Quarantainekoken met Dorothy Iannone

Eén van onze fijne volksfeesten in Nederland vieren we dit jaar helaas even niet zoals we gewend zijn. Thuis zullen we er allemaal het beste van maken, hopelijk met lekker eten en in goed online gezelschap. In de tentoonstelling The Future is Female – Love Letters in CODA Museum ligt onder andere een handgeschreven kookboek van kunstenaar Dorothy Iannone. Een kleurrijk boek met recepten om je vingers bij af te likken: tijdens het koken streefde ze hierbij niet naar perfectie, maar laat ze juist ook zien wat er mis kan gaan of hoe je gedurende een recept de boel beter om kunt gooien; vaak met humoristische verwijzingen naar de originele bereidingswijze. 

Speciaal voor Koningsdag 2020 hebben we een aantal recepten uit het kookboek voor je op een rijtje gezet en - jawel - voor je in een videotutorial gezet. Eet smakelijk (mag ook na Koningsdag natuurlijk) en voor wie toch een pizza gaat bestellen: alsnog veel kijkplezier!

Wat gaan we maken?

Speciaal vanuit CODA Museum: een koningsmaal - fit for a queen. Toevoegen dus die ingrediënten aan je volgende online boodschappenlijst. En lang leve het internet: alle eenheden zijn al voor je omgerekend. 

Hoofdgerecht: coq au vin & string bean soufflé (met off screen rijst) 

Nagerecht: cream puff shells met pastry cream (ja, je mag ook alleen het toetje maken) & koffie 

Boodschappenlijst: 

  • 650 gram kippendijen 
  • ca. 80 gram rauwe ham (vleeswaren) 
  • 450 gram snijbonen 
  • 10 kleine uien (of zilveruitjes ca. 20 stuks) 
  • Paddenstoelen / (kastanje)champignons 
  • Teentje knoflook 
  • Peterselie 
  • Tijm (vers of gedroogd) 
  • Laurierblad 
  • Nootmuskaat 
  • Peper & zout 
  • Vanille-extract of -stokje 
  • Bloem - hopelijk nog te krijgen ;) 
  • Maizena (optioneel) 
  • Suiker 
  • 270 gram boter 
  • Parmezaanse kaas 
  • 660 ml melk 
  • 10 eieren (let op: een paar extra i.v.m. splitsen) 
  • 60 ml cognac 
  • 240 Chambertin of Côtes du Rhône (of een andere kruidige wijn)

A Cookbook (2019) van Dorothy Iannone.

Uit: A Cookbook (2019) van Dorothy Iannone.

Uit: A Cookbook (2019) van Dorothy Iannone.

Uit: A Cookbook (2019) van Dorothy Iannone.

Uit: A Cookbook (2019) van Dorothy Iannone.

Recepten

Coq au vin

arrow-large Created with Sketch.

Ingrediënten 

  • 650 gr kippendijen 
  • Bloem 
  • 120 gr boter 
  • 80 gram rauwe ham (1x standaard vleeswarenverpakking) 
  • 10 kleine uien 
  • 1 teen knoflook, fijngesneden 
  • 1/4 theelepel tijm 
  • 1 takje peterselie 
  • 1 laurierblad 
  • 8 (kastanje)champignons 
  • Peper & zout 
  • 60 ml warme cognac 
  • 240 ml Chambertin

    Ben creatief met de voorraadkast: welke uien en wijn heb je nog liggen? Hopen maar dat de bloem nog niet gehamsterd is! 

 

RECEPT 

1. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 150 graden. Bestuif de kip met bloem en smelt de boter in een koekenpan. Voeg de kip toe en bak aan alle kanten bruin. 

2. Doe de kip in een braadpan. Voeg de ham, uien, knoflook, tijm, peterselie, laurier, paddenstoelen, zout en peper toe. 

3. Doe de afzuigkap uit (huh? jazeker.) Schenk de warme cognac over de kip en steek dit aan. Wanneer de (helaas niet extreem spectaculaire) vlam is gedoofd, voeg je de wijn toe. Dek de pan of braadslee af, doe hem in de oven en wacht tot de kip mals is (+/- 1,5 uur).

 

String bean soufflé

arrow-large Created with Sketch.

Lekker makkelijk om te maken: fijn, dank je!

 

Ingrediënten 

  • 450 gr snijbonen 
  • 2 liter water 
  • Snuf zout 
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas 
  • 4 eiwitten

Alles kunnen gebruiken is de kunst! Bewaar het eigeel voor het toetje. Oké, je moet de bonen gewoon in ruim water koken. En wij nemen gewoon schoongemaakte en gesneden tuinbonen. Splits de eieren elk boven een apart bakje. Elk gesplitst ei doen we daarna in twee bakjes. We gebruiken hier dus drie bakjes. Gaat het dan een keer mis, hoef je de eerdere gesplitste eieren niet weg te gooien. 

 

RECEPT 

1. Verwarm de (hetelucht) oven voor op 190 graden 

2. Was de bonen en kook ze in zout water, 20 min. of tot ze gaar zijn 

3. Maak de cream sauce (zie hieronder) 

4. Giet de bonen af 

5. Mix met cream sauce en Parmezaan. Klop het eiwit tot het stijf is, wanneer je de kom op de kop kunt houden en er niets uitvalt is het goed. Vouw voorzichtig met de mix van bonen, cream sauce en Parmezaan. Giet in een ingevette braadpan/braadslee. 

6. Bak het gerecht 25 minuten in de oven

 

Cream sauce 

Geen ‘string bean’ kan zonder… 

Ingrediënten 

  • 30 gr boter 
  • 1 eetlepel bloem 
  • 180 ml melk 
  • Nootmuskaat 
  • Snuf zout 
  • Snuf peper 

 

RECEPT 

Smelt de boter. Mix de bloem erdoor en voeg langzaam de melk toe + nootmuskaat, zout en peper. Roer tot het lekker dik is geworden.

Cream puff shells + pastry cream (yaaas!)

arrow-large Created with Sketch.

‘I think I can SQUEEZE OUT a little more giving’ 

Ingrediënten cream puff shells 

  • 240 ml water 
  • 120 gr boter 
  • Een flinke snuf zout 
  • 130 gr gezeefde bloem 
  • 4 eieren 

 

Trust us: zeef de bloem. En eet verder gewoon weinig de hele dag, want dan kun je dit nog op. En dat wil je… 

 

RECEPT CREAM PUFF SHELLS 

1. Verwarm de oven voor op 230 graden 

2. Mix water, boter, zout en breng dit aan de kook. Haal van het vuur. Voeg alle bloem in één keer toe. Roer stevig tot de mix loslaat en een bal vormt om de lepel (als er niet bijna onmiddellijk een bal vormt, houd de pan dan even boven een laag vuur en roer een paar seconden heel hard.) Laat de mix een beetje afkoelen. 

3. Voeg de eieren één voor één toe. Klop elk ei erdoor tot de mix glad en glanzend is, voeg dan een nieuw ei toe. 

4. Maak balletjes met twee eetlepels die je op een ingevet bakblik laat vallen. Houd ongeveer 2,5 cm tussen de balletjes om de soesjes ruimte te geven. Note to self: ‘oh nee, dit kun je echt veel beter met je handen doen.’ 

5. Bak 15 minuten. Verlaag de temperatuur naar 175 graden en bak tot er geen bubbels meer zijn in het gesmolten vet en wanneer de zijkanten van de puffs stevig voelen (na ongeveer 30 minuten). Laat ze afkoelen. Snijd de bovenkant eraf en vul met pastry cream (zie recept hieronder). Leg de afgesneden bovenkant er weer op. 

 

Ingrediënten pastry cream 

  • 65 gr suiker 
  • 3,5 eetlepel maizena of 6 eetlepels bloem 
  • 6 eigeel, zacht losgeklopt 
  • 480 ml melk 
  • 1 theelepel vanille-extract of 1 vanillestokje 

 

RECEPT PASTRY CREAM 

1. Mix suiker, maizena en eigeel in een sauspan. Schenk de melk hier geleidelijk bij en klop snel met een garde (= extra workout). 

2. Verwarm op een laag vuur of au bain-marie. Snel blijven kloppen tot de mix dik en glad is. Niet laten koken. Koelen en de vanille toevoegen. 

Maizena was onze vriend na een klonterfiasco met bloem. Kan beide, maar toch de ‘tip van de dag’.

Uit: A Cookbook (2019) van Dorothy Iannone.

The Future is Female – Love Letters toont werk van 41 vrouwelijke kunstenaars die allemaal op hun unieke, eigenzinnige, krachtige of liefdevolle manier een verhaal vertellen. Met Love Letters van de kunstenaars: van odes aan materiaal, techniek, stijl en gedachtegoed tot brieven aan de wand, je vindt ze allemaal in de kleurrijke kamers van de museumzaal (en nu tijdelijk online). 

Dorothy Iannone (1933, Verenigde Staten) 

Kenmerkend psychedelisch met een zweempje Egyptisch en Byzantijns: de vrouwelijke seksualiteit in iconische motieven staan centraal in het werk van Dorothy Iannone. Tentoonstelling The Future is Female – Love Letters toont vanuit meerdere invalshoeken stof tot nadenken en met Iannones A Cookbook kan voedsel daar aan toe worden gevoegd. Iannone maakt (aan)tekeningen over emancipatie, liefde en het leven, dus ook over bijvoorbeeld moussaka.

 

Montage/design video: Judith Harkink, student Mediavormgeving Deltion College Zwolle