EDIC: Informatie over Europa

EDIC: Informatie over Europa

Vind je weg in de EU

Welke EU-subsidies kan jouw organisatie aanvragen? Welke rechten heb je als je vlucht geannuleerd wordt? Hoe krijg je een verblijfsvergunning in een ander EU-land? Welke regels zijn er voor roamingtarieven? Het antwoord op dit soort vragen is vaak lastig te vinden. Daarvoor is het EDIC: het Europe Direct Information Center. Het EDIC geeft voorlichting, helpt je bij het vinden van de EU-informatie of verwijst je door naar de juiste instantie. We organiseren debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

Wat wil je weten?

Wat is het EDIC Paviljoen?

arrow-large Created with Sketch.

In het EDIC-paviljoen op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek vind je gratis folders over veel verschillende onderwerpen. Een voorbeeld is de serie 'Hoe werkt de Europese Unie'. Het zijn 34 delen, elk over een specifiek onderwerp, zoals Grenzen en veiligheid, Milieu of een Digitale agenda voor Europa. Een ander voorbeeld is de serie 'Tien prioriteiten voor Europa'. Alle brochures zijn ook te downloaden.

Wat doet de Commissie Juncker?

arrow-large Created with Sketch.

Het streven van de Commissie Juncker is de groei in Europa te stimuleren en meer banen te creëren zonder nieuwe schulden aan te gaan. Een investeringsplan moet investeren makkelijker maken, projecten meer zichtbaarheid geven, technische ondersteuning bieden en slimmer gebruik maken van nieuwe en bestaande financieringsbronnen.
De Commissie Juncker wil:

  • Investeringen mobiliseren voor ten minste 315 miljard euro in drie jaar;
  • Investeringen in de reële economie ondersteunen;
  • Een investeringsvriendelijk klimaat scheppen.

Het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI) vormt de kern van het investeringsplan voor Europa. Samen met de Europese structuur- en investeringsfondsen (ESI-fondsen) spelen zij een cruciale rol bij het creëren van banen en groei.

Waar kan ik terecht met investeringsplannen?

arrow-large Created with Sketch.

Op het Europees Investeringsprojectenportaal (EIPP) vinden projecten en investeerders elkaar. Een concept of project op Europees niveau of met Europese ambities kan hier geregistreerd worden. Degenen die overwegen te investeren in een project, bijvoorbeeld in energie-efficiëntie, vervoer, gezondheidszorg, duurzame energie, breedbandinfrastructuur of het midden- en kleinbedrijf, kan zich informeren via EIPP.

Hebben jullie ook lesmateriaal?

arrow-large Created with Sketch.

Jazeker. We hebben verschillende middelen over de Europese Unie. Van een enkele les tot een complete projectweek. Neem contact op voor meer informatie.

Is er ook materiaal om te downloaden?

arrow-large Created with Sketch.

Er zijn verschillende boekjes en folders voor de onder- en bovenbouw van het basisonderwijs. Je kunt ze hier downloaden:

Bovenbouw
Ontdek Europa - een kleurrijke ontdekkingsreis door de boeiende geschiedenis van Europa
Zou jij je afvalwater drinken? - een brochure over water.
Geografische kaart van de Europese Unie – voor klassen die bezig zijn met de topografie van Europa.
Ik geef Europa kleur – folder met alle vlaggen van Europa, ook om in te kleuren.

Onderbouw
De volgende boekjes zijn ook gratis verkrijgbaar bij CODA. Hierin beleven Tom en Lila de Vos een avontuur rond een specifiek onderwerp:

Het straatje van Fleur
De hoop van de Kayako’s
Bennie is een kampioen
 

Hebben jullie nog handige links?

arrow-large Created with Sketch.

Kids’ Corner
Met spelletjes en quizzen van de EU om spelenderwijs meer over culturen, volkeren en de geschiedenis van Europa te leren. Geschikt vanaf 7 jaar.

ProDemos

Met lespakketten over onderwerpen als: wat doet de EU, wat weet je van Europa of wat is je favoriete EU-land?

Wat is de CODA-verhalenkoffer?

arrow-large Created with Sketch.

In de CODA verhalenkoffer zitten allerlei spannende (voorlees)verhalen, inclusief een USB-stick met film voor vertoning op het digitale schoolbord. Er zijn opdrachten en bijbehorende voorwerpen voor groep 5 tot en met 8 en creatieve opdrachten voor groep 1 tot en met 4. In totaal zijn er tien verhalen, elk met een voorwerp, foto of een attribuut als souvenir. Wil je de koffer lenen? Vraag de verhalenkoffer dan aan via: europa@coda-apeldoorn.nl.

Waar kan ik terecht met vragen?

arrow-large Created with Sketch.

Bel tijdens kantooruren met het EDIC (055- 5268545) en de afdeling Educatie (055-5268513)

Wat gebeurt er in mijn omgeving met Europees geld?

arrow-large Created with Sketch.

Goede vraag. ‘Europa om de hoek’ heeft alle projecten die de afgelopen jaren zijn gesteund door de Europese Unie op een rij gezet. In de provincie Gelderland zijn dat op dit moment ongeveer 250 projecten. Bekijk ze allemaal.