VoorleesExpress

VoorleesExpress

Voorlezen is niet alleen leuk om samen met kinderen te doen, het is vooral ook belangrijk voor hun taalontwikkeling. Door voor te lezen, stimuleer je namelijk op jonge leeftijd spelenderwijs de taalontwikkeling en daarmee ook de taalbeheersing van je kind(eren). Kinderen die thuis weinig voorgelezen worden, beginnen op school vaker met een taalachterstand - en dat is meestal lastig in te halen.  

Wat doet de VoorleesExpress? 
Met de VoorleesExpress laten we gezinnen met jonge kinderen (2-8 jaar) zien hoe leuk taal kan zijn. Vrijwilligers komen 20 keer bij die gezinnen thuis om met de ouders en hun kind(eren) voor te lezen en taalspelletjes te doen. Het doel? Samen de taalomgeving verrijken, zodat kinderen thuis meer gestimuleerd worden in de taalontwikkeling. 

Word voorleesvrijwilliger of ga aan de slag als coördinator en maak het verschil 
Als voorleesvrijwilliger spreek je twintig keer bij een gezin thuis af; je doet dit één keer per week op een vast moment. Tijdens deze sessies ga je natuurlijk voorlezen, maar je gaat ook liedjes zingen en taalspelletjes doen bijvoorbeeld. Samen met de ouders zoek je naar mogelijkheden zodat zij hun kinderen kunnen blijven stimuleren in hun taalontwikkeling. 

Weten wat je als vrijwilliger bij de VoorleesExpress doet, bekijk dan onderstaand filmpje. 

Bij de VoorleesExpress Apeldoorn is ook coördinerend vrijwilligerswerk mogelijk: je begeleidt een team van vier tot vijf vrijwilligers en hun gezinnen. Met elkaar zorgen jullie ervoor dat ouders hun kinderen meer en beter kunnen stimuleren om zelf met taal aan de slag te gaan. Ook organiseer je een aantal bijeenkomsten, zodat de voorlezers ervaringen kunnen uitwisselen. 

Iets voor jou?

Meld je dan via deze link aan bij de VoorleesExpress. Vul bij de vraag ‘Waar wil je aan de slag?’ Apeldoorn in en doorloop daarna de rest van het formulier. Zodra de VoorleesExpress jouw aanmelding heeft ontvangen, krijgen wij hiervan bericht. Wij nemen vervolgens contact met je op om de mogelijkheden te bespreken en een afspraak te maken. 

En, wat ons betreft reageer je snel; we willen het liefst zo snel mogelijk nieuwe vrijwilligers aan verschillende gezinnen in Apeldoorn koppelen en komen dus graag op korte termijn met jou in gesprek.   

Meer weten?  
Wil je meer weten over de VoorleesExpress of wat er van jou als vrijwilliger of coördinator verwacht wordt, neem dan contact op met Mieke Hillebrand, projectleider VoorleesExpress Apeldoorn (m.hillebrand@coda-apeldoorn.nl of 055-526 85 10). Je kunt natuurlijk ook op de website van de VoorleesExpress kijken. 

PS! 
Wist je dat er voor kinderen van 8 tot 12 jaar de DoorleesExpress is? Wil je hier meer over weten, kijk dan op deze pagina.