CODA Boekenblog

CODA Boekenblog

Tips van Loes

De situatie in Oekraïne houdt ook bibliothecaris en blogger Loes Kroon bezig. Voor deze 28ste editie selecteerde ze een aantal titels die aansluiten op de actualiteit. Loes sluit af met een reeks van 3 thrillers die vanwege de opbouw – mits in de juiste volgorde gelezen – het lezen meer dan waard zijn. 

#28

Coen Verbraak, Oorlogskinderen
Volgens een rapport uit 2019 leeft een op de vijf kinderen in een oorlogsgebied en met de oorlog in Oekraïne zal dat aantal op dit moment vast hoger zijn. Hoe groeien deze kinderen op? Welke invloed heeft een beladen start op de rest van je leven? Oorlog kan een leven lang smeulen, zo weten we van mensen die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. Coen Verbraak heeft voor Oorlogskinderen veertien oorlogskinderen, nu in de leeftijd van 80 en 90,  geïnterviewd. De oorlog ligt al een mensenleven achter hen, maar voor de meesten geldt dat hoe ouder ze worden, hoe meer de oorlog (weer) onder hun huid kruipt. De verhalen zijn heel verschillend, maar wat ze gemeen hebben is dat zij kind waren, en werden meegesleurd door de keuze van hun ouders, de herkomst van hun familie of door het lot. Zij waren niet verantwoordelijk, maar dragen wel het verdriet, de schuld of de schaamte met zich mee of hebben een leven lang fysieke klachten. Of je nu in een jappenkamp of Bergen-Belsen hebt gezeten, ondergedoken was, hebt ontdekt dat je vader lid was van de SS of door je vader als klein meisje ingezet werd bij verzetswerk, de overeenkomsten zijn het gebrek aan zekerheid, geborgenheid en continuïteit die een leven lang doorwerken.

Lees dit boek >

 

Edith Eva Eger, De keuze
De Hongaars-Slowaakse (de landsgrenzen zijn in de loop van de geschiedenis gewijzigd) Edith Eger is 16 jaar als ze met haar ouders en zus naar Auschwitz gedeporteerd wordt. Haar ouders worden na aankomst gelijk naar de gaskamer gestuurd. Edith en haar zus zorgen met alles wat in hen is voor elkaar. Edith zit al jong op balletles en kamparts Josef Mengele is altijd op zoek naar vermaak. Ze wordt gedwongen voor hem te dansen. Dat lukt haar alleen omdat ze zich inbeeldt ergens anders te zijn; een ontkenningsmechanisme dat ze vaker gebruikt. Gezien al wat ze meegemaakt heeft, is het ongelooflijk dat Edith en haar zus, meer dood dan levend, het overleven. Na de oorlog trouwt ze en omdat haar man door de Russen wordt gezocht, vluchten ze naar de Verenigde Staten. Volledig berooid proberen ze daar een nieuw leven op te bouwen. Op latere leeftijd gaat Edith psychologie studeren en wordt een gerenommeerd therapeut. Ze realiseert zich pas later dat het verleden niet verzwegen kan worden. Ze gebruikt haar eigen ervaringen om anderen te helpen en op haar 90ste besluit ze haar verhaal op te schrijven. Wat dit boek zo indrukwekkend maakt zijn de levenslessen: je hebt een keus in hoe je omgaat met tegenslag. Wat je overkomt is het lot, de geschiedenis, of je afkomst. Je kunt jezelf als slachtoffer beschouwen of je kunt kiezen iets van het leven te maken.

Luister dit boek >

 

Gustaf Skördeman, Geiger
Gek hoe onderwerpen waarvan je dacht dat ze in het verleden lagen, toch ineens weer heel actueel zijn. Tot voor kort dachten we dat thrillers over slapende Russische spionnen en de Koude oorlog niet meer van deze tijd waren. Hoe anders kan het zijn… In dit boek neemt een ouder echtpaar afscheid van de kleinkinderen die een weekje gelogeerd hebben. De man gaat alvast naar binnen en de vrouw zwaait de auto’s nog even uit. Dan gaat binnen een telefoon. Ze haast zich naar binnen om op te nemen en hoort slechts één woord: Geiger. Al tientallen jaren wacht ze op dit telefoontje….. Ze hangt op, pakt een pistool, schiet haar man dood en slaat op de vlucht. Inspecteur Sara Nowak zit niet in het onderzoeksteam omdat ze op een andere afdeling werkt, maar raakt betrokken bij de zaak omdat ze de familie van vroeger kent. De man was een beroemde presentator van kinderprogramma’s dus de zaak krijgt heel veel publiciteit. Wie heeft de geliefde ‘televisie-oom’ vermoord en waar is zijn vrouw gebleven? Wat is er in het verleden gebeurd en wat was de trigger om alles in gang te zetten? Geiger is een intrigerende thriller waarin de relatie tussen Zweden en de DDR en de keerzijde van de Zweedse neutraliteit uitgebreid aan bod komen. En wie is Geiger?

Lees dit boek >

 

Sofie Sarenbrant, Berouw, Jaloezie, Genade
De Zweedse rechercheur moordzaken Emma, net moeder geworden, ontwaakt uit een coma na een val van haar paard. Ze twijfelt of het een ongeluk was. Met welke zaak was ze bezig? Alles wat ik hier over deze boeken zeg, is eigenlijk teveel informatie. Maar deze thrillers zijn absoluut aanraders. Wel in de goede volgorde lezen. Na het derde deel snap je waarom en zie je hoe knap het verhaal geconstrueerd is.

Berouw en Jaloezie zijn al online beschikbaar.