Museumweekblog 2021

In de collectie van CODA Museum bevindt zich een unieke vitrine. Deze hoort bij een performance van de invloedrijke Duitse kunstenaar Joseph Beuys (1921-1986) en een van zijn toenmalige studenten, de Nederlandse kunstenaar Waldo Bien (1949).

Door: Els Drummen, conservator moderne kunst & vormgeving bij CODA


De Joseph Beuys vitrine

Op 1 januari 1984 hielden Beuys en Bien een performance in het Centre Pompidou in Parijs. Dit optreden was onderdeel van ‘Het Regal Star Project’, geïnitieerd door Bien, dat begon in 1983 in een gelijknamig schip in de haven van Amsterdam. Dagelijks klom Bien de romp van het schip binnen en startte daar een zelfreflecterend scheerritueel. Het project groeide uiteindelijk wereldwijd uit tot een openbare, rituele scheeruitvoering op televisie door Beuys en Bien. Dit live media-evenement in het Centre Pompidou, getiteld Bonjour Mr. Orwell, was georkestreerd door de beroemde kunstenaar Nam June Paik (1932-2006). Het optreden werd later gezien als een van de eerste kunstevenementen ter wereld.

Waldo Bien heeft in 1993 de vitrine, met objecten die zijn gebruikt tijdens de performance, in bruikleen gegeven aan het Van Reekum Museum in Apeldoorn, dat in 2003 opging in CODA. De objecten zijn: een gasbrander en steelpannetje, een scheermes, - kwast en -schuim, een plastic waterflesje en een tas met een handdoek. De vitrine met inhoud hoort bij de museale pronkstukken van de CODA collectie. Los gezien van de bijzondere performance is er namelijk nóg een interessant gegeven; het vitrineframe is gemaakt van perenhout afkomstig uit de tuin van Joseph Beuys.

Vanwege het 100e geboortejaar van Beuys in 2021 is de vitrine dit najaar in CODA Museum te bewonderen in een nieuwe collectiepresentatie.

Beeld: Bloemlezing Van Reekum collectie in CODA Apeldoorn, 2011

Over de Nationale Museumweek

De Museumvereniging organiseert elk jaar een Nationale Museumweek. In 2020 vond de zesde editie voor het eerst virtueel plaats. Van 19 t/m 25 april 2021 zetten musea weer een week lang alle collecties in de spotlights. Nu is (volledige) heropening van de samenleving helaas nog niet het geval en is daarmee het thema van de Nationale Museumweek net als vorig jaar vrijheid.

Meedoen aan onze Museumweek-sieradenchallenge Niets is wat het lijkt? Klik hier!