Schrijvers over vrijheid

Schrijvers over vrijheid

Vrijheid

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid. Maar 4 en 5 mei en de bijbehorende herdenkingen en festiviteiten zien er dit jaar heel anders uit dan we gewend zijn of komen te vervallen. Wie had kunnen denken dat ‘social distancing’ maatgevend zou zijn in de periode dat we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken en onze vrijheid vieren?

 

De vraag die zich, juist ook in de actuele context, aandient is wat vrijheid eigenlijk is en wat het wel of niet leven in vrijheid eigenlijk betekent. Op ons YouTube kanaal gaat een aantal auteurs op die vraag in. Soms vanuit de context van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding, maar evenzo vaak interpreteren zij de betekenis van vrijheid in de huidige context en met de actualiteiten in het achterhoofd.

 

Op YouTube kun je de video’s bekijken van Ad van Liempt, Peter Brusse, Michel Veering, Jurryt van de Vooren, Marjolein Bax, Martine Letterie, Tim Overdiek, Nanda Roep, Willem Meiners en Mark Blaisse. In de loop van deze week worden de video’s toegevoegd van Suzanne Jansen, Manon Uphoff, Natascha van Weezel en Willemijn van Dijk. CODA directeur Carin Reinders opent de reeks met een introductievideo.

Auteurs

Suzanna Jansen
Suzanna Jansen is de auteur van Het pauperparadijs (2008) en werkte als dramaturg mee aan het gelijknamige succesvolle theaterspektakel van regisseur en scriptschrijver Tom de Ket. Haar meest recente boek Wael is het verhaal van een jonge uit Syrië. In 2011 is hij student in Homs, opgevoed met het idee dat je altijd voor jezelf moet kunnen zorgen. In 2018 is hij student in Amsterdam. Hij heeft een vluchtelingenstatus, een stageplek en een eigen bedrijf. Hij is veerkrachtig en positief en hij werkt hard aan zijn toekomst. Maar in dromen kan hij niet meer geloven. Wat vrijheid betekent, weet hij wel. In een interview met het Nederlands Dagblad zei hij daarover: ‘Ik kan nu zeggen wat ik wil, zonder bang te zijn.’ Suzanna Jansen tekende zijn verhaal op. Het is een aangrijpend relaas van een gewone jongen die door een oorlog zijn normale leven ziet afbrokkelen en zijn vrijheid hem in toenemende mate wordt afgenomen. Tot het moment waarop hem geen andere keuze rest dan op een smokkelaarsschip te stappen. De Middellandse zee over.

Leen hier | Koop hier


Foto: Tessa Posthuma de Boer

 

Natascha van Weezel
Natascha van Weezel (1986) debuteerde op 20-jarige leeftijd met het Magere jaren; haar bewerkte dagboeken uit de zeven jaar waarin ze aan anorexia leed. Na de middelbare school en de realisatie dat er in haar geen wetenschapper schuilt, stapte ze over van de studie Media & Cultuur naar de Filmacademie. In 2012 studeerde ze af en twee later maakte ze voor de KRO-NCRV Elke dag 4 mei over kleinkinderen van Holocaustoverlevenden. Over hetzelfde thema schreef ze in 2015 De derde generatie. In 2017 volgde Thuis bij de vijand waarin ze haar zoektocht naar de relatie tussen moslims en Joden in Nederland beschrijft. Onder de titel Vader Dochter had ze vanaf 2015 met haar vader Max van Weezel een wekelijkse column in dagblad Trouw. Nooit meer Fanta (2020) is een openhartig en subtiel verslag van het jaar dat haar vader ziek was en overleed. Met grote precisie en gevoeligheid, maar ook vol zelfspot en met lichte ironie beschrijft Natascha het veranderende leven van haar ouders en haarzelf in het zicht van de dood.

Leen hier | Koop hierFoto: Els Zweerink

 

Marjolein Bax
Marjolein Bax (1989) is journalist en cultuurwetenschapper. Als redacteur bij NOS werkt ze voornamelijk aan televisieprogramma’s over de Tweede Wereldoorlog. Haar eerste boek, Een wrang feest (2020) handelt over de chaotische tijd tussen 4 en 8 mei 1945.Nederland leek op 5 mei 1945 bevrijd maar de vrede begon niet meteen. De schietpartij op de Dam, waarbij 32 mensen omkwamen, is het bekendste tragische incident uit de bevrijdingsdagen. Maar tijdens haar onderzoek in vaak lokale bronnen ontdekte Bax in de chaotische dagen tussen 4 en 8 mei nog veel meer dramatische confrontaties. In Een wrang feest tekent ze de verhalen op en laat ze zien hoe moeilijk het is om van de ene dag op de andere te stoppen met de oorlog, hoe overmoed en wraakgevoelens hand-in-hand gaan met wantrouwen, angst en paniek en hoe snel blijdschap om kan slaan in verdriet.

Leen hier | Koop hierFoto: Tessa Posthuma de Boer

 

Ad van Liempt
Ad van Liempt (1949) schreef diverse boeken over onder andere de Indonesische kwestie, de Justitiecrisis van 1998 en over de betaalde Jodenjacht in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog (Kopgeld). In 2009 schreef hij het boek bij de tv-serie De Oorlog, en in 2013 volgende een boek bij de serie Na de Bevrijding. In 2015 publiceerde hij Aan de Maliebaan; een boek over de gebeurtenissen rond deze fameuze Utrechtse allee tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van Liempt werd onderscheiden met een Beeld en Geluid-Award en de zilveren Nipkowschijf voor zijn gehele televisiewerk. In 2011 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. In 2019 verscheen Gemmeker – commandant van Kamp Westerbork. Van Liempt deed jarenlang onderzoek naar deze ‘gentleman commander’ en las vele, vaak geheime dossiers in Nederlandse en Duitse archieven en sprak met betrokkenen in binnen- en buitenland. Resultaat is een indringende biografie van een sluwe schrijftafelmoordenaar; een verhaal vol cynisme en machtsmisbruik met daartegenover de tragiek van zijn slachtoffers.

Leen hier | Koop hier


Foto: Thom Hoffman

 

Michel Veering
Michel Veering (1950) is neuroloog en door het levensverhaal van zijn ouders gespecialiseerd geraakt in de Tweede Wereldoorlog. In Een liefde in Dresden ontrafelt Michel Veering de (liefdes)geschiedenis van zijn ouders Jan en Therese. Zij overleefden beiden het bombardement op Dresden, waarna ze elkaar uit het oog verloren maar niet loslieten. Een liefde in Dresden is naast een uniek ooggetuigenverslag van het beruchte bombardement een universeel en bijzonder aangrijpend verhaal van een liefde die geweld, honger en chaos weet te overwinnen.

Leen hier | Koop hierFoto: Coen Niesten

 

Jurryt van de Vooren
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (1969) doet al een kwarteeuw onderzoek naar sport in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. Zijn boeken De Bosatlas van het Nederlandse voetbal en Amsterdam 1928 waren beide genomineerd voor het beste sportboek van het jaar. In zijn laatste boek Door Wilskracht Zegevieren beschrijft hij hoe sport in de oorlog werd gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen en als verzetsmiddel tegen de bezetter.

Leen hier | Koop hier


Foto: Kors de Bruin

 

Manon Uphoff
Manon Uphoff (1962) is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Begeerte, haar debuut, werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs en de ECI-prijs. De roman Gemis, genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs, werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor Literatuur. Haar recent verschenen roman Vallen is als vliegen werd met veel lof overladen door recensenten, boekverkopers, schrijvers en lezers.

Leen hier | Koop hier

 

Nanda Roep
Het eerste kinderboek van Nanda Roep verscheen in 1996. Sindsdien schreef ze ruim vijftig kinderboeken voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 15 jaar. In 2008 verscheen haar eerste roman voor volwassenen; de tweede volgde in 2010. Daarnaast schrijft ze liedjes en maakte ze voor KRO Kindertijd de televisieserie Mijn eigen boek, waarin kleuters zo veel mogelijk hun eigen verhaal maken. Roep was eerder ook werkzaam als literair journalist voor dagblad Trouw en als freelancer voor het weekblad Viva. Samen met Silvester Zwaneveld en hun twee kinderen woont Roep in Apeldoorn. Sinds een aantal jaar heeft ze een wekelijkse column in het Apeldoorns Stadsblad.

Leen hier | Koop hier

 

Martine Letterie
Martine Letterie (1958) studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde in Utrecht. Daarna werkte ze ruim twaalf jaar in het onderwijs. Sinds haar eerste jeugdboek in 1996 is ze fulltime schrijver. Inmiddels heeft ze al meer dan honderd boeken geschreven voor verschillende leeftijden. Familiegeschiedenis en de Tweede Wereldoorlog zijn terugkerend thema’s, zowel in haar boeken voor kinderen als in die voor volwassenen. In opdracht van CODA schreef ze Hanna’s reis geschreven, een jeugdboek over de verschrikkelijke ontruiming van Het Apeldoornsche Bos. Haar boek Kinderen met een ster is in 2017 met een Zilveren Griffel bekroond.

Leen hier | Koop hier

 

Willem Meiners

Willem Meiners woont en werkt sinds 1991 in Amerika. Voor zijn emigratie was hij hoofdredacteur van Dagblad de Gooi- en Eemlander, daarna werkte hij als boekverkopen, helikopterpiloot en was hij eigenaar van een radiostation. Hij bereisde alle vijfig Amerikaanse staten en woont inmiddels met zijn vrouw Alice in de prachtige natuur van Bangor, Maine. In The Dutch touch vertelt hij het onwaarschijnlijke en grotendeels onbekende succesverhaal van Nederland in Amerika.

Leen hier | Koop hier

 

Mark Blaisse
Mark Blaisse is historicus, schrijver en journalist. Hij reisde en werkte veelvuldig in het Midden-Oosten en de Arabische wereld. Eerder publiceerde hij onder andere Het orakel van Napels. In De Saoedi’s ontsluiert hij een koninkrijk tussen streng-conservatieve waarden en een open samenleving met autorijdende vrouwen, gemengde collegezalen, theaters en pretparken. Zelfs toeristen zijn weer welkom. Of blijkt dat allemaal toch een fata morgana?

Leen hier | Koop hier


Foto: Kors de Bruin

 

Peter Brusse
Peter Brusse (1936) is schrijver, journalist en voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal. Hij studeerde Rechten in Amsterdam en raakte bij het grote publiek bekend als correspondent in Londen voor de Volkskrant en het NOS Journaal. Hij bestudeert de Britten al ruim een halve eeuw en weet dat je ze nooit echt zult begrijpen. Hij schreef onder andere de bestsellers Neem nou Londen en Engeland bestaat niet. Ach, Engeland (2019) is een originele, onderhoudende, caleidoscopische geschiedenis, een liefdesverklaring aan onze eigenwijze overbuur, geschreven door een van zijn grootste kenners. Want wij Nederlanders kunnen niet zonder de Engelsen. En andersom.

Leen hier | Koop hier


 

Tim Overdiek

Tim Overdiek (1965) is schrijver en therapeutisch coach. Hij was jarenlang journalist voor onder meer NOS nieuws. Op zijn dertiende verloor hij zijn vader en in 2009 overleed zijn vrouw Jennifer. Daarover schreef hij Tranen van liefde. In 2019 verscheen Als de man verliest. Een waardevol boek over de omgang van mannen met ingrijpend verlies. De ervaring leert namelijk dat zij dat anders doen dan vrouwen. Voor het boek interviewden zij bekende Nederlandse mannen als Humberto Tan, Ahmed Marcouch, Marc de Hond en A.F.Th van der Heijden.

Leen hier | Koop hier


Foto: Tessa Posthuma de Boer

 

Willemijn van Dijk
Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijfster. Daarnaast schoolde ze zich in de Italiaanse taal en literatuur. Eerder verschenen van haar hand Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten en De opvolger, een literaire biografie van keizer Tiberius. Haar werk is vertaald in het Engels, Duits en Koreaans.

Leen hier | Koop hier


Foto: Tessa Posthuma de Boer