Armando (1929 - 2018)

Armando (1929 - 2018)

In Memoriam: Armando

Armando, geboren in de Amsterdamse Pijp als Herman Dirk van Dodeweerd, werd als baby door zijn moeder al Armando genoemd. Schrijver, dichter, schilder, journalist, kunstcriticus, documentairemaker, acteur, televisie- en theatermaker; hij was het allemaal. Als violist was hij te horen in het orkest van Tata Mirando en in zijn eigen Armando-kwartet. In zijn jonge jaren kon hij bovendien aardig boksen. Bij het grote publiek werd hij bekend met Herenleed, sketches met absurdistische humor die eerst te zien waren op tv en later in het theater. Hoewel begenadigd met vele talenten, had hij een hekel al het predicaat ‘multi-talent’. In een interview met dagblad Trouw reageerde hij ooit wat nors met de woorden “Ik ben gewoon een kunstenaartje”.

De familie Van Dodeweerd verhuisde voor de oorlog naar Amersfoort waar Armando opgroeide vlakbij het concentratiekamp. Hij deed hiervan verslag in het boek De straat en het struikgewas; in 1988 bekroond met de Multatuli-prijs. Concrete herinneringen aan de oorlog haalde hij liever niet op, maar zijn oorlogservaringen vormden wel de basis voor zijn schilderijen. Armando introduceerde in die context de term ‘het schuldige landschap’. Het landschap – voor de oorlog nog idyllische en weelderig groen – “heeft alles gezien en toegelaten, zonder een woord te zeggen. En het staat er nog: onbewogen als altijd” (Aantekeningen over de vijand, 1981).

In de jaren zestig van de vorige eeuw werd Armando lid van de Nul-beweging. Maar dat paste hem niet goed. Na het uiteenvallen van de kunstenaarsbeweging kan hij naar eigen zeggen twee jaar niet schilderen omdat hij op ‘spoor nul’ zat. Zijn werk was vanaf 1998 te zien in het Armando Museum in Amersfoort, in de voormalige Elleboogkerk. Een aanzienlijk deel van zijn hier aanwezig oeuvre ging in 2007 verloren bij een grote brand. Dat deel dat gered kon worden is ondergebracht bij Museum Oud Amelisweerd.

CODA Museum heeft een aantal tekeningen, foto’s, aquarellen en kunstenaarsboeken van Armando in de collectie. Ook in de collectie van CODA Bibliotheek is een aantal boeken van en over Armando te vinden.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer