Annemieke Koster – Enschede Textielstad

Annemieke Koster is de oprichter van industriële weverij Enschede Textielstad, waar met natuurlijke en lokale garen voor de mode- en interieurindustrie stoffen (op maat) worden geproduceerd. De oorspronkelijk ambacht waar deze regio tot de jaren ´60 om bekend stond keert hiermee terug in een zo lokaal mogelijk productieproces in samenwerking met merken die al bezig zijn met verduurzaming en/of het terughalen van productiefaciliteiten naar Nederland (´reshoring´). Tot de jaren ’60 was Enschede na Manchester de grootste textielstad van Europa. De binnenstad stond vol met fabrieken en een groot deel van de beroepsbevolking was werkzaam in de textielindustrie. In de jaren ’60 verdween de industrie in rap tempo uit het stadsbeeld. In Azië kon sneller en goedkoper worden geproduceerd, waardoor veel productie werd verplaatst naar lagelonenlanden. Lange tijd heeft de textielindustrie gefloreerd in deze landen, de laatste jaren is echter een kentering zichtbaar en wint reshoring aan populariteit. Enschede Textielstad is ontstaan uit de wens om transparantie terug te brengen in de textielketen en het ambacht waar de stad ooit groot mee werd te behouden.

Enschede Textielstad

Duurzame, gerecyclede grondstoffen

Duurzame, gerecyclede grondstoffen

Momenteel ontwikkelt Enschede Textielstad voor diverse merken en designers stoffen als chambray, canvas en meubelbekleding. Grondstoffen hiervoor zijn onder andere gerecycled denim en katoen (zowel postindustrieel-afval als postconsument-materiaal), recycled PET, Tencel, hennep en vlas. Ter indicatie van de mogelijkheden heeft de weverij een kleine basiscollectie ontwikkeld, zij produceren echter volledig vraaggestuurd. Op deze manier ontwikkelen ze niet alleen een duurzame stof, maar ook een stof die lang meegaat en naadloos past in het ontwerp en de toepassing die een opdrachtgever voor ogen heeft.

 

Annemieke Koster: ´Ik wil textiel terugbrengen naar Enschede, en van Enschede weer een textielstad maken. Een stad waar vakmensen die het ‘oude’ ambacht nog kennen, kennis en krachten bundelen met innovatieve pioniers. Om samen de textielindustrie te veranderen en weer textiel te gaan produceren in Enschede. Een exportproduct waar we trots op kunnen zijn. Net als vroeger. Maar dan in een nieuwe, innovatieve vorm. Enschede Textielstad. Nu nog een herinnering aan de hoogtijdagen van de textielindustrie in Twente. Binnenkort als het aan mij ligt weer actueel. Door kennis, vakmanschap en innovatie te bundelen wil ik lokaal en op een duurzame manier textiel gaan produceren.’

 

De aan het plafond bevestigde eindproducten (overhemd en textiel van gerecycled denim) van Enschede Textielstad in de Showroom van CODA ExperienceLab worden geëxposeerd met textielbalen van denim en denimvezel van het Frankenhuis in Haaksbergen. Een belangrijk kernthema van CODA ExperienceLab is bewustwording creëren omtrent overproductie en hergebruik; met ambachtelijke technieken kunnen moderne designs worden verwerkt in nieuwe, op maat gemaakte objecten. Klik hier voor meer informatie over de werkwijze van Enschede Textielstad hoe zij hierbij de lokale geschiedenis in een nieuwe jas steken.