CODA Bibliotheek online geopend

CODA Bibliotheek is weer open! Weliswaar met een aantal beperkingen, maar je hoeft niet langer verlegen te zitten om een grote stapel boeken en ook de gelezen exemplaren kunnen weer ingeleverd worden. Hoe een bezoek aan CODA Bibliotheek in z’n werk gaat en waar je rekening mee moet houden, lees je hier. Online blijven we voorlopig onze diensten en rubrieken aanbieden omdat we ons goed voor kunnen stellen dat dat in aankomende periode nog erg fijn is. En omdat het boekenblog van Loes Kroon zo gewaardeerd wordt, houden we ook dat voorlopig nog even in de lucht. Het is tenslotte heerlijk als je de krenten uit de pap aangereikt krijgt!

Op deze pagina geven we je tips waar je online dat grappige of spannende e-book kunt vinden of waar je de leukste voorleesverhaaltjes vindt om bij weg te dromen. Ook delen we hier leuke lees- en doetips, of je nu van poëzie houdt, het liefst luisterboeken ‘leest’ of de Nederlandse taal nog niet zo goed beheerst.

Wil je meer tips of weten wat we verder online doen? Kijk dan hier. Op deze pagina geven we niet alleen informatie, maar inspireren we je ook graag en dagen we je uit om zelf iets te doen, maken, delen of schrijven. Houd deze pagina in de gaten of volg ons via FacebookTwitter of Instagram.

Online aanbod

Heel veel e-books voor jong en oud(er)

arrow-large Created with Sketch.

Voor wie alle boeken al van voor naar achteren gelezen heeft: Als lid van CODA Bibliotheek kun je digitaal gratis doorlezen in een van de ruim 28.000 e-books die online beschikbaar zijn op www.bibliotheek.nl; je logt eenvoudig in met je lenerspasnummer.

Wil je weten hoe je je gegevens bij CODA Bibliotheek wijzigt, lees dan verder bij ‘Wat wil je weten?’ onderaan deze pagina.

Speciaal voor onze jeugdleden

arrow-large Created with Sketch.

Ben je jonger dan 18 jaar en heb je alle boeken die je thuis hebt al uit? Kijk dan eens op www.jeugdbibliotheek.nl! Je vindt hier massa’s leuke, spannende, ontroerende, mooie en leerzame kinder- en jeugdboeken die je als e-book of luisterboek kunt lenen. Als je lid bent van CODA Bibliotheek kun je hier gratis gebruik van maken. 

 

De mooiste voorleesverhaaltjes en luisterboeken

De leukste voorleesverhaaltjes vind je op www.devoorleeshoek.nl. Via deze link kun je voor drie weken een gratis abonnement afsluiten.

 

Vind je het heerlijk om met een koptelefoon op naar verhalen te luisteren? Download dan de gratis LuisterBieb-app! Hier vind je ruim 3.700 luisterboeken voor alle leeftijden, dus ook voor peuters en kleuters. De app is gratis te downloaden voor Android en iPhone, ook als je geen lid bent van de bibliotheek. 

Vanaf maandag 30 maart is er de voorleesserie Huisarrest waarvoor verschillende kinderboekenschrijvers voorleesverhalen schrijven en die ook zelf voorlezen! Kijk en luister je mee?! 

 

Voor kinderen die lezen (nog) lastig vinden

Lezen is leuk, maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij – met de meest actuele titels in gesproken vorm, in braille of Jumboletter voor alle leeftijden. 

Speciaal beginnende lezers en voor kinderen met dyslexie is er www.yoleo.nl! Hier kun je karaokelezen: terwijl je naar het verhaal luistert, kun je meelezen met ondertiteling. 

Voor iedereen die moeite heeft met de Nederlandse taal

arrow-large Created with Sketch.

Heb je moeite met Nederlands lezen en schrijven? Spreek je de taal nog niet zo goed? Wordt dan lid van onze Facebook groep. Hier delen we informatie en geven we je tips. Ook vind je hier oefeningen voor thuis. 

Voor onze jongste lezertjes & hun ouders

arrow-large Created with Sketch.

Op Kleuter digitaal! Vind je een overzicht van apps die tijdelijk gratis beschikbaar zijn; speciaal voor 4-8 jarigen. 

Nu je kinderen thuis zijn, zijn ze ongetwijfeld ook meer online – hét moment om samen de DataDetox Game of de quiz ‘Veilig internetten’ te spelen. Op MediaDiamant vind je onder ander tips over hoe je de digitale balans kunt bewaken. 

 

Duik samen met je kind in de Digitale Voorleestas

Speciaal voor ouders met kinderen van ongeveer 2 tot 6 jaar is er de Digitale Voorleestas. Hier vind je elke week nieuwe prentenboeken en heel veel leuke doe-, zing-, speel- en praatopdrachten.

 

De mooiste voorleesverhaaltjes en luisterboeken

De leukste voorleesverhaaltjes vind je op www.devoorleeshoek.nl. Een abonnement is niet nodig; wanneer je op één van de leeftijdsbuttons klikt, kun je gelijk naar een aantal verhaaltjes luisteren. 

 

‘Dialoogje’, een gratis online kinderboekje over het coronavirus 

Niet alleen voor zijn zoontje van zeven, maar voor alle kinderen die het maar moeilijk begrijpen waarom ze bijvoorbeeld niet naar school mogen, schreef kinderboekenschrijver Steve L’Homme  ‘Dialoogje’. In dit boekje voert een wijze uil een gesprek met Kim, die somber is en zich na een tijdje geen school begint te vervelen. De uil legt uit wat het coronavirus is en waarom al die maatregelen er zijn. ‘Dialoogje’ is gratis te downloaden via www.stevelhomme.nl/dialoogje.

Onze leestips

arrow-large Created with Sketch.

Loes Kroon werkte ruim 40 jaar bij CODA en is met recht een boekenwurm te noemen. Loes leest altijd, veel en gevarieerd, en kan daar bovendien bijzonder goed over vertellen. En omdat haar liefde voor boeken aanstekelijk werkt, neemt zij ons aan de hand van een aantal tips mee door het digitale aanbod op www.bibliotheek.nl.

Lees meer >

Naast het lezen van bijvoorbeeld thrillers, sciencefiction en reisverhalen, houden we bij CODA ook van poëzie. Elke week ontvangen we een tip over een pracht van een (dicht)bundel, met alvast een kort stukje tekst uit die bundel of dat ene vers. Vanaf nu delen we deze ‘Poëzie op maandag’ graag online met je – omdat er ondanks alles zó veel moois te lezen is. Volg onze via Facebook of kijk op deze pagina.

Vraag en antwoord

arrow-large Created with Sketch.

Nu CODA in elk geval tot 1 juni gesloten is, heb je ongetwijfeld vragen over de inlevertijd van je boeken, hoe je een workshop kunt annuleren en waar je eventueel online boeken kunt lezen. De meest voorkomende vragen vind je hier. Staat jouw vraag of het antwoord er niet tussen, stuur dan een mail naar pr@coda-apeldoorn.nl.

Lees meer >

CODA Cultuur(t)huis

Wist je trouwens dat we je hier ook graag inspireren? Met bijzondere werken uit onze collectie, met interessante weetjes over onze tentoonstellingen, met het Apeldoorn van toen en met mooie alternatieven voor fysiek museum- of bibliotheekbezoek. We dagen je hier ook uit – om zelf iets te doen, te maken, te delen of te schrijven. Houd deze pagina daarom in de gaten en geniet van CODA bij jou thuis! Je kunt ons natuurlijk ook volgen via FacebookTwitter of Instagram.