CODA Boekenblog

Boekenblogger en bibliothecaris Loes Kroon heeft deze week niet alleen een aantal boekentips onder elkaar gezet, maar ook een kijktip: de serie I.M., naar het gelijknamige boek van Connie Palmen over haar relatie met Ischa Meijer. Uiteraard zijn de boekentips (ook) te leen in de online bibliotheek.

Tips van Loes #17

Ischa Meijer, Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan

Ronit Palache heeft uit het grote oeuvre van Ischa Meijer verhalen, lezingen, columns en reportages geselecteerd op de thema’s ‘Joodse identiteit’ en ‘Oorlog’. Het boek Ik heb niets tegen antisemieten, ik lééf ervan is uitgegeven in de reeks Privédomein. Een voorproefje voor iedereen die na de serie I.M. nieuwsgierig is geworden naar Ischa Meijer. Deze serie werd tussen kerst en oud & nieuw uitgezonden en is de verfilming van het boek I.M. van Connie Palmen waarin ze vertelt over haar relatie met Ischa. Wie deze serie niet gezien heeft: hij is het (terug)kijken meer dan waard!

Lees dit boek >

 

John Le Carré, Spion buiten dienst

In december is de beroemde spionageschrijver John Le Carré overleden. Hij schreef veel over de Koude Oorlog en na de val van de muur ook over de huidige politieke situatie. Dit is zijn laatste boek, waarin ook harde kritiek op de Brexit en Trump te lezen is. Nat is een voor de actieve dienst afgedankte spion van de Britse geheime dienst. Al zijn Koude Oorlog-vaardigheden doen er niet meer toe; tegenwoordig moet je handig zijn met computers. Spion buiten dienst speelt in 2018, vlak voor Trumps bezoek aan het Verenigd Koninkrijk. En dan blijken Nat’s vaardigheden en expertise in deze tijden toch wel heel erg van pas te komen.

Lees dit boek >

 

Emma Rous, De tweeling van Summerbourne

Een prachtig Engels landhuis met familiegeheimen die langzaam ontrafeld worden: ik ben dol op dit soort boeken. Seraphine en haar tweelingbroer Danny zijn geboren op het landgoed Summerbourne. Op de dag van hun geboorte heeft hun moeder zelfmoord gepleegd en ze zijn voornamelijk opgevoed door au-pairs. Na het overlijden van hun vader vindt Seraphine een familiefoto waarop haar ouders staan, haar oudere broer en op de schoot van haar trots kijkende moeder één baby. En ze is toch echt de helft van een tweeling… Seraphine doet onderzoek naar de gebeurtenissen uit het verleden. Het boek wordt gedeeltelijk beschreven vanuit het perspectief van Seraphine, het andere deel zien we door de ogen van Laura, de au-pair van de familie tijdens de geboorte van de tweeling.

Lees dit boek >

 

 

Niet online te leen maar wel het lezen waard:
Nina Willner, Veertig herfsten

Het is recente geschiedenis; ik weet nog precies waar ik was toen de muur viel. Wat het hele DDR-bewind inhield voor de mensen die er woonden, wordt in dit boek pijnlijk duidelijk. De familie van Hanna heeft pech en woont na de Tweede Wereldoorlog in de Russische zone. De 20-jarige Hanna heeft al snel door dat ze niet onder het communistische regime kan leven. Na een aantal mislukte pogingen lukt het haar om naar het westen te vluchten. Met haar familie kan ze 40 jaar lang nauwelijks contact hebben. Hanna trouwt met een Amerikaanse militair en sticht een gezin in de VS. Hoe het verder met haar en haar familie gaat en hoe groot de invloed van de staat is, wordt beschreven in dit boek. De geschiedenis van de DDR gezien door de levens van één familie aan beide kanten van het IJzeren Gordijn - heel indrukwekkend.