Schrijvers over tweestrijd

Schrijvers over tweestrijd

Tweestrijd

Tweestrijd, conflict, tegenstrijdige belangen, ambivalentie en lastige keuzes; in meerdere of mindere mate maken we het zakelijk of privé allemaal mee en iedereen gaat daar anders mee om. Tweestrijd is ook het thema van de Boekenweek dat het CPNB, de organisator, onlangs zelf in tweestrijd bracht en resulteerde in uitstel van de Boekenweek tot de zomer. Niettemin, een aantal auteurs gaat op YouTube van 6 tot en met 14 maart in een video in op het thema ‘tweestrijd’. Uiteraard met een link naar zijn of haar boeken in de bibliotheekcatalogus.

Julia Wouters – politicoloog en voormalig assistent en speechschrijver van Lodewijk Asscher – verzorgt een opmaat naar de aanstaande verkiezingen sporthistoricus Jurryt van de Vooren belicht een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog dat een groep onderduikers voor een lastige keuze stelde. Mark Koster, journalist en auteur van het boek over de machtige mediafamilie De Mol laat ons zien wat tweestrijd in medialand doet en hoogleraar Madelijn Strick vertelt over het ambivalente van humor. Heel bijzonder en een enigszins vereerd zijn we door de bijdrage van Raynor Winn, auteur van de internationale bestsellers Het zoutpad en De wilde stilte. Met haar indrukwekkende levensverhaal trappen we op 6 maart af. CODA directeur Carin Reinders introduceert de reeks.

 

Julia Wouters

Politicoloog Julia Wouters (1968) kent de Nederlandse politiek door en door. Elf jaar lang was ze als speechschrijver en politiek adviseur de rechterhand van Lodewijk Asscher. Daarvoor werkte ze als journalist en parlementair verslaggever. In De zijkant van de macht zoekt zij naar een verklaring voor het afnemend aantal vrouwen in de politiek. Daarvoor put ze uit haar eigen kennis, (internationale) onderzoeken en natuurlijk de ervaring van politici zelf. Haar boek geeft tal van verrassende inzichten, praktische tips en staat vol sprekende anekdotes die laten zien hoe het in de politiek werkt en wat vrouwen én mannen moeten veranderen om er samen een succes van te maken. Want, zoals Els Borst al zei, politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten.

Julia Wouters, De zijkant van de macht: waarom politiek te belangrijk is om aan mannen over te laten.
Koop dit boek hier 
Leen dit boek hier Foto: Ruud Pos

Mark Koster

Mark Koster (1969) is onderzoeksjournalist en programmamaker. Hij schreef onder meer voor Het Financieele Dagblad, Quote en HP/DeTijd en publiceerde eerder Hoe word ik bitcoinmiljonair en Cupido voor rijken. In zijn boek De Mol – De machtigste mediafamilie van Nederland duikt hij in hun familiegeschiedenis. Hij kreeg daarvoor toegang tot persoonlijke en nooit eerder geopende archieven, sprak met tientallen hoofdrolspelers en de vrienden- en kennissenkring rondom de familie. In zijn boek schetst hij aan de hand van vier generaties De Mol hoe één familie haar dromen wist waar te maken en nu al decennialang dicteert wat wij aan nieuws, muziek en vermaak consumeren.

Mark Koster, De Mol – De machtigste mediafamilie van Nederland
Koop dit boek hier 
Leen dit boek hier Foto: Christiaan Krop

Madelijn Strick

Sociaal psycholoog Madelijn Strick promoveerde op een proefschrift over humor in reclame en na haar promotie is ze humor blijven onderzoeken. In haar boek Humor is een van de vier pijlers onder het universum (en de andere drie ben ik vergeten) verbindt ze inzichten uit de fundamentele psychologie en neurowetenschap aan sociale vraagstukken. Haar zoektocht naar de zin van humor geeft een helder perspectief op complex vragen: Wat is het verband tussen humor en creativiteit? Wanneer gaat humor te ver en zijn we de laatste jaren minder tolerant geworden? Haar analyse voert langs lachende mensapen, charismatische wereldleiders, politieke revoluties, succesvolle reclamecampagnes, de datingmarkt en eindeloos gelukkige huwelijken. We komen erachter waarom Monty Python zo goed was, hoe koningin Beatrix en prins Claus het met elkaar uithielden, wat de beste grap in de wereld is en waarom dictators andere humor hebben dan de gemiddelde mens. Madelijn Strick schreef eerder, met Ap Dijksterhuis, Tussen je oren; een kinderboek over psychologie

Madelijn Strick, Humor is een van de vier pijlers onder het universum (en de andere drie ben ik vergeten)
Koop dit boek hier 
Leen dit boek hier Jurryt van de Vooren

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (1969) doet al meer dan een kwarteeuw onderzoek naar sport in de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 is hij inhoudelijk verantwoordelijk voor de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. Zijn boeken De Bosatlas van het Nederlandse voetbal en Amsterdam 1928 waren beide genomineerd voor het beste sportboek van het jaar. In zijn laatste boek Door Wilskracht Zegevieren beschrijft hij hoe sport in de oorlog werd gebruikt als ontsnapping uit de ellende, maar ook als ideologisch wapen, als middel om soldaten te laten herstellen en als verzetsmiddel tegen de bezetter. In de video voor CODA gaat in op de kampioenswedstrijd van De Volewijckers in 1944 tegen Heerenveen. Honderden onderduikers staan dan voor de keuze: of ze gaan kijken naar hun favoriete team en wagen hun leven of ze blijven veilig binnen.

Jurryt van de Vooren, Door Wilskracht Zegevieren
Koop dit boek hier 
Leen dit boek hier Foto: Kors de Bruin

Raynor Winn

Raynor Winn debuteerde overweldigend met Het zoutpad (The Salth Path) dat in korte tijd een internationale bestseller werd. Met het vervolg De wilde stilte (The Wild Silence) bewijst Winn dat ze geen eendagsvlieg is, want haar tweede boek is internationaal minstens zo succesvol als het eerste. In Het zoutpad verhaalt Raynor Winn over de tegenslagen in haar leven. Zij en haar man Moth zijn al meer dan dertig jaar samen als ze hun huis verliezen door een speculatieschandaal en ze te horen krijgen dat Moth ernstig ziek is. Ze hebben niets meer over en nog maar weinig tijd. Ze nemen een impulsief besluit en gaan de eeuwenoude South West Coastal Path lopen; een tocht van duizenden kilometers. In het vervolg, De wilde stilte, komen Raynor en Moth in een betere situatie terecht, maar een dak boven je hoofd is nog geen thuis en de terugkeer naar een normaal leven is moeilijk. De kans nieuw leven te blazen in een prachtige, oude boerderij in Cornwall en het door landbouw verarmde land stukje bij beetje teruggeven aan de natuur, wordt hun redding en het nieuwe pad dat zij besluiten te volgen. Raynor en Moth wonen nog altijd in Cornwall waar Raynor aan haar derde boek werkt.

 

Raynor Winn, Het zoutpad en De wilde stilte

Koop deze boeken hier en hier
Leen deze boeken hier en hierFoto: Jim Wileman/Hollandse Hoogte