Maak je eigen bioprints met bloemen

Tijdens deze quarantaineperiode bieden we je graag online een variant voor thuis van een aantal van onze workshops. Neem bijvoorbeeld alvast een kijkje in de keuken (of in dit geval je eigen) van de workshop BioPrints, geïnspireerd op de cyanotypes (blauwdrukken) van Anna Atkins uit de tentoonstelling The Future is Female in CODA Museum. 

 

Anna Atkins was botanicus en fotograaf en de eerste die foto’s is boekvorm heeft uitgegeven. Vandaag de dag is de techniek van haar werk nog steeds relevant met haar typerende cyanotypes: in deze unieke afdrukken komen haar twee passies samen; fotografie en de natuur. Om de blauwdrukken te maken gebruikte ze een toentertijd innovatieve printtechniek. 

 

In de workshop BioPrints bij CODA gaan we dieper in op manieren hoe je van natuurlijke materialen afdrukken kunt maken op stof en papier. In CODA FabLab zijn we in het bezit van verschillende materialen en apparatuur om hiermee aan de slag te gaan, maar ook thuis kun je hier alvast een op gemakkelijke manier mee oefenen. 

 

Aan de hand van onderstaande stappen kun je aan de slag. Bekijk ter inspiratie ook: www.instructables.com/id/Hammered-leaf-and-flower-prints.

Wat heb je nodig?

 

 • Bloemen of bladeren (elke plant/ bloem geeft een ander effect. Een bloem geeft over het algemeen een minder strakke afdruk dan een blad). 

  TIP: de voorbeelden zijn gemaakt met bloemen die al even in huis hebben gestaan en onkruid. Ook kun je op zoek naar bloemen uit de kortingsbak van de bloemist of supermarkt. 

 • Aquarelpapier;
 • Hamer(s);
 • Schaar;
 • Tape (optioneel);
 • Coating spray (optioneel)


 

Stappen

 1. Arrangeer de bloemen en bladeren op je aquarelpapier, plak eventueel af met tape. TIP: je kunt ook kleinere onderdelen van een bloem of plant gebruiken; pak je schaar en experimenteer. 

 2. Dek je compositie af met twee velletjes keukenpapier. 

 3. Hameren maar! Komt er kleur door je keukenpapier? Dan ben je goed bezig. 

 4. Bewonder je afdruk! Eventueel kun je het resultaat nabewerken met coating spray.

 

 

 

Bovenstaande zijn richtlijnen, het gaat vooral om het experimenteren. Elke plant of bloem geeft een ander effect: ga je voor een duidelijke afdruk of voor een meer abstracte print? Wissel ook eens af met het soort papier dat je gebruikt voor een ander effect.

Enthousiast geworden?

We hopen je van harte te mogen ontvangen tijdens een van onze workshops in de toekomst waar we aan de slag gaan met vele natuurlijke materialen en technieken. Wil je in de tussentijd alvast je resultaat delen? Vinden we leuk! Deel je foto met pr@coda-apeldoorn.nl per mail of via een van onze social media kanalen: Instagram, Facebook of Twitter (allen @codaapeldoorn).