Combining clothes challenge

Combining clothes challenge

Maak jij het winnende, creatieve ontwerp met twee kledingstukken?

Van twee oude kledingstukken kun je één gloednieuw urban fashion item maken door ze samen te voegen en de restmaterialen te gebruiken! Na het succes van de Denim design challenge in 2020 daagt CODA je opnieuw uit om zelf met fashion recycling aan de slag te gaan. Kapotte kleding kan namelijk nog prima gerepareerd worden en dat mag je zien! Truien met gaten krijgen bijvoorbeeld ook met ‘visible mending’ door te borduren met contrasterende kleuren of mooie patches te plaatsen een nieuwe look. Bekijk hier de online DIY-uitleg (leuk om thuis te doen na de challenge).

 

Fast Fashion

 

Kleding is tegenwoordig steeds vaker een wegwerpproduct; deze ‘fast fashion’ is niet alleen nadelig voor het milieu, maar vergroot ook ongelijkheid en slechte werkomstandigheden in het maakproces. In de Showroom van CODA ExperienceLab kun je als CODA weer geopend is inspiratie opdoen om vervolgens oude kleding en sieraden een boost te geven met verschillende materialen en technieken in de Makerspace in CODA Centrale Bibliotheek. In de daar gesitueerde Fashion Recycle Hub kan onder andere gewerkt worden met een 3D printer, lasersnijder en digitale borduurmachine. Hightech-werkwijzen en ambachtelijke maakprocessen worden in de Makerspace gecombineerd toegepast om kleding te repareren en een nieuwe look te geven.

De Fashion Recycle Hub als onderdeel van CODA ExperienceLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Samenwerkende Gelderse Bibliotheken (SGB).

Combining clothes: hoe ga je aan de slag?

Kies twee kledingstukken die geschikt zijn om samen te voegen; denk bijvoorbeeld aan een twee T-shirts, verschillende truien of misschien wel een combinatie van long sleeve en een broek. Kijk vanuit designer-perspectief naar de kledingstukken: welke mogelijkheden zie je allemaal? Door twee items te combineren creëer je een uniek nieuw kledingstuk. Besteed aandacht aan het grafische spel tussen vlakken, lijnen, naden en prints en de mogelijkheden van verschillende stoffen en kleuren.

 

LET OP: voordat je aan de slag gaat maak je eerst foto’s van de kledingstukken die je gaat gebruiken in de oorspronkelijke staat, deze foto’s stuur je mee bij de inzending.

 

De twee stukken kun je met de hand aan elkaar naaien of gebruik maken van de naaimachine. Beide niet eerder gedaan? Geen nood! We hebben voor het gebruik van de naaimachine een video gemaakt met handige tips. Ook kun je het kledingstuk een finishing touch geven naar wens door bijvoorbeeld te borduren. Let er wel op dat je alleen de twee kledingstukken, restmaterialen daarvan en verschillende soorten draad of garen gebruikt; je voegt dus geen extra stukken van andere kleding toe aan je ontwerp. Vind je het lastig om te beginnen, bekijk onderaan deze pagina voor tips & tricks die je op weg kunnen helpen of bekijk hier een aantal voorbeelden op Pinterest.

 

Uitleg Naaimachine

Voorbeelden

Voorbeeld: merken combineren

Voorbeeld: kleuren combineren

Voorbeeld: kleuren combineren

Voorbeeld: verschillende stoffen combineren

Voorbeeld: combineer verschillende lengtes en patronen

Voorbeeld: experimenteer met het kledingstuk

Voorbeeld

Voorbeeld: combineer een broek met een shirt

Voorbeeld: combineer een broek met een shirt

Wat kun je winnen?

Tijdens de challenge ben je vooral aan de slag geweest met de naaimachine of met de hand. Win jij de challenge? Dan krijg je een VIP-dag in de Makerspace van CODA ExperienceLab! Onder begeleiding van een vakspecialist ga je de gehele dag experimenteren met verschillende materialen, kledingstukken en digitale technieken om jouw outfits te pimpen. Denk aan een customized borduurwerk met de digitale borduurmachine, een lasergravure op verschillende stoffen of mooie grafische prints met behulp van een transfermachine. Wil je nog even brainstormen? Dan kun je deze dag ook je eigen outfit schetsen in Virtual Reality!

 

Uit alle inzendingen nomineert de jury vijf designs per leeftijdscategorie: 7 t/m 13 jaar, 14 t/m 17 jaar en 18 jaar en ouder. Vervolgens zal via een online stemprocedure door het publiek gekozen worden wie de winnaars zijn.

 

Criteria:

 • Origineel/authentiek design (eigen ontwerp);
 • Vormgeving;
 • Plaatsing van het design op het kledingstuk;
 • Concept en/of motivatie: wat is jouw verhaal?

 

De nominaties waar het publiek op kan stemmen worden bekend gemaakt op 31 maart. Het publiek kan stemmen vanaf 31 maart tot en met 11 april De winnaars worden bekendgemaakt op 12 april. 

 

De jury

 • Carin Reinders, directeur-bestuurder CODA
 • Alicia Minnaard, fashion designer
 • Margot Appelman, projectleider CODA ExperienceLab

Doe mee!

STAP 1: Maak jouw ontwerp met twee kledingstukken: met de hand, de naaimachine of een combinatie van beide.

 

 • Maak een jpeg-bestand van jouw ontwerp (tot maximaal 2 mb, een foto of export vanuit een ander programma). Je mag maximaal drie foto’s van je uiteindelijke ontwerp inleveren.
 • Voeg twee foto’s toe: één van beide kledingstukken die je hebt gecombineerd in de originele staat.

 

STAP 2:
Schrijf een korte motivatie (maximaal 100 woorden) bij het design. Beschrijf bijvoorbeeld waarom je voor deze combinatie hebt gekozen of wat je heeft geïnspireerd tot dit ontwerp. Hoor je bij de genomineerden? Dan wordt deze motivatie ook op onze website geplaatst.

 

STAP 3: Vul onderstaand formulier in en lever daar alle bovenstaand genoemde bestanden aan om deel te nemen. Lever je ontwerp in vóór 22 maart 2021.

Voorwaarden

 • Maximaal één inzending per persoon, inzendingen kunnen alleen ingediend worden per online formulier;
 • Er worden drie leeftijdscategorieën gehanteerd: 7 t/m 13 jaar, 14 t/m 17 jaar en 18 jaar en ouder. De jury nomineert in totaal vijf designs per leeftijdscategorie, het publiek bepaalt door middel van online stemmen de prijswinnaars;
 • CODA neemt contact op met de winnaars. Zij worden uitgenodigd voor de VIP-maakdag in CODA ExperienceLab;
 • Bij deze challenge houden wij ons aan de richtlijnen en adviezen van het RIVM. Het kan zijn dat de voorwaarden daarom gedurende de looptijd van de challenge wijzigen. Dit zullen wij hier en aan de deelnemers communiceren. Wij houden de deelnemers op de hoogte van wijzigingen via het e-mailadres dat zij gebruiken bij het inleveren van hun inzending;
 • Door jouw design en motivatie in te zenden ter deelname geef je CODA goedkeuring deze informatie en beelden te gebruiken in de communicatie over deze challenge op de CODA website en via de social media kanalen van CODA;
 • Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Tips & tricks

 • Kies twee kledingstukken die geschikt zijn om samen te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een set T-shirts, truien of misschien wel een combinatie van long sleeve en een broek. Zet je designersbril op en kijk vanuit een ander perfectief naar de kledingstukken.
 • Spreid de kledingstukken die jij hebt gekozen uit op de grond of op tafel en probeer je idee te visualiseren door ze om te vouwen en op elkaar te leggen. Zo kun je kijken welke compositie werkt zonder direct de schaar in het kledingstuk te zetten. Soms kan het helpen om foto’s te maken van je opties en naast elkaar nog eens goed te bekijken.
 • Voordat je begint maak je van de beide kledingstukken een foto, deze heb je nodig voor je inzending.

 

Wat heb je nodig?

 • Naald en draad of een naaimachine
 • Garen voor het naaien met de hand of met de naaimachine
 • (stof)schaar voor het knippen van textiel
 • Tornmesje om eventuele naden los te maken
 • Meetlint
 • Wit krijt om eventueel vooraf de lijnen te markeren waarop je gaat naaien

 

Tips & tricks

 • Voordat je begint is het handig om de kleding te wassen en te strijken.
 • Als je naden aan elkaar naait met de machine of stikt met de hand werk je het meest nauwkeurig als je de naden eerst voorstrijkt met een strijkbout.
 • Maak gebruik van een meetlint om zo nauwkeurig mogelijk te werken.
 • Als je knipt, houdt dan rekening met wat extra ruimte voor een zoom.

 

Kijk voor voorbeelden, handige tips, naaisteken, borduurtechnieken en inspiratie op deze Pinterest-pagina.