CODA Boekenblog

Deze week besteedt Loes Kroon in haar boekenblog aandacht aan vijf boeken die te maken hebben met of gaan over de Tweede Wereldoorlog. Ze liet zich hierbij vooral inspireren door twee belangrijke data deze week, namelijk 4 en 5 mei. Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. De eerste vier titels zijn te leen in de online bibliotheek; de vijfde en laatste titel is te leen als luisterboek.

Loes werkte ruim 40 jaar als bibliothecaris bij CODA en aan de hand van tips neemt ze je mee door het digitale aanbod op www.onlinebibliotheek.nl.

Tips van Loes #20

Meg Waite Clayton, De laatste trein naar vrijheid

Dit boek uit 2020, internationaal een bestseller en geschreven door een Amerikaanse auteur, is gebaseerd op de Nederlandse verzetsstrijdster Truus Wijsmuller-Meijer die honderden Joodse kinderen redde, vlak voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Het boek volgt verschillende verhaallijnen waaronder die van de Weense tieners Stephan en Zofie-Helene. Hun leven verandert totaal als Oostenrijk wordt geannexeerd door Hitler. Truus Wijsmuller (tante Truus) is voor de duvel niet bang en zet haar leven op het spel om Joodse kinderen via de beroemde kindertransporten naar veilige landen te smokkelen. Als Engeland aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, eist zij toestemming van Eichmann om de kinderen te redden. 600 kinderen, niet meer en niet minder, en op de Sabbath, dat zijn de voorwaarden van Eichmann. Je leest dit boek vol ontroering en bewondering!

 

Lees dit boek

 

Bart van Es, Vergeet-mij-niet

Oxford hoogleraar Bart van Es woont al jaren niet meer in Nederland, maar een verhaal uit zijn kindertijd is hij nooit vergeten: het verhaal van het Joodse meisje Lientje dat door zijn grootouders werd verborgen voor de nazi’s. Ze werd opgevoed als hun eigen dochter, maar decennia na de oorlog werd het contact plotseling verbroken. Bart van Es is geïntrigeerd door Lientje’s verhaal en besluit haar op te zoeken en haar levensverhaal te vertellen. Hij was benieuwd hoe het zat met zijn grootouders en heeft veel onderzoek gedaan. Het is een pijnlijke geschiedenis, volop tegenstrijdigheden. Over de moed van een familie om onderduikers op te nemen, maar ook over  verkeerde intenties en diepe wonden. En het altijd maar dankbaar moeten zijn. De titel verwijst naar een versje uit Liens poëziealbum dat Bart van Es vond.

 

Lees dit boek

 

Arthur Brand, De paarden van Hitler

De tekst op de kaft van het boek - Hoe de kunstdetective zijn sensationeelste ontdekking deed en wereldnieuws werd - zegt alles. Een ongelooflijk verhaal over Arthur Brand die een tip kreeg van een collega. Een kleurenfoto van de vernietigd gewaande Schreitende Pferde, de paardenbeelden die onder de werkkamer van Adolf Hitler in de Rijkskanselarij stonden. De echte? Een kopie? Arthur ging op een speurtocht die niet zonder gevaar was. Nazikunst is vaak in bezit van oud-nazi’s en hun sympathisanten en dat is op zijn zachts gezegd een onfrisse wereld. Wie wil deze paarden verkopen? En kan Brand het onderzoek, met de steun van de Duitse staat, tot een goed einde brengen? Kan voorkomen worden dat mogelijk een miljoenentransactie gaat plaatsvinden in nazikringen? Ook worden in dit boek vragen opgeroepen: wat doe je met deze kunst, bewaren of vernietigen? En er blijken nog veel nazigroeperingen actief.

 

Lees dit boek

 

Felix Weber, Genadeschot

Een 5-sterren thriller. De Nederlandse Eden Lumas werkt voor de Tweede Wereldoorlog voornamelijk in Duitsland en na het uitbreken van de oorlog blijft hij in Duitsland, gaat als vrijwilliger bij het Duitse leger waar hij carrière maakt en uiteindelijk SS’er wordt. Hij vecht aan het Oostfront en doet mee aan de wreedheden. Als hij wroeging krijgt en een Joodse vrouw en haar kind probeert te redden, wordt hij betrapt door Julius Liedtke die hem martelt en voor dood achterlaat. Lumas vlucht uiteindelijk naar Argentinië in de hoop om wraak te nemen op Liedtke en een nieuw leven te beginnen. In Argentinië hebben veel nazi’s een warm welkom gevonden, maar er zijn ook veel mensen die wraak willen nemen en op jacht zijn naar oud-nazi’s. Heel boeiend en gruwelijk. Een eerder boek van deze auteur (Tot stof) won De Gouden Strop.

 

Lees dit boek

 

Bas von Benda-Beckmann, Na het Achterhuis
[dit boek is alleen te leen als luisterboek; de auteur werkt bij de Anne Frank Stichting]

Na de bevrijding van Otto Frank uit Auschwitz op 27 januari 1945 begon zijn tocht naar huis en zijn zoektocht naar zijn vrouw en dochters en de andere onderduikers uit het Achterhuis. Hij zou ontdekken dat hij als enige van zijn mede-onderduikers de Holocaust heeft overleefd. Na het Achterhuis vervolgt de zoektocht van Otto Frank. Diepgravend archiefonderzoek en beschikbare getuigenissen zijn de bronnen om zo precies mogelijk te reconstrueren wat er met de acht onderduikers na hun arrestatie op 4 augustus 1944 is gebeurd. Heel bijzonder is dat er nog steeds nieuwe informatie boven water komt over Anne Frank en haar lotgenoten.

 

Lees dit boek