Childish Gambino

Childish Gambino (Donald Glover) toont ons in zijn muziekvideo This is America de hedendaagse Verenigde Staten. In de muziek en de video wordt ingegaan op het (wapen)geweld in de VS. Geweld is deel van ieders dagelijks leven, ter vermaak op tv, internet, maar ook in de realiteit.

De zwarte gemeenschap in de Verengde Staten wordt onevenredig hard getroffen. In de video lijken schietpartijen te verwijzen naar concrete moorden op Afro-Amerikanen van de afgelopen jaren. De lichamen blijven achteloos achter, de wapens worden zorgvuldig opgeborgen. Dit alles afgewisseld met verschillende dansscènes, waarin bewegingen uit Afrikaanse dansen en Hip Hop te herkennen zijn. Laten wij ons door de populaire cultuur verleiden en afleiden van de strijd die werkelijk gaande is? Worden de levens van Afro-Amerikanen net zo gewaardeerd als de cultuurelementen die met plezier door witte Amerikanen worden aanschouwd en overgenomen?

Geweld tegen zwarten in hedendaags Amerika staat in een lange traditie. De slavernij rechtvaardigde fysiek en mentaal geweld, maar ook na de afschaffing daarvan zijn duizenden zwarte Amerikanen in lynchpartijen omgebracht. Op het einde van de video rent Childish Gambino voor een massa mensen uit; al honderden jaren rennen Afro-Amerikanen voor hun leven.