EDIC: Informatie over Europa

EDIC: Informatie over Europa

Vind je weg in de EU

Welke EU-subsidies kan jouw organisatie aanvragen? Welke rechten heb je als je vlucht geannuleerd wordt? Hoe krijg je een verblijfsvergunning in een ander EU-land? Welke regels zijn er voor roamingtarieven? Het antwoord op dit soort vragen is vaak lastig te vinden. Daarvoor is het EDIC: het Europe Direct Information Center. Het EDIC geeft voorlichting, helpt je bij het vinden van de EU-informatie of verwijst je door naar de juiste instantie. We organiseren debatten en bijeenkomsten die het Europees bewustzijn verhogen, het debat bevorderen en actief Europees burgerschap stimuleren.

 

De EU en de Coronacrisis

De Europese Commissie werkt dag en nacht om de gezondheidsrisico’s en de economische gevolgen van het coronavirus in te perken. Negen Commissarissen zijn ingeschakeld in het EU-responsteam, dat de gezamenlijke acties coördineert. Lees meer.

Wat wil je weten?

Wat is het EDIC Paviljoen?

arrow-large Created with Sketch.

In het EDIC-paviljoen op de eerste verdieping van CODA Centrale Bibliotheek vind je gratis folders over veel verschillende onderwerpen, voor volwassenen, jongeren en kinderen. In het paviljoen tref je bijvoorbeeld de serie ‘Wat de Europese Unie doet’ aan, 36 factsheets, elk over een specifiek onderwerp, zoals ‘Grenzen en veiligheid’, ‘Klimaatactie’ of ‘Justitie en grondrechten’. Over al deze  onderwerpen is ook veel informatie en recent nieuws te  downloaden.

Waar kan ik terecht met investeringsplannen?

arrow-large Created with Sketch.

Op het Europees Investeringsprojectenportaal (EIPP) vinden projecten en investeerders elkaar. Een concept of project op Europees niveau of met Europese ambities kan hier geregistreerd worden. Degenen die overwegen te investeren in een project, bijvoorbeeld in energie-efficiëntie, vervoer, gezondheidszorg, duurzame energie, breedbandinfrastructuur of het midden- en kleinbedrijf, kan zich informeren via EIPP.

Hebben jullie ook lesmateriaal?

arrow-large Created with Sketch.

Jazeker. We hebben verschillende middelen over de Europese Unie. Van een enkele les tot een complete projectweek. Neem contact op voor meer informatie.

Hebben jullie nog handige links?

arrow-large Created with Sketch.

Kids’ Corner
Met spelletjes en quizzen van de EU om spelenderwijs meer over culturen, volkeren en de geschiedenis van Europa te leren. Geschikt vanaf 7 jaar.

ProDemos

Met lespakketten over onderwerpen als: wat doet de EU, wat weet je van Europa of wat is je favoriete EU-land?

Wat is de CODA-verhalenkoffer?

arrow-large Created with Sketch.

In de CODA verhalenkoffer zitten allerlei spannende (voorlees)verhalen, inclusief een USB-stick met film voor vertoning op het digitale schoolbord. Er zijn opdrachten en bijbehorende voorwerpen voor groep 5 tot en met 8 en creatieve opdrachten voor groep 1 tot en met 4. In totaal zijn er tien verhalen, elk met een voorwerp, foto of een attribuut als souvenir. Wil je de koffer lenen? Vraag de verhalenkoffer dan aan via: europa@coda-apeldoorn.nl.

De Europese Verhalenkoffer is gebaseerd op een Europese Unie met 28 landen, waarvan het Verenigd Koninkrijk deel uitmaakt. Op 1 februari is dit veranderd. Zolang u hiermee rekening houdt, heeft dit verder geen invloed op de inhoud. Wij werken aan een nieuwe update van de materialen.

Waar kan ik terecht met vragen?

arrow-large Created with Sketch.

Bel tijdens kantooruren met het EDIC (055- 5268545) en de afdeling Educatie (055-5268513)

Wat gebeurt er in mijn omgeving met Europees geld?

arrow-large Created with Sketch.

Goede vraag. ‘Europa om de hoek’ heeft alle projecten die de afgelopen jaren zijn gesteund door de Europese Unie op een rij gezet. In de provincie Gelderland zijn dat op dit moment ongeveer 250 projecten. Bekijk ze allemaal.