Museumweek 2020

 

20.04 t/m 26.04 

 

 

In heel Nederland vinden online activiteiten plaats en wordt ons gezamenlijk cultureel kapitaal volop in de schijnwerpers gezet. Ontdek samen #OnsEchteGoud! 

 

Vrijheid is het thema van de Nationale Museumweek 2020. Het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren en tegelijkertijd in een bijzondere tijd leven waarin het onderwerp juist een andere betekenis heeft gekregen. Kunst biedt hierbij troost, verwondering of een glimlach - juist nu. 

 

Musea ontplooien al sinds het najaar van 2019 allerlei activiteiten rond bezetting of bevrijding. Alles staat of valt met onze vrijheid. Individuele expressie en culturele ontplooiing – zonder vrijheid zou het niet bestaan. Samen laten we een week lang zien wat culturele vrijheid betekent: beleving van kunst en erfgoed leert en inspireert. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom staan we hier dit jaar tijdens de Nationale Museumweek gezamenlijk bij stil. Voor CODA sluit dit thema aan op de vele mooie verhalen over de bevrijding van Apeldoorn vanuit museum en archief, evenals op de tentoonstelling The Future is Female – Love Letters met het werk van 41 vrouwelijke kunstenaars uit binnen- en buitenland. Welke vrijheid voelen, pakken en krijgen vrouwelijke kunstenaars anno 2020 binnen hun vakgebied? En welke ontwikkelingen hebben we gezien de afgelopen decennia? 

 

Tijdens de Nationale Museumweek kun je met CODA Museum vanuit je woonkamer, keuken, tuin of balkon deelnemen aan vele activiteiten en ontdek je bovendien ons pronkstuk - uit de CODA sieradencollectie - speciaal voor deze week geselecteerd en onderdeel van de commercial van de Nationale Museumweek. Marion Herbst (1944-1995) ging met haar Bananencollier uit 1986 op zoek naar een nieuwe beeldtaal en ander materiaalgebruik in een periode die gedomineerd werd door de strakke, geometrische vormen. Naast dit ‘verzet’ geeft ze ook op kleurrijke, humoristische wijze invulling aan de behoefte aan meer vrijheid en vrolijkheid.