, de nieuwste titel van Nicci French

De websites bij elkaar

www.bibliotheek.nl 

Als je lid bent van CODA heb je op deze website toegang tot ruim 28.000 e-books . Inloggen is eenvoudig en kan met het nummer op je CODA pas.

www.voorleeshoek.nl

De leukste voorleesverhaaltjes bij elkaar!

www.yoleo.nl 

Een website speciaal voor beginnende lezers en kinderen met dyslexie. Hier kun je ook karaokelezen: terwijl je luistert naar het verhaal, lees je mee met de ondertiteling.

 

Ben je jonger dan 18 jaar? Kijk dan eens op www.jeugdbibliotheek.nl