Poëzie op maandag (6 april)

Deze keer aandacht voor een nieuwe uitgave van Plint die 15 april verschijnt, ‘DICHTER.’. Een dichtbundel over het coronavirus, voor al die mensen die thuis zitten en wel wat steun en hoop kunnen gebruiken. Of, zoals Plint het zelf zegt: 

“Na alle getallen en statistieken over corona is het woord nu aan de dichters. Grote namen en aanstormend talent dichten over het virus, verwoord zoals alleen dichters dat kunnen. De zachte binnenwereld in de prachtige tekeningen van Leandra du Pau sluit er naadloos op aan. En omdat we voorlopig nog wel even thuiszitten, vind je in deze ‘DICHTER.’ ook twee kleurplaten, zes tips om zelf een gedicht te schrijven en één poëziebriefkaartje om te versturen naar iemand die best een arm om zijn schouder kan gebruiken. 

We hopen dat je er iets aan hebt. Daar hebben we het voor gemaakt. Dat het je troost geeft, wat houvast of een adempauze. Onmisbaar voor iedereen en vooral voor wie diep getroffen wordt door de crisis en voor mensen die zo hard werken in de zorg, in de winkels en boekhandels. Mensen die doorgaan met hun kop in de wind. We zien graag dat deze ‘DICHTER.’ op hun leestafel terechtkomt. Dat ze tussen al dat harde werken door even een gedicht lezen.” 

 

Uit deze bundel het gedicht ‘Applaus’ van Diet Groothuis, de illustratie is van Leandra du Pau.

Applaus

Daar staan we met ons achten 

in de straat. Pal voor onze huizen. 

 

We klappen en we klappen 

en we klappen, 3 minuten lang 

 

voor artsen en verpleging 

die de wereld moeten redden 

 

en ons ook en natuurlijk oma 

en de buurman want die zijn het oudst. 

 

We klappen en we lachen. Zwaaien naar elkaar. 

Dan doen we vlug de deur weer dicht.