Leren over vrijheid

Leren over vrijheid

75 jaar vrijheid: maken & leren voor kinderen

Wat doet iemand op Bevrijdingsdag die wel naar buiten wil, maar nu helaas niet naar buiten kan? Met deze maakopdrachten leren kinderen over het bevrijdingssymbool en hoe ze hiermee een speciale kaart kunnen maken en versturen. Ook vind je hier tips voor het maken van een instrument van afvalmateriaal om mee te kunnen spelen met het ‘taptoesignaal’ op 4 mei. 

De vrije vogel van 5 mei: maken & leren voor kinderen

Heb je wel eens goed naar de afbeelding bovenaan deze pagina gekeken? Zie je een vlam of fakkel? In ieder geval de kleuren rood, wit en blauw en als je goed kijkt een vogel.

  • Kun je vinden welke vogel dit is? En waarom heeft juist deze vogel met het onderwerp vrijheid te maken?

Het verhaal van de vogel die vrijheid brengt
Wat doet iemand op Bevrijdingsdag die wel naar buiten wil, maar nu helaas niet naar buiten kan? Tijdens deze speciale viering van 5 mei blijven we allemaal thuis, terwijl het juist een feestdag zou moeten zijn. Op 5 mei vieren we dat we in vrijheid leven; in een democratie met mensenrechten. Dit jaar vieren we in Nederland 75 jaar vrijheid.

Wat kun jij doen?
Is er iemand aan wie je speciaal wilt denken of die je een kaartje zou willen sturen?
(Dit mag natuurlijk ook nog na 5 mei!)

  • Maak een tekening van het 4+5 mei-symbool zoals hierboven (of geef het je eigen kleuren)
    Gebruik het formaat van een ansichtkaart (A6)
    Schrijf op de achterkant van je tekening een wens over vrij zijn
    Stuur je kaart naar iemand aan wie je extra wilt denken deze dag: samen in vrijheid!

Wat heb je nodig?
Kleurstiften, stevig papier om je tekening/kaart te maken, een schaar en een postzegel.

Muziek voor de stilte op 4 mei: maken & leren voor kinderen

Op 4 mei is elk jaar de Nationale Dodenherdenking. Op deze dag herdenken we de slachtoffers die zijn gevallen tijdens oorlogen en vredesoperaties sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
We houden thuis twee minuten stilte om 20.00 uur ’s avonds en normaal gesproken zijn er ook bijeenkomsten bij oorlogsmonumenten in het hele land waar bloemenkransen worden gelegd.

Dit jaar is deze dag iets anders vanwege het coronavirus, activiteiten en bijeenkomsten kunnen niet doorgaan. Toch worden overal andere mooie manieren gevonden om toch zoveel mogelijk samen te kunnen herdenken.

In Amsterdam wordt bijvoorbeeld aan alle muzikanten gevraagd om één minuut voor acht - met de ramen open of op hun balkon - het bekende ‘taptoe­signaal’ te spelen.
Wil je weten wat dit is? Klik hier voor de website van het 4 en 5 mei comité.
Na dit klanksignaal start de twee minuten stilte. 

Wat kun jij doen?

Speel jij muziek? En welk instrument? 

  • Speel dan op 4 mei van 19.59 tot 20.00 uur een klank of liedje voorafgaand aan de stilte om samen te herdenken. Heb je geen instrument? Gebruik je stem om te zingen!

Wil je zelf een instrument maken?
De trompet hieronder bijvoorbeeld maak je van een stukje buis (de bovenkant van een plastic flesje) en kun je versieren met washi-tape of mooie linten. Of je hier ook mooie en verschillende klanken mee kunt maken? Ontdek het snel door het uit te proberen!

De afbeelding en het idee van de trompet komen van de website ‘Aan de slag met afval.’ Hier vind je nog meer leuke ideeën om afval een tweede leven te geven.

https://www.aandeslagmetafval.nl/algemeen/strand

Maak zelf deze trompet