VoorleesExpress
Voorlezen is niet alleen leuk om samen met kinderen te doen, maar vooral ook belangrijk voor hun taalontwikkeling. Het draagt al op heel jonge leeftijd spelenderwijs bij aan taalvaardigheid en taalbeheersing, iets wat voor hun toekomst van belang is. Niet in alle gezinnen wordt regelmatig (voor)gelezen - en dat is jammer: Kinderen die thuis weinig voorgelezen worden, beginnen op school helaas vaker met een taalachterstand, iets dat lastig in te halen is. Door voor te lezen, stimuleer je op jonge leeftijd de taalontwikkeling en daarmee ook de taalbeheersing van je kind(eren).
Met de VoorleesExpress helpen wij gezinnen door hen niet alleen te laten zien hoe belangrijk samen lezen is, maar vooral ook door te laten zien hoe leuk het is om dit samen te doen.
De VoorleesExpress sluit aan op andere landelijke leesbevorderingsprogramma's zoals BoekStart en de Bibliotheek op School. In samenwerking met pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen en met leerkrachten in het basisonderwijs biedt CODA ondersteuning aan minder en laag taalvaardige gezinnen met jonge kinderen (2-8 jaar). Vrijwilligers van de VoorleesExpress gaan een halfjaar elke week actief met de kinderen en hun ouders aan de slag met taal en (voor)lezen, zodat taal én leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen. Hoe leuker de kinderen lezen vinden, hoe meer ze het doen én hoe beter ze zich ontwikkelen.
Maak het verschil en word voorleesvrijwilliger…
Als voorleesvrijwilliger heb je twintig contactmomenten met een gezin in de buurt. Je bezoekt ze thuis, of als dat in verband met de coronamaatregelen niet mogelijk is, zien jullie elkaar online of op een plek waar je goed afstand kunt houden. Je doet dit één, of meerdere keren per week, op vaste momenten. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders en streef je ernaar dat zij zelf hun kinderen blijven stimuleren in de taalontwikkeling. Samen met hen zoek je naar mogelijkheden en kansen die bij het gezin passen. Als voorleesvrijwilliger kun je echt het verschil maken. Weten wat je als vrijwilliger bij de VoorleesExpress doet, bekijk dan onderstaand filmpje.
…of ga aan de slag als coördinator
Bij de VoorleesExpress Apeldoorn is ook coördinerend vrijwilligerswerk mogelijk. Daarbij begeleid je tijdens hun voorleestraject een team van vijf tot zes vrijwilligers en gezinnen. Samen zorg je ervoor dat na twintig weken de ouders zelf hun kinderen meer en beter kunnen stimuleren. Je biedt ondersteuning aan de voorlezers in je team door een of twee (digitale)bijeenkomsten te organiseren waarbij de voorlezers ervaringen uit kunnen wisselen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de VoorleesExpress of wat er van jou als vrijwilliger of coördinator verwacht wordt, neem dan contact op met Mieke Hillebrand, projectleider VoorleesExpress Apeldoorn (m.hillebrand@coda-apeldoorn.nl of 055-526 75 10). Aanmelden als vrijwilliger? Klik dan hier.