Hoe fotograaf Abbas Kowsari je laat kijken naar hedendaags Iran

Fotograaf Abbas Kowsari geeft met zijn fotoserie in de tentoonstelling Beauty of the Battle een unieke kijk op Iran; een geheel andere dan die we gewend zijn. “De verschillen én overeenkomsten tussen man en vrouw omtrent culturele tradities en de rol die deze spelen binnen de Islamitische gemeenschap worden zelden getoond zoals ze in werkelijkheid plaatsvinden”. Kowsari adresseert dit in zijn werk; van een vorm van ‘Re-enactment’ in Iran tot de diploma-uitreiking van de vrouwelijke cadetten van de politieacademie in Teheran.

Reds and Greens

Abbas Kowsari, Reds and Greens

Iran in scène - van veldslag tot vrouwenpolitie

Kleurrijk uitgedoste mannen in Reds and Greens spelen in de serie van de Iraanse fotograaf Abbas Kowsari een eeuwenoude  veldslag na tussen Imam Hussein (de groenen) en de Yazid (de roden).  ‘Re-enactment’ is in Nederland en West-Europa bijzonder populair, maar zijn foto’s laten zien dat dit in Iran ook plaatsvindt. Sjiitische moslims voeren jaarlijks deze ‘ta’ziyeh’ (passiestuk) op voor publiek in eigen buurt.

Kowsari fotografeerde ook de diploma-uitreiking van de vrouwelijke cadetten van de politieacademie in Teheran. Ze demonstreren wapen- en martial arts-oefeningen, beklimmen muren en voeren vooropgezette achtervolgingen uit. Het geënsceneerde karakter van de ceremonie zorgt ervoor dat de foto’s lijken op filmstills uit een actiefilm. Als journalist worden de onderwerpen waarvan Kowsari verslag legt vaak onderwerp van zijn kunstwerken. Sekse, identiteit en masculiniteit inspireren hem hierbij, zo ook bij het maken van de serie Women Police Academy uit 2006. Wat begon als een opdracht als journalist, resulteerde in een serie prachtige beelden met idem dito verhaal.

Abbas Kowsari

Abbas Kowsari

Innerlijke strijd

Strijd heeft een dubbele betekenis voor Abbas Kowsari. Hij was nog een kind toen de Iran-Irak oorlog begon en veel van zijn schoolvrienden eindigden in het leger om het land te beschermen. Velen van hen overleefden het niet. 

“Strijd voelt door deze ervaring in de eerste plaats voor me als het beschermen van je land, je thuis, je identiteit. Ik denk dat dit gelijk is aan hoe het voelt op veel plekken ter wereld”.

Hij vertelt ons ook over zijn innerlijke strijd als artiest. Je realiseren of dat wat je doet goed is of slecht.  Kowsari vraagt zich regelmatig af of zijn foto’s wel getoond kunnen worden en of de kijker het waardeert dat hij zijn werk en bijbehorende verhalen laat zien aan de wereld. Wat is ethisch als je kijkt naar dat wat de foto’s tonen; de mensen, de gebeurtenissen? Hij deelt zijn werk vooral om de buitenwereld een andere kijk op hedendaags Iran te geven, anders dan dat het grote publiek gewend is. Hij doet dit zonder de strijd aan te willen gaan met anderen. “Ik ben geen vechter. Alles wat ik heb bereikt komt vooral voort vanuit mijn innerlijke strijd”.

De series Reds and Greens en Women Police Academy van fotograaf Abbas Kowsari worden tot en met 3 februari 2019 tentoongesteld in CODA Museum als onderdeel van de tentoonstelling Beauty of the Battle. De tentoonstelling - en het werk van Kowsari - werd onlangs bezocht door auteur Kader Abdolah in het kader van het programma ‘Door de ogen van’ van MuseumTV. Bekijk hier het item.