Ontdek de Showroom in CODA Museum

CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom In CODA Museum en diverse innovatielabs in de openbare Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek waar je recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab en een VR Lab ontdekt.

CODA ExperienceLab toont in de Showroom tot en met 16 mei 2021 een interactieve thematische expositie: Fashion Recycling. De expositie laat het werk zien van kunstenaars en ontwerpers die zich verdiepen in diverse (vernieuwende) productieprocessen, duurzame materialen en ambachten In relatie tot textiel. De daarbij behorende objecten en onderzoek naar technieken, werkwijzen, maakbaarheid en materiaal worden daarbij gepresenteerd, evenals objecten uit de collectie van CODA Museum en Archief om de mogelijkheden tot recycling van textiel en accessoires te ontdekken.

Fast Fashion

Kleding is helaas steeds vaker een wegwerpproduct: deze 'fast fashion' is niet alleen nadelig voor het milieu, ook ongelijkheid en slechte werkomstandigheden In het maakproces worden hierdoor vergroot. In de Showroom van CODA ExperienceLab kun je Inspiratie opdoen om vervolgens oude kleding en sieraden een boost te geven met verschillen de materialen en technieken in de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. In de daar gesitueerde Fashion Recycle Hub kan onder andere gewerkt worden met een digitale borduurmachine, lasersnijder en 3D printer. Ambachtelijke maakprocessen en hightech-werkwijzen worden in de Makerspace gecombineerd toegepast om kleding te repareren en een nieuwe look te geven, evenals dat er restmaterialen worden hergebruikt om textielafval tegen te gaan (upcycling).

De Fashion Recycle Hub als onderdeel van CODA ExperienceLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken (SGB) en EDIC.

Denim design challenge


Verhalen vertellen met denim - met een ware thuis-challenge werd uitgedaagd een spijkerbroek of -jas te customizen met een uniek en eigen ontwerp. Dit kon een (digitale) tekening zijn, inspirerende tekst of bijzondere foto. Uit alle inzendingen nomineerde een jury tien designs waar vervolgens met een online stemprocedure door het publiek de winnaars uit zijn gekozen. De drie prijswinnende ontwerpen ontdek je in de Showroom van CODA ExperienceLab en vertellen de winnaars wat hen motiveerde het ontwerp te maken. Zo vertelt winnaar van de eerste prijs, Johnny Buivenga, over hoe zijn reis naar Italië voortvloeide in de designs die je ziet op zijn jeans in de expositie en vertellen Maja Houtman en Antoinette Koelewijn – zij maakten beiden een design voor op een spijkerjas – over hoe respectievelijk papierknipkunst en wandelen en verzamelingen uit de (keuken)lade kunnen resulteren in een ontwerp.

 

Met een krachtige gebundelde lichtbron (laser) snijden de lasersnijders in CODA ExperienceLab dwars door de oppervlakte van materialen als textiel, leer, hout, steen en plexiglas. Ook kunnen ze designs die door jou zijn gecreëerd plaatsen op een object: een logo, icoon, vorm, illustratie of woord in een specifiek font. Tijdens dit laatstgenoemde proces brandt de laserstraal alleen de bovenste laag van het materiaal weg zodat er als het ware een markering ontstaat in de vorm van het design. Meer over de lasersnijder en andere machines en technieken ontdekken? Elke vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur geeft de Vakspecialist Innovatie & Techniek een LabTour door de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. Je maakt hier naast lasersnijders kennis met polyjet 3D printen, een computergestuurde borduurmachine, foodprinter en nog veel meer hightech-tool.