Studio Billie van Katwijk

Conceptueel productdesigner Billie van Katwijk is gefascineerd door alles wat met de natuur te maken heeft: die oneindige veranderingen van vormen en het fenomeen van groei, bloei, ontluiken en sterven. De overblijfselen van de natuurlijke cyclus zijn voor haar een ondergewaardeerd fenomeen. Van Katwijk ontrafelt dan ook graag de schoonheid van natuurlijke (rest)materialen. Slachtafval wordt bijvoorbeeld een luxe leer, residu uit het riool wordt glazuur en as wordt omgevormd tot delicaat porselein. Zij gelooft hierbij in het tonen van tegenstellingen en taboes, zonder eigen oordeel. Haar projecten nodigen uit om de dialoog aan te gaan: ‘ze worden ingevuld door de gebruiker met zijn of haar eigen gedachten.’ Billie van Katwijk studeerde af aan de Design Academy Eindhoven (NL) in 2017 en heeft haar eigen studio in Amsterdam. Ook is ze docent aan het Amsterdam Fashion Institute.

Project MUDERNISM

De MUDERNISM-collectie viert iconisch design uit de prehistorie. Geglazuurd met materialen gewonnen uit de moderne afvalwaterzuivering. Alle levende soorten drinken water, maar wij als mens verheffen ons boven planten en dieren door objecten te ontwerpen waarin we het water ‘vormgeven’ voordat we het drinken. Archeologen ontdekten keramische ontwerpen begraven in de Nederlandse aarde. Studio Billie van Katwijk brengt een ode aan dit baanbrekende Nederlandse ontwerp met een heruitvinding van deze klassieker: de trechterbeker.

MUDERNISME is een glazuur. De dunne laag die ons scheidt van onze vroegste voorouders.
MUDERNISME bestaat uit de modernste modder die we uit water kunnen distilleren: kaumera.
MUDERNISME geeft je een hyper-prehistorische drinkervaring.

We maken deel uit van de kringloop van water.
Wij zijn tijdelijke containers.
We zijn altijd geweest en zullen altijd zijn.

MUDERNISM

Studio Billie van Katwijk, credit Femke Poort

Studio Billie van Katwijk, credit Femke Poort

Studio Billie van Katwijk, credit Femke Poort

Project VENTRI

In de Nederlandse vleesindustrie zijn koeienmagen een afvalproduct, ongeschikt voor alles behalve hondenvoer. Voor Billie van Katwijk zijn deze rijke, organische texturen van dierlijke ingewanden juist een fascinerend materiaal. Elk van de vier magen van de koe heeft verschillende eigenschappen, gevormd door hun functie. Sommige zijn als kronkelende landschappen, andere zijn bijna reptielachtig. In een arbeidsintensief looiproces wist ze hun rauwe, natuurlijke esthetiek om te zetten in een unieke reeks leersoorten met een eigen look en feel. Ventri onthult hoe overblijfselen van slachthuizen luxueuze ontwerpen kunnen worden.

Beeld

Studio Billie van Katwijk

Studio Billie van Katwijk