Studio HILO

Studio HILO (Berlijn) ademt digitale textielinnovatie en wil een revolutie teweegbrengen om open-source garen op maat te produceren. De studio werd in 2018 opgericht door textielontwerper Sara Diaz en innovatietrainer Natalija Krasnoperova en is inmiddels uitgegroeid tot een interdisciplinair team van mode-experts, ontwerpers, ingenieurs en sociale ondernemers. In 2015 ontwikkelden zij de eerste open-source HILO-spinmachine en -software voor lokale garenproductie. Door gratis toegang te geven tot open-source textielproductietools stellen ze ontwerpers, onderzoekers en kleine producenten in staat om hun processen te herdefiniëren, van vezel tot textiel. De expertise van studio HILO ligt in open-source productietools, trainingen voor lokale productieketens en digitaal textielontwerp.HILO wil het proces van garenproductie op dezelfde manier uitdagen als 3D printers met de HILO-spinningmachine en -software. Garen kunnen op maat worden geproduceerd met eigen gekozen grondstoffen.

Geïnspireerd door de oude textieltechniek Ikat, waarin garen gedeeltelijk met de hand werd geverfd om patronen te creëren, ontstond het idee om het complex handwerk te combineren met fysieke computing om digitale garenpatronen te kunnen creëren met een verminderde complexiteit. De HILO-software vertaalt een digitaal patroon of een afbeelding naar verschillende gareneigenschappen. De HILO-spinningmachine wordt aangestuurd door de software en draait het aangepaste garen on-demand. Beide open-source tools worden door HILO gebruikt voor educatieve workshops en sample prototyping.

CODA ExperienceLab ondersteunt het project en daarmee de uitdaging van HILO en is één van de try-out locaties voor bezoekers om te experimenteren met de nieuwste spinningmachine van de studio. Klik hier voor meer informatie over het werk van Studio HIL.