CODA Boekenblog: tips van Loes #15

Van de slavernij tot de aidsepidemie in de jaren tachtig; met nog een paar dagen te gaan tot de verkiezingen in de VS en in een poging wat te begrijpen van het land, selecteerde Loes Kroon een aantal titels over Amerika. Natuurlijk sluit ze haar blog af met een spannende thriller vol sneeuw en ijs.

Tips van Loes

Rudi Rotthier, De verscheurde Staten van Amerika

Trump of Biden? Na 3 november weten we het. Maar hoe is Trump eigenlijk president geworden? Wie hebben op hem gestemd? Journalist Rudi Rotthier bezocht de plaatsen en staten waar de meeste Trump-aanhangers wonen. Hij sprak met voor- en tegenstanders, nam ruim de tijd om naar hen te luisteren in een poging de soms extreme standpunten te begrijpen. Zo ontstond een zeer leesbaar portret van het huidige gepolariseerde Amerika.

Lees dit boek >

Colson Whitehead, De ondergrondse spoorweg

In Whitehead’s roman is de ondergrondse spoorweg letterlijk: hij verhaalt over een ondergrondse spoorweg waarvan de perrons onder keurige woonhuizen liggen waardoor allerlei steden met elkaar verbonden zijn. Midden negentiende eeuw is de slavernij nog volop aanwezig in de Amerikaanse samenleving. De nieuwe eigenaar van de katoenplantage in Georgia, waar Cora als slavin tewerkgesteld is, heeft een oogje op haar en ze besluit samen met medeslaaf Ceasar te vluchten. Urenlang rennen ze door bossen en moerassen, achternagezeten door slavenjager Ridgeway weten ze een halte van de ondergrondse spoorweg te bereiken, op weg naar Het Pad naar de Vrijheid. Zeer indrukwekkende, veelvuldig bekroonde roman.

Lees dit boek >

Rebecca Makkai, Een stralende toekomst

Chicago 1985. Yale staat op het punt een bijzondere collectie te verwerven voor het museum waarvoor hij werkt. Zijn carrière bloeit maar om hem heen sterven zijn vrienden een voor een aan aids. Veel jongens hebben hun verstikkende familie en bekrompen milieu achter zich gelaten en zijn in de stad een uitbundig leven begonnen. De vriendenkring van Yale wordt snel kleiner, tot uiteindelijk alleen Fiona, de zus van zijn vriend Nico, overblijft. Dertig jaar later gaat Fiona in Parijs op zoek naar haar dochter die zich heeft aangesloten bij een sekte en haar niet meer wil zien. Daar logeert ze bij een vriend die fotograaf was in Chicago in de jaren 80. Ze wordt opnieuw geconfronteerd met de verwoestende effecten die de aidscisis heeft gehad op haar leven.

Lees dit boek >

Robert Pobi, Stad van glas

Lucas Page is een voormalige FBI agent die tijdens zijn werk gewond raakt: hij mist een arm, been en oog. Hij is ook een wiskundig genie en nu werkzaam op de universiteit. Het is bijna kerst en New York wordt getroffen door en heftige sneeuwstorm. Tijdens deze storm wordt FBI agent Hartke getroffen door een kogel van een sluipschutter. En dan staat de FBI bij Page op de stoep. Door zijn wiskundige talenten kan hij als enige de baan van de kogel berekenen en wordt hij tegen zijn zin ingeschakeld bij het onderzoek. Daar krijgt hij spijt van…

Lees dit boek >