CODA Boekenblog

Nu de herfst zich aandient, de avonden korter worden en slippers met blote benen plaatsmaken voor panty’s en hakken is het hoog tijd voor een goede stapel boeken. Spannende verhalen bij een knetterend haardvuur die zich afspelen op Britse platteland, de wegen en kronkels van een opzienbarende familie en een goedgeschreven portret. Geniet je mee met de selectie van Loes Kroon?

Tips van Loes #14

Elizabeth Day, Het feest
Wat is er toch gebeurd op het feest van Ben en Serena? Omdat je het antwoord moet weten, blijf je maar lezen. Martin en Lucy zijn uitgenodigd op een feest om het tweede huis van Ben en Serena, een oude priorij, in te wijden. Martin en Ben hebben samen op kostschool gezeten en een hun relatie is ingewikkeld. Martin bewondert Ben en Ben verdraagt Martin. Martin komt uit een heel ander milieu, had een beurs voor kostschool, maar werd vrijwel meteen buitengesloten omdat hij de verkeerde kleren droeg en een teddybeer uit zijn koffer rolde. Elk hoofdstuk bestaat uit vaste onderdelen: een avond op een politiebureau, het verhaal van Lucy en het verhaal van Martin. Centraal staat de vraag wat buitengesloten worden doet met een mens. Obsessie, verraad en de Engelse rangen en standen zijn andere thema’s in het boek.

Dit boek is te leen in CODA Bibliotheek en online te leen als luisterboek. Het e-book is nog niet beschikbaar.

Lees dit boek >

Jessica Fellowes, De Mitford moorden
Detective met in dit eerste deel een rol voor oudste zus Nancy. (Meer weten over de Mitfords, zie dan ook de volgende tip). Jaren 20, Engeland. Louisa, een jonge vrouw, wordt bedreigd door haar oom en gedwongen om in een trein te stappen. Ze weet te ontsnappen door uit de trein te springen en ze wordt opgeraapt door Guy, werkzaam bij de spoorwegpolitie. Louisa krijgt een baan bij de familie Mitford als kindermeisje. Guy en Louisa krijgen weer contact omdat er een moord gepleegd is in de trein op een nazaat van Florence Nightingale. Louisa maakt inmiddels deel uit van het Mitford huishouden en Nancy en zij worden ondanks het verschil in stand en afkomst vriendinnen. Samen helpen ze Guy met het oplossen van de moord. Dit boek is een amusante detective die gelardeerd wordt door een beetje geschiedenis. 

Dit boek is te leen in CODA Bibliotheek en online te leen als luisterboek en e-Book. Het tweede deel Pamela is als luisterboek te leen.

Lees dit boek >

Laura Thompson, De zes freules
De Mitford moorden van Jessica Fellowes gelezen en nieuwsgierig geworden naar de adellijke familie Mitford? Dan is De zes freules een goed tip. Deze biografie leest als een roman. Het bijzondere aan de familie Mitford is dat de zes dochters en één zoon berucht en beroemd waren door de keuzes die ze maakten. Zo schreef Nancy satirische romans over het leven van adellijke families, Pamela gaf de voorkeur aan het plattelandsleven en runde een boerderij en Jessica was overtuigd communiste, deed mee aan de Spaanse burgeroorlog en vertrok naar Amerika. Diana trouwde met fascistenleider Oswald Mosley en bracht tijdens de Tweede wereldoorlog drie jaar door in de gevangenis. Dochter Unity was een groot bewonderaarster van Hitler en deed een zelfmoordpoging toen Engeland de oorlog aan Duitsland verklaarde. Jongste dochter Deborah trouwde een hertog en woonde op het beroemde kasteel Chatsworth. Zoon Thomas, ook niet geheel vrij van nazisympathieën, sneuvelde in 1945 in Birma. Een zeer kleurrijke en controversiële familie die Laura Thompson in deze biografie beschrijft!

Dit boek is te leen in CODA Bibliotheek, online (nog) niet beschikbaar

Lees dit boek >

Michel van Egmond en Antoinette Scheulderman, Patty

Patty! van Michel van Egmond en Antoinette Scheulderman is een zeer vermakelijk en goed geschreven portret van Patty Brard. De beide auteurs volgden Patty een jaar lang en Patty vertelde zeer openhartig over haar turbulente leven, haar mannen, successen, mislukte avonturen, de relatie en breuk met haar dochter en de rechtszaak tegen haar zus (van wie ze, tot haar verdriet, haar moeder niet mag zien). Als je het boek uit hebt, bekijk je Patty Brard met andere ogen en zie je een overlever die zich steeds vol enthousiasme en zelfspot telkens in een nieuw avontuur stort.

Lees dit boek >