CODA EXPERIENCELAB & DE FASHION RECYCLE HUB

Wist je dat we in 2020 CODA ExperienceLab openen? Het wordt een maakplaats en showroom die kunst, vormgeving, innovatie en ambacht samenbrengt. Het ExperienceLab is een plek waar talent zich kan ontwikkelen, van kunstenaars en studenten tot makers, creators en bedrijven. Het lab krijgt een belangrijke positie binnen het huidige landschap van maakplaatsen, mede door de unieke combinatie van museum, bibliotheek en archief, de belangrijke pijlers sieraden en papier en door de bijpassende mogelijkheden in programmering. 

 

Eén van de stations van het ExperienceLab wordt de Fashion Recycle Hub: hiermee wil CODA informeren over de mogelijkheden tot het recyclen en hergebruiken van kleding, accessoires en andere textiele items. Met een interactief programma (en de juiste tools om deze items een nieuw leven te bieden) leren bezoekers van alle leeftijden in deze ‘hub’ over de verschillende mogelijkheden van hergebruik en recycling. Zo laat CODA onder andere zien dat kapotte kleding gemakkelijk gerepareerd kan worden en dat van ‘onherstelbare’ stukken geweldige nieuwe items gemaakt kunnen worden. Hierbij wordt specifiek aandacht geschonken aan de combinatie van ambacht, nieuwe technologieën en ‘21st century skills’ 

 

Samenwerkende Gelderse Bibliotheken

De CODA Fashion Recycle Hub wordt mogelijk gemaakt door De Samenwerkende Gelderse Bibliotheken (SGB). 

De SGB werkt in de periode 2018 – 2021 via de uitvoering van lokale projecten bij Bibliotheken mee aan innovatie met als doel: het verbeteren van (het inzicht in) de ‘21e eeuwse vaardigheden’ en verbreding van het producten- en dienstenaanbod als onderdeel van de transitie van de klassieke bibliotheek naar de maatschappelijke educatieve bibliotheken.