Dag van de Arbeid


1 mei, de Dag van de Arbeid, verwijst van oudsher naar de grote demonstraties voor betere arbeidsomstandigheden die rond en op 1 mei 1890 in verschillende landen gehouden werden. Deze dag is, in tegenstelling tot Nederland, in de landen om ons heen een officiële feestdag. Dat de arbeidsomstandigheden beter konden, bewijst het verhaal van het Apeldoornse jongetje Hemmie Zoetbrood (rechts in het ketelgat):

 

 

“Toen ik net van school kwam, kon ik meteen aan het werk bij de zeepfabriek. De Haas & Van Brero zocht ‘nette meisjes en flinke jongens 13-15 jaar’. Ik was pas 12, maar bijna 13 en mijn zussen en broer werkten er al. Omdat ík klein van stuk ben kwam ik in het ketelhuis. Daar is deze foto genomen. Dat was denk ik anderhalve maand vóór het ongeluk…

Door het lawaai van de machines heb ik ze niet horen roepen en verder herinner ik me niks. Ik ben wakker geworden in het Juliana-ziekenhuis, in één van die hagelwitte, nieuwe zalen aan de achterkant. Mijn broer zegt dat ik nog geluk heb gehad dat alleen mijn arm er af is. Maar wat heet geluk… Ik zal nooit meer kunnen werken. Meneer Van Brero zelf is ook langs geweest, had Apeldoornse moppen voor me meegenomen. Omdat hij behalve van de fabriek ook van De Goede Woning is, heeft hij vader beloofd dat we bovenaan de lijst komen voor een van de nieuwe arbeidershuizen in Zuid.”

www.coda-apeldoorn.nl/beeldbank