CODA Boekenblog

Boekenweek 2021 Thema: Tweestrijd “Innerlijk conflict ligt aan de basis van de menselijke natuur. Het hart volgt niet altijd de rede, de onderbuik ondermijnt nogal eens het gezonde verstand.” (CPNB)

Tips van Loes #21

Gerda Blees, Wij zijn licht (niet online)

Geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Elisabeth, lid van de woongroep Klank en liefde overlijdt aan ondervoeding. De woongroep gelooft heilig in het feit dat je genoeg voeding kunt halen uit de lucht. De overige 3 leden worden gearresteerd en de politie start een onderzoek of deze nalatigheid en verwaarlozing ten laste kunnen worden gelegd. Heel bijzonder is dat elk hoofdstuk vertelt wordt vanuit een “wij”, dat lijkt raar maar went snel. Wij is bijvoorbeeld de nacht, een paar sokken of de buren. Al deze verschillende wij vormen vertellen een doorlopend verhaal, waarin diverse personen van de woongroep twijfelen of het wel juist is wat er is gebeurd:  hadden ze moeten ingrijpen? Vertrekken? Fascinerend!

 

Splinter Chabot, Confettiregen (niet online)

Het lijkt ongelooflijk: je groeit op in een warme, liefdevolle en tolerante familie en toch worstel je enorm met je gevoelens en de aanvaarding van je seksuele geaardheid. Wobie, de gevoelige hyperactieve, van roze en glitters houdende hoofdpersoon is heel anders dan andere jongens. Zijn ouders vinden dat prima, maar de buitenwereld is een stuk lastiger. Hij wordt verliefd op jongens,  kan daar met vriendinnen over praten maar niet met zijn ouders en broers. Angstig om anders te zijn, gepest te worden en niet in een bepaald hokje te willen passen. Na veel innerlijke strijd vindt hij eindelijk de moed om thuis te vertellen wat iedereen allang weet.

 

Josha Zwaan, Emma wil leven

Emma is 12 als ze wordt gediagnosticeerd met anorexia. Ze strijdt jarenlang tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, vertrekt uiteindelijk naar Portugal voor een intensieve behandeling want ze wil maar één ding: leven. Helaas sterft Emma op 18 jarige leeftijd. Dit boek is gebaseerd op een documentaire van Jessica Villerius. De auteur bekeek de vele uren filmmateriaal en sprak uitgebreid met de ouders van Emma, haar zus en vriendinnen, docenten en artsen. Al deze gesprekspartners waren heel open en vanuit het perspectief van al deze mensen wordt de strijd van Emma weergegeven. Ook Emma zelf geeft via dagboekfragmenten en brieven inzicht hoe deze ziekte je in zijn greep houdt en hoe moeilijk het is te willen genezen maar dat toch niet te kunnen.

 

Maarten Hidskes, De oost (boek is 12 mei 2021 verschenen)

Historische roman bij de film van Jim Taihuttu: De Oost die zodra het weer kan in de bioscopen te zien is. ( de film is al te zien via een streamingsdienst) Inktzwarte periode uit onze geschiedenis waar veel ex-soldaten erg mee hebben geworsteld en waar nog steeds een groot taboe op rust. De jonge soldaat Johan wordt met duizenden anderen naar Nederlands-Indië  gestuurd om daar de onafhankelijkheidsstrijd van de Indonesiërs neer te slaan. Hij stort zich vol geldingsdrang en bravoure in de strijd en raakt in de ban van de legerkapitein De Turk (gebaseerd op de historische kapitein Raymond Westerling). Wanneer de oorlog escaleert en De Turk het verzet van de bevolking tegen de koloniale bezetting steeds genadelozer neerslaat begint Johan te twijfelen aan zijn idealen.

 

Boekenweekauteurs:

Roxane van Iperen: ‘t Hooge nest zie allereerste blog. Van deze auteur ook in de online bibliotheek: Schuim der aarde wat zich afspeelt in de sloppenwijken van Rio de Janeiro.

Hanna Bervoets bijvoorbeeld: Efter (meer titels beschikbaar online). Dystopische roman. Verliefdheid wordt als een ziekte gezien, hoever kun je gaan om een medicijn te ontwikkelen en te testen.