CODA Boekenblog: Tips van Loes #11

Onlangs overleed Carlos Ruiz Zafón op 55-jarige leeftijd. Zafón liet wereldwijd miljoenen mensen genieten van de vier boeken die zich centreren rondom de boekhandel van Daniel Sempere, zijn vader en het kerkhof van vergeten boeken. Loes opent dit blog met aandacht voor zijn eerste bestseller De schaduw van de wind. Omdat het blog van Loes breed gewaardeerd wordt blijft het voorlopig nog even online maar omdat ook de ‘gewone’ bibliotheek weer open is, besteedt Loes vanaf deze editie ook aandacht aan sprinters en boeken die (nog) niet online te leen zijn. Laat je verleiden door de tips en suggesties van Loes en geniet van het aanbod in CODA Bibliotheek off- en online!

Tips van Loes #11

Carlos Ruiz Zafón, De schaduw van de wind

Het kerkhof van de vergeten boeken, in hartje Barcelona, niet ver van de Ramblas is inmiddels door heel veel mensen in gedachten en al lezend bezocht vanwege de bestseller De schaduw van de wind. In het boek van Zafón neemt een boekverkoper zijn tienjarige zoon Daniel mee naar het geheimzinnige kerkhof van vergeten boeken. Hier mag hij een boek uitzoeken om het zo van de vergetelheid te redden. Daniel kiest voor De schaduw van de wind en gaat vervolgens op zoek naar de mysterieuze schrijver. De schaduw van de wind is geheimzinnig, spannend, magisch en betoverend en vormt een vierluik met Het spel van de engel, De gevangene van de hemel en Het labyrint der geesten. De stad Barcelona is eigenlijk ook één van de hoofdpersonage en heeft veel toerisme te danken aan de boeken van Zafón. Je kunt zelfs stadswandelingen maken aan de hand van het boek. Dit vierluik is een absolute aanrader voor jong, oud en een hele nieuwe generatie lezers! 

Lees dit boek >

Hans Dorrestijn, Dudeljo!

Hans Dorrestijn is 80 geworden en ter gelegenheid daarvan interviewde Gijs Groenteman hem onlangs over zijn leven en werk. Dorrestijn is tekstschrijver en cabaretier en staat bekend om zijn zwartgallige humor. Zijn gebundelde columns en gedichten hebben geweldige titels als Goeienavond Toos, De Italiaanse chauffeuse en Het rimpelperspectief. En Dudeljo! natuurlijk. Dudeljo! is een ode aan de wielewaal waarin Dorrestijn op aanstekelijke wijze vertelt over zijn vogelexcursies naar Hongarije, Bulgarije en Georgië. Maar eigenlijk gaat het om een heel ander vogel, een vreemde vogel: de mens. En voor degenen die het lied kennen: Kom mee naar buiten allemaal….die zingen het nu de hele dag. Zijn nieuwste boek: Wensvogels is online (nog) niet beschikbaar maar wel te leen in CODA Bibliotheek.

Lees dit boek >

Gabriele Tergit, De Effingers

Fascinerende en omvangrijke familiekroniek over drie Duits-Joodse families die zich afspeelt tegen de achtergrond van het Duitse keizerrijk, de Weimarrepubliek, het antisemitisme, verschillende oorlogen en het opkomend socialisme. De familie Effinger en al haar nakomelingen (boek heeft gelukkig een stamboom!) wordt 70 jaar (1878-1948) gevolgd. De veranderende tijd en de invloed daarvan op jongere generaties wordt prachtig in beeld gebracht terwijl het boek ook aandacht besteedt aan hun liefdes, hoop, tegenslagen en het Joods-zijn. Dit boek is een herontdekte klassieker die na veel geweldige recensies in de bestsellerlijst staat. Gabriele Tergit (1894-1982) vluchtte in 1933 uit Duitsland en deed 20 jaar over dit boek dat een geweldig beeld geeft van de Joodse gemeenschap in Duitsland. Het boek is geschreven in een filmische stijl die heel vlot leest. 

Lees dit boek >

Camilla Läckberg, Gouden kooi

Wraak, slechts dat ene woord typeert deze thriller. Faye heeft een ingewikkeld verleden, heeft dat achter zich gelaten en gaat studeren op de Economische Hogeschool. Daar ontmoet ze ‘golden boy’ Jack. Ze trouwen, zij stopt met haar studie, ze krijgen een leuke dochter en Faye heeft alles wat haar hartje begeert. Of misschien toch niet? Leeft ze niet in een gouden kooi? Alles verandert als Jack haar inruilt voor een jonger model en zij ineens op straat staat. Zonder alimentatie of andere financiële ondersteuning. Faye is er kapot van, maar ze laat het er niet bij zitten. Ze zint op wraak! 

Lees dit boek >

Zilveren vleugels, het vervolg op Gouden kooi, is als sprinter te leen in CODA Bibliotheek.