CODA Boekenblog

De snelle verandering van winters kou naar een zomerse zon van afgelopen periode stuurde bibliothecaris Loes Kroon voor haar blog op reis door geschreven landschappen van kou en ijs om vervolgens uit te komen in een prachtige Engelse kustplaats waar auteur Nicola May ons laat genieten van alle seizoenen. Reis met Loes mee, geniet nog even van winters wit en laat dan het voorjaar toe!

Tips van Loes #18

Daniel Mason, De wintersoldaat

De Wintersoldaat van Daniel Mason geeft een andere kijk op de Eerste Wereldoorlog en handelt in Oost-Europa in plaats van in de meer bekende Franse en Belgische loopgraven. Het is 1915 en de Pools-Oostenrijkse Lucius Krzelwewski, derdejaars student medicijnen, wordt uitgezonden naar Lemnowice, een klein dorpje in de Karpaten waar in een beschadigde kerk een veldhospitaal is ingericht. Lucius is het zesde kind in het gezin en wordt door zijn ouders naar het front gestuurd. Zo lijken zij geen oorlogsprofiteurs, want de ijzermijnen van de familie Krzelwewski zijn inmiddels zeer rendabel. In het veldhospitaal treft Lucius geen ervaren chirurgen aan en ook het door hem zo gewenste röntgenapparaat ontbreekt. Wel zijn er ratten en ontelbaar veel luizen. Hier ontmoet hij Margarete, een non met een geweer die veel meer weet dan hij. In het hospitaal leert hij amputeren en experimenteert hij met de beschikbare medicamenten op zoek naar de juiste behandeling. De grote interesse van Lucius is het menselijk brein. In het veldhospitaal komen ook patiënten binnen die niet lichamelijk gewond zijn, maar lijden aan wat wij nu een posttraumatisch stressstoornis zouden noemen. De vraag of hij goed gehandeld heeft zal hem nog lang achtervolgen… Ook zijn zoektocht naar Margarete spreekt tot de verbeelding. Dit boek blijft de lezer in elk geval nog lang bij.

Lees dit boek >

 

Jan van Ommen, Zeetijd

Jan en Alie zijn haar vrienden van vrienden en in augustus 2014 maken zij een reis door Indonesië. Tijdens een excursie naar een eiland waar komodovaranen leven, vergaat ’s nachts de boot waar ze op zitten met vijf bemanningsleden en twintig toeristen. Gelukkig hebben de meesten een zwemvest en weten een paar reizigers een reddingsbootje te bemachtigen een paar reizigers een reddingsbootje. Maar dan begint het overleven. Ze proberen te roeien met beurteling een aantal mensen aan boord en een aantal mensen hangend aan de boot in het water. En hoe langer het duurt, hoe vermoeider en geïrriteerder ze raken. Een aantal opvarenden heeft de gok gewaagd en is gaan zwemmen, maar niet iedereen heeft dat overleefd. Na veertig uur worden de schipbreukelingen gered door vissersboten. De reis heeft het leven van de meeste opvarende veranderd. Een indrukwekkend boek!

Lees dit boek >

 

Jo Nesbo, De sneeuwman

Inspecteur Harry Hole is in veel boeken van Jo Nesbo de inspecteur van dienst. Op de avond van de verdwijning van Birte staat er ineens een sneeuwpop in de tuin. Met haar sjaal om. Haar man en zoon weten van niets. Inspecteur Harry Hole vermoedt echter dat het om een seriemoordenaar gaat. Het blijkt dat al jaren, bij het vallen van de eerste sneeuw, getrouwde vrouwen met kinderen vermist worden. Is dit het werk van één persoon? En wat verbindt deze vrouwen? De Harry Hole boeken van Nesbo zijn los van elkaar te lezen en een aantal is te leen via de online bibliotheek. Zonder uitzondering zinderend spannend!

Lees dit boek >

 

Nicola May, Winter in Cockleberry Bay

Winter in Cockleberry Bay is het vierde deel uit een feel-good reeks waarvan alle delen te lezen zijn via de online bibliotheek (www.bibliotheek.nl). De serie begint met Rosa. Zij heeft het financieel en qua relatie wat lastig totdat ze een erfenis krijgt: een winkeltje in het Engelse kustplaatsje Cockleberry Bay. In de vier delen kom je te weten van wie ze de geheimzinnige erfenis heeft gekregen, hoe Rosa thuis raakt in het dorpje en hier vrienden maakt. Haar teckel Hot speelt ook een grote rol. En met die relatie, je vermoedt het al, komt het natuurlijk ook helemaal goed!

Lees dit boek >

Andere titels in dezelfde reeks Het winkeltje in Cockleberry Bay, Ik zie je in Cockleberry Bay en Een nieuwe kans in Cockleberry Bay