CODA Thuis challenge: ontwerp een bordspelpion!

CODA Thuis challenge: ontwerp een bordspelpion!

Maak jij het winnende, creatieve ontwerp?

De inzendtermijn voor deze challenge is afgelopen. Winnaars ontvangen bericht, binnenkort kun je stemmen op de publiekswinnaar. 

 

Lees snel verder! Deze challenge is voor kinderen van 7 t/m 15 jaar. 

Tijdens dit winterse weer worden binnen de bordspellen en puzzels uit de kast gehaald. Hoe leuk zou het zijn om daarvoor je eigen designpion te hebben? Ontwerp met deze online DIY-cursus een 3D pion en WIN! De door een jury geselecteerde 10 winnende ontwerpen worden in het echt gemaakt met de 3D printers in CODA ExperienceLab! Ben je één van de 10 winnaars? Dan kan iedereen die je kent ook nog eens stemmen op jouw ontwerp voor de publieksprijs. Deze challenge organiseert CODA namelijk samen met spellenwinkel De Wammus in Apeldoorn, de publiekswinnaar ontvangt een cadeaubon t.w.v. € 25,- om hier zelf een spel uit te kiezen.

Wat heb je nodig en hoe ga je aan de slag?

  • Een laptop/computer /tablet (het liefst met computermuis) 
  • Internetverbinding 

Fused Deposition Modeling (FDM) is een 3D printtechniek waarbij een spuitmond een lange, dunne draad gesmolten plastic op elkaar legt. Laag voor laag ontstaat hierdoor een driedimensionaal object. Het is hierbij mogelijk om verschillende soorten plastics te printen in allerlei vormen (zie de timelapse hieronder). Om een 3D print te maken moet er eerste een 3D ontwerp worden gemaakt. Dat kan in verschillende programma’s, voor deze challenge wordt Tinkercad gebruikt. Tinkercad is een gratis en online programma. In deze DIY-challenge voor thuis leer je in Tinkercad je eigen 3D ontwerp te maken. Scroll naar beneden voor het stappenplan en een handige handleiding voor Tinkercad.

Inzenden kan t/m 14 januari 2022. In de week van 17 januari worden de 10 winnaars gekozen door de jury. Van 21 t/m 31 januari kan er gestemd worden op wie van de 10 winnaars ook de publieksprijs in de wacht sleept: een cadeaubon t.w.v. € 25,- van spellenwinkel De Wammus in Apeldoorn. De publiekswinnaar wordt bekendgemaakt op 2 februari 2022. 

 

De jury 

  • Team CODA ExperienceLab 
  • Wim van Essen van spellenwinkel De Wammus 

 

Criteria: 

  • Origineel/authentiek design (eigen ontwerp); 
  • Vormgeving; 
  • Concept en/of motivatie: wat is jouw verhaal? 

 

Doe mee! 

STAP 1:

Ga naar de website van Tinkercad en maak een account aan om te beginnen. Download onderstaande pdf om te ontdekken hoe Tinkercad werkt. Je kunt natuurlijk ook direct van start als je het programma al kent.

STAP 2:

Begin een nieuw project en ontwerp je eigen pion. Tip: ontwerp vanuit een thema of voor een specifiek spel (denk bijvoorbeeld aan Ganzenbord, Catan, Monopoly of Risk). Dit helpt je bij het vormen van een idee of een ontwerp. Schrijf een korte motivatie (maximaal 100 woorden) bij het design. Beschrijf bijvoorbeeld waarom je voor deze combinatie hebt gekozen of wat je heeft geïnspireerd tot dit ontwerp. Hoor je bij de genomineerden voor de publieksprijs? Dan wordt deze motivatie ook op onze website geplaatst

STAP 3:

Exporteer je ontwerp als .STL-bestand. Lever dit bestand samen met je motivatie, naam en leeftijd in via onderstaand formulier. Lever je ontwerp uiterlijk in op 14 januari 202