Floor Nijdeken – Crossover Collective

Floor Nijdeken rolt diverse projecten uit waarbij de ontwerpen bedoeld zijn om sociale relaties te herstellen en mensen te activeren en mobiliseren. We kunnen als samenlevende en -werkende mens ongewenste gewoontes en routines ontwikkelen die mogelijk resulteren in onverschilligheid, woede of afkeer. Met zichzelf als intermediair en zijn projecten als medium laat Nijdeken deelnemers ontdekken dat samenwerken je kan aanzetten tot creatie en het wederzijds vertrouwen, begrip en positieve energie kan stimuleren - essentieel voor het welzijn van gezinnen, organisaties en bedrijven.


Hoe wordt opgedane kennis doorgegeven?

Jongeren ´halen´ veel informatie online en uit (studie)boeken, waar de fysieke overdracht van kennis van een oudere generatie omtrent ons erfgoed steeds meer verdwijnt. Mensen trekken zich steeds meer terug in hun eigen privé-bubbel terwijl de samenleving, nu meer dan ooit, behoefte heeft aan echte sociale uitwisseling. De ´sociale´ machine in de expositieruimte in de Showroom van CODA ExperienceLab richt zich op een oude vorm van communicatie én sociale activiteit: collectief borduren. Floor Nijdeken: ´Met mijn machine is de kijker een actief onderdeel van de installatie, waarbij het overbrengen van 'erfgoed' (een verzameling van gedrag, kennis, expertise, vaardigheden, herinneringen, kernwaarden en sentiment) die je in je omgeving achterlaat centraal staat. Het geborduurde tapijt is de stille getuige van de vele korte ontmoetingen, en de bezoeker heeft een positieve herinnering gecreëerd.´

 

In CODA ExperienceLab kunnen bezoekers een leven lang leren met ervaringen uit het verleden (ambacht), een blik op de toekomst (innovatie), geïnspireerd door een combinatie van beide in relatie tot cultuur (kunst). In het project Crossover Collective waar de sociale borduurmachine onderdeel van is, wordt met een eeuwenoude ambacht de nadruk gelegd op kennisoverdracht omtrent kledingreparatie en moderne vaardigheden om deze technieken toe te passen in hedendaagse designs. Met opvallende ontwerpen en borduursteken wordt kleding vandaag de dag gerepareerd en tegelijkertijd voorzien van een nieuwe look, dit wordt ook wel ´visible mending´ genoemd. In CODA ExperienceLab kun je zelf met deze technieken werken in gezamenlijkheid, vanuit het principe van Nijdeken waar sociale activiteiten en ambachten elkaar ontmoeten.

 

Nijdeken studeerde in 2005 af in Building Enviroment (BA) en werkte als ruimteplanner bij een van de tien grootste architectenbureaus van Nederland. In 2009 startte hij zijn tweede bachelor: Product Design aan ArtEZ in Arnhem. Van juli tot december 2012 liep hij stage in de Bas Kosters Studio in Amsterdam. Klik hier voor meer informatie over zijn werk.