Studio Nienke Hoogvliet

Waterschappen halen waardevolle energie en grondstoffen terug uit afvalwater. Een van die grondstoffen is gebruikt toiletpapier. Onlangs hebben waterschappen Aa & Maas en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier fijne zeefinstallaties geplaatst, waarmee zij gebruikt toiletpapier (cellulose) kunnen terugwinnen. Om deze duurzame innovatie te vieren, nodigden ze Studio Nienke Hoogvliet uit om met dit materiaal producten te ontwerpen. Jaarlijks wordt 180.000 ton wc-papier door de toiletten van Nederland gespoeld. Dit betekent 180.000 bomen! Voor de installatie van de fijne zeven werd dit materiaal verbrand. Als we deze cellulose opnieuw gebruiken, betekent dit niet alleen dat we minder bomen moeten kappen, het maakt het proces van het reinigen van het water ook minder energie nodig.

Studio Nienke Hoogvliet maakte een collectie objecten, bestaande uit een grote tafel, verlichting en decoratieve kommen om te laten zien hoe dit materiaal in onze woningen geïntegreerd kan worden. Het doel van het project is om een positieve associatie met dit materiaal te creëren. Daarom werd de gereinigde pulp tot unieke, handgemaakte producten gemaakt en gecombineerd met messing om te laten zien dat iets uit het riool weer van grote waarde kan zijn. Zij heeft onder andere twee lampen gemaakt gebaseerd op twee verschillende grondstoffen, het ene materiaal is meer gereinigd en dus meer egaal van kleur, het ander minder gereinigd en heeft daarmee een andere structuur en is meer grijs van kleur.

Beeld

WATERSCHAT

WATERSCHAT

Nienke Hoogvliet en Tim Jongerius

Studio Nienke Hoogvliet is een ontwerpstudio voor materiaalonderzoek, experimenteel en conceptueel ontwerp. De studio gebruikt design als hulpmiddel om nieuwe perspectieven vorm te geven. De studio bestaat uit oprichter Nienke Hoogvliet (1989) en Tim Jongerius (1988). Nienke is afgestudeerd aan Lifestyle & Design aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam. Tim studeerde af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. De studio houdt zich bezig met freelance projecten voor verschillende bedrijven en instellingen, maar zet ook onderzoek voort in zelf geïnitieerde ontwerpprojecten.

Sinds de oprichting van de studio in 2013 hebben ze een focus op materialen die kunnen bijdragen aan een meer holistische wereld. De projecten vergroten het bewustzijn van sociale en milieuproblemen in de textiel-, leer- en voedingsindustrie. Door innovatieve alternatieven te creëren hopen ze perspectieven en systemen te veranderen.