Beeldend kunstenaar Robert Terwindt overleden


Beeldend kunstenaar Robert Terwindt was lid van een behoorlijke aantal kunstcommissies, liet zich in vele cultuurdebatten horen en was een graag geziene – en gehoorde – gast in de Nijmeegs cultureel leven. Tot keel- en slokdarmkanker hem letterlijk de stem ontnam. Rob Terwindt overleed op 14 december van dit jaar. Hij werd 79 jaar oud.

 

Het werk van Terwindt maakt deel uit van de CODA collectie die voortkomt uit de verzameling die vanaf 1978 door het Van Reekum Museum werd opgebouwd. Verschillende verzamelgebieden waren hierin te onderscheiden: grafiek en ander werk op papier, schilderijen, sieraden en sculpturen van Nederlandse en internationale kunstenaars. De collectie die door het Van Reekum Museum werd opgebouwd is later opgegaan in CODA collectie.

 

Het monumentale drieluik Te vuur en te zwaard (1996, olieverf op doek) van Terwindt was te zien in de Bloemlezing uit de Van Reekum Collectie (2012) en recentelijk was een grafiettekening te zien in de tentoonstelling Zwart-Wit: een keuze uit de CODA collectie (2018). In 1999 ontving Terwindt de Karel de Grote Prijs, de belangrijkste culturele onderscheiding van de stad Nijmegen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Terwindt maakte in 1999 de Vriendenprent Hercules en de Leeuw. Deze prent is nog te koop.
Meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl/nl/museum/museumvrienden/vriendenprenten