CODA Boekenblog

Loes Kroon neemt ons in haar boekentips deze keer mee naar Londen, Rotterdam, Ohio en Sardinië. De rode draad is geschiedenis, met bijzondere vrouwen en emancipatie als gemeenschappelijke deler in deze vier leestips. Loes werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd.

Aan de hand van tips neemt ze je mee door het digitale aanbod op www.onlinebibliotheek.nl.

Tips van Loes #19

Stacey Halls, De vondeling

Londen 1747. Bess staat in de rij voor het Foundling Hospital in de hoop dat haar pasgeboren dochter Clara een tijdje mag blijven omdat ze zelf niet voor haar kan zorgen. Zes jaar later heeft Bess genoeg geld gespaard om de onkosten te betalen en haar dochter zelf op te voeden. Dan blijkt Clara een dag nadat ze is opgenomen alweer opgehaald te zijn door iemand die zich als Bess heeft voorgedaan. Het boek bestaat uit meerdere delen - het verhaal van Bess, en het verhaal van Alexandra Callard, een jonge rijke weduwe met een 6-jarig dochtertje. Die link zie je wel aankomen, maar het is een prachtig historisch verhaal met beschrijvingen over Londen in de 18e eeuw, het verschil tussen arm en rijk en door het adoptiegegeven toch ook weer actueel. 

 

Lees dit boek >

 

Sander Donkers, Tante Jo

Tante Jo, de tante van Sander Donkers, is al 25 jaar dood maar tijdens de eerste lockdown in 2020 moet Sander vaak aan haar denken. Die periode bleef iedereen thuis en werden huizen opgeruimd en schoongemaakt, iets dat hem herinnerde aan zijn Rotterdamse tante Jo die erg van poetsen hield. Hij schreef over haar in columns in de Volkskrant en kreeg daar veel reacties op. Iedereen heeft wel een tante Jo, met een bloemetjesjurk en een regenkapje. Reacties waren er ook van zijn eigen familie en kennissen; iedereen had wel een anekdote of foto’s. Tante Jo is een liefdevol en geestig portret van een (on)alledaags vrouwenleven in de twintigste eeuw.

 

Lees dit boek >

 

Bianca Pitzorno, De stof in haar handen

Sardinië, begin 20e eeuw. De ik-figuur wordt al jong wees nadat een cholera-epidemie een groot deel van haar familie wegvaagt. Ze wordt opgevoed door haar oma, die kleding maakt. Oma is analfabeet en dat lot lijkt haar kleindochter ook beschoren te zijn. Oma leert haar alle kneepjes van het vak zodat ze zichzelf later kan redden. In ruil voor naaiwerk leert ze lezen en schrijven. Oma overlijdt als ze 14 is en ze zet het bedrijfje van haar oma voort. Via het naaiwerk leert ze het leven van rijkere mensen kennen, zoals dat van de vrijgevochten Esther. Dankzij de vooruitziende blik van haar oma heeft ze een beroep geleerd zodat ze zelfstandig kan zijn en niet afhankelijk van andere mensen. Emancipatie in het klein.

 

Lees dit boek >

 

Linda Castillo, Valse beloftes

Kate Burkholder is politiechef in een klein stadje in Ohio met een grote Amish gemeenschap. Ze is zelf ook in de gemeenschap opgegroeid, maar heeft deze verlaten. De Amish zijn erg op zichzelf en lossen hun problemen het liefst zelf op, maar als drie van hen in een beerput zijn verdronken, kunnen ze de politie niet meer buiten de deur houden. In de online bibliotheek zijn drie titels beschikbaar; er zijn er veel meer maar niet alle delen zijn vertaald. Wie Engelstalig leest, kan zijn hart ophalen bij de collectie Engels in de bibliotheek, daar staan veel meer boeken van deze geweldige serie. 

 

Lees dit boek >