Ontdek de Showroom in CODA Museum

CODA ExperienceLab bestaat uit een Showroom In CODA Museum en diverse innovatielabs in de openbare Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek waar je recycling-hubs in relatie tot fashion en plastic, een BiodesignLab en een VR Lab ontdekt.

CODA ExperienceLab toont in de Showroom tot en met 16 mei 2021 een interactieve thematische expositie: Fashion Recycling. De expositie laat het werk zien van kunstenaars en ontwerpers die zich verdiepen in diverse (vernieuwende) productieprocessen, duurzame materialen en ambachten In relatie tot textiel. De daarbij behorende objecten en onderzoek naar technieken, werkwijzen, maakbaarheid en materiaal worden daarbij gepresenteerd, evenals objecten uit de collectie van CODA Museum en Archief om de mogelijkheden tot recycling van textiel en accessoires te ontdekken.

Fast Fashion

Kleding is helaas steeds vaker een wegwerpproduct: deze 'fast fashion' is niet alleen nadelig voor het milieu, ook ongelijkheid en slechte werkomstandigheden In het maakproces worden hierdoor vergroot. In de Showroom van CODA ExperienceLab kun je Inspiratie opdoen om vervolgens oude kleding en sieraden een boost te geven met verschillen de materialen en technieken in de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. In de daar gesitueerde Fashion Recycle Hub kan onder andere gewerkt worden met een digitale borduurmachine, lasersnijder en 3D printer. Ambachtelijke maakprocessen en hightech-werkwijzen worden in de Makerspace gecombineerd toegepast om kleding te repareren en een nieuwe look te geven, evenals dat er restmaterialen worden hergebruikt om textielafval tegen te gaan (upcycling).

De Fashion Recycle Hub als onderdeel van CODA ExperienceLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken (SGB) en EDIC.