CODA Boekenblog

Maarten Biesheuvel overleed onlangs op 81-jarige leeftijd en laat een oeuvre na waarmee hij niet alleen het taboe op krankzinnigheid en depressies doorbrak – Biesheuvel was manisch-depressief, al diagnosticeerde hij zichzelf als ‘romantisch’ – maar ook betekenis gaf aan het korte verhaal in de Nederlandse literatuur. Voor Naima El Bezaz was schrijven primair het middel om zelfstandigheid te verwerven en taboes die haar en andere vrouwen belemmerden aan de kaak te stellen. Na het verschijnen van De verstotene belandde ze in een zware depressie die ze later in Het gelukssyndroom beschreef. El Bezaz maakte begin augustus een einde aan haar leven. In dit blog aandacht voor beide auteurs die elk op eigen wijze van belang en betekenis zijn geweest. 

Tips van Loes #13

J.M.A. Biesheuvel, Zeeverhalen
Zijn boek In de bovenkooi was een van de meest succesvolle debuten in de naoorloogse literatuur en Gerrit Komrij noemde Biesheuvel in Vrij Nederland ooit een meester in absurd cynisme en surreële logica. Wie zijn boeken leest, kan dat ook onmogelijk ontkennen. Zeeverhalen omvat verhalen over depressies, zijn zo geliefde vrouw Eva, zijn huis Sunny Home en zijn verblijf in het ‘gekkenhuis’. Absurdistische humor en ongekende verbeeldingskracht wisselen elkaar af. Genieten en heel vaak hardop lachen! 

Lees dit boek > 

Naima El Bezaz, Méér vinexvrouwen
Naima El Bezaz is van Marokkaanse origine en debuteerde met De weg naar het noorden waarin een Marokkaanse immigrant probeert het rijke noorden te bereiken. In haar latere boeken hekelt ze de onderdrukkende elementen in de islamitische cultuur en gaat in tegen de verwachtingen die er rond Marokkaanse vrouwen zijn. Moedig besluit ze al schrijvend haar eigen weg te gaan en ook over haar depressiviteit te schrijven terwijl er in de Marokkaanse cultuur over deze ziekte niet gesproken wordt. El Bezaz woonde met haar gezin in een Vinexwijk en daar heeft ze op hilarische wijze over geschreven in Vinexvrouwen en Méér vinexvrouwen.

Lees dit boek >
 


Elizabeth Gilbert, Stad van meisjes
New York, jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw, theaterwereld; wat wil je nog meer?! De 19-jarige Vivien Morris heeft het eerste jaar van de universiteit niet gehaald en wordt door haar ouders naar tante Peg gestuurd, die een roemrucht maar vervallen theater in Manhattan runt. Vivien stort zich in de extravagante en onconventionele wereld van acteurs en showgirls. Ze blijkt een talent te hebben voor het ontwerpen van kostuums en geniet volop van het leven. Als ze een schandaal veroorzaakt, staat haar wereld op zijn kop. Heerlijk doorleesboek over een moedige vrouw die vecht voor zelfstandigheid en de vrijheid om zichzelf te zijn.

Niet online beschikbaar, te leen in CODA Bibliotheek


Tomas Ross, De Indië-trilogie
Faction thriller (het verweven van feiten en fictie), Tomas Ross heeft veel van dit soort boeken geschreven. Deze trilogie omvat Van de doden niets dan goeds, De onderkoning van Indië en Het verdriet van Wilhelmina en gaat over de nadagen van de Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatieperiode van Indonesië. Geheimagent Arnie Springer, berooid terug in Den Haag na een periode in een Japans interneringskamp, gaat op onderzoek uit naar complotten van hooggeplaatsten in Nederland en Nederlands-Indië. In het tweede deel wordt Springer door Drees ingeschakeld om een communistisch complot te ontwarren. In het derde deel gaat Arnie terug naar Indonesië op zoek naar een verdwenen geliefde en belandt in een mijnenveld van intriges rond Wilhelmina en Churchill. Prins Bernhard speelt in alle boeken een twijfelachtige rol.

 

Lees dit boek >