CODA Boekenblog: Loes Kroon

Van een verwilderd tienermeisje in de Pyreneeën en het verhaal van Syntax Bosselman tot Lang leve ons van Claudia de Breij: in een tijd die gedomineerd wordt door demonstratienieuws en coronaberichtgeving selecteerde Loes dit keer een aantal titels die aansluit op de geschiedenis en de actualiteit.

Tips van Loes #10

William M. Kelley, Uit de maat
De boekenrubriek van Nieuwsweekend op Radio 1 stond onlangs in het teken van ‘Black fiction matters’ en bevatte een tip waarover redacteur Lidewijde Paris zeer enthousiast was. Het betrof Uit de maat van William M. Kelley dat is ook te leen is in de (online) bibliotheek! Over het boek: In het diepe zuiden van Amerika neemt de donkere pachter Tucker Caliban in 1957 een opvallend besluit: hij strooit zout over zijn akkers, steekt zijn huis in brand en vertrekt richting het noorden. De zwarte bevolking in zijn stadje, en vervolgens in de hele staat, volgt zijn voorbeeld. De witte bewoners blijven verbijsterd achter en proberen te reconstrueren wat er nu eigenlijk gebeurd is. Je zit in hun hoofd terwijl het gaat over hun relatie met de zwarte bevolking en de slavernijgeschiedenis. Het verhaal concentreert zich uiteindelijk op de familie Wilson. Heel intrigerend, herontdekte klassieker! 

Lees dit boek >

Arend van Dam, De reis van Syntax Bosselman
Historisch jeugdboek voor alle leeftijden over Nederland en de slavernij. Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel en hoe gaan we tegenwoordig om met dit lelijke stuk beladen geschiedenis. Arend van Dam dook in allerlei archieven, doet verslag van zijn zoektocht en vertelt verhalen. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken. Bekende personen als Jan Pieterszoon Coen en Michiel de Ruyter doen hun verhaal en er wordt verteld over de oprichting van de VOC, maar de echte hoofdpersoon is Syntax Bosselman. Hij werd in 1883 met 27 landgenoten naar Nederland gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Ze waren geen eregasten, maar zij werden tentoongesteld in een tent op het Museumplein. In dit boek lees je niet alleen de geschiedenisverhalen maar het gaat ook over de zoektocht van Arend van Dam en zijn persoonlijke gedachten en twijfels over dit ingewikkelde en gevoelige onderwerp. 

Lees dit boek >

Claudia de Breij, Lang leve ons
We willen allemaal een betere wereld, maar als dat zo is, waarom is er dan zoveel ruzie en strijd en denk je regelmatig dat je niets meer kunt zeggen. In haar eerdere boek Neem een geit besprak Claudia allemaal privévraagstukken. In Lang leve ons gaat het over de grote wereld en sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Ze verwondert zich over hoe de dingen geregeld zijn en bedenkt haar eigen, vaak ludieke, oplossingen. In het boek komen allerlei onderwerpen aan bod zoals dividendbelasting, Facebook en #metoo. Vlot geschreven columns die tot nadenken stemmen. 

Lees dit boek >

Anya Niewierra, Het bloemenmeisje *winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2020*
Psychologische thriller van de Nederlandse auteur Anya Niewarra. Als verwilderd tienermeisje wordt Nina ontdekt, ergens in de Pyreneeën, zittend naast haar dode moeder en versierd met bloemen. Dertig jaar later is ze een gerenommeerde kruidenarts en leidt ze een teruggetrokken bestaan. Tijdens de opening van een nieuwe natuurwinkel staat ze ineens oog-in-oog met een vrouw die alleen maar haar tweelingzus kan zijn. Théa en Nina waren niet van elkaars bestaan op de hoogte en gaan op zoek naar hun verleden en dat van hun moeder. Tijdens de zoektocht verdwijnt Théa en moet Nina alleen verder speuren. Er zit echter ook iemand achter haar aan. Wie kan ze vertrouwen en wat is het verband tussen de dood van haar moeder en de verdwijning van Théa? Zij moet de puzzel oplossen. Als lezer zit je in het hoofd van Nina, je ziet wat zij ziet, ruikt wat zij ruikt en voelt wat zij voelt. Met prachtige natuurbeschrijvingen van de Pyreneeën en andere locaties. 

Lees dit boek >