Tips van Loes #30

We vieren een klein, online feestje met een heuglijk moment: Blog 30 van voormalig bibliothecaris en boekenblogger Loes Kroon is een feit! Een blog met liefde, romantiek, moord en een verdwijning. Literair, lyrisch en romantisch. Het zit allemaal in deze blog. Voor ieder wat wils dus. Precies zoals we van Loes gewend zijn. Op naar de volgende 30 blogs!

 

Femke van der Laan, Aan de randen van de dag
Ze waren elkaars grote liefde: Femke en Eberhard van der Laan. Dit is het verhaal van hun liefde, opgedeeld in niet chronologische hoofdstukken die een straatnaam als titel hebben; telkens de plaats van handeling. En dat varieert van de plek waar ze elkaar hebben leren kennen, een huis dat ze even konden lenen voor een ontmoeting, één van de vele adressen waar ze hebben gewoond, het ziekenhuis en de burgemeesterswoning aan de Herengracht. Tijdens hun relatie was Eberhard advocaat, minister en burgemeester; allemaal beroepen die grote aanspraak maken op ieders tijd. De tijd van Eberhard zelf natuurlijk en die van Femke want zij is – vanwege zijn werk – telkens overal verantwoordelijk voor. Dit boek is een persoonlijk relaas maar geeft ook een unieke kijk achter de schermen van iemand met een publieke functie. Femke en Eberhard zijn hecht en naast een inkijk in hun dagelijks leven volgen we later ook het ziekteproces van Eberhard. Aan de randen van de dag is een ontroerend en openhartig boek over een bijzonder echtpaar dat vaak alleen tijd voor elkaar heeft ‘aan de randen van de dag’.

Leen dit boek.

Deze titel is online nog niet beschikbaar. Wel online beschikbaar: Femke van der Laan, Stad vol ballonnen, (columns over het jaar na de dood van Eberhard van der Laan).

Lees dit boek.

 

John Banville, April in Spanje
Booker Prize winnaar John Banville schreef diverse romans en onder het pseudoniem Benjamin Black een aantal literaire detectives. Veel van deze detectives hebben de getroebleerde Quirke in de hoofdrol. In dit boek is hij zowaar een beetje gelukkig: hij heeft een nieuwe vrouw en is met haar op vakantie in het Noord-Spaanse San Sebastián. In een bar ziet hij een bekend gezicht, maar hij twijfelt aan zijn waarneming. Dit meisje, April, is immers een paar jaar geleden in Ierland vermoord door haar broer. Hij belt zijn dochter Phoebe, een vriendin van April, die per ongeluk contact opneemt met de verkeerde mensen. En zo komen diverse verhalen samen: dat van een nietsontziende huurmoordenaar, de oom van April, Phoebe, April en Quirke en zijn vrouw in Spanje. Onheil kan niet uitblijven. Dit is het vervolg op het nog niet vertaalde boek Elegy for April. De wegen van uitgevers zijn soms ondoorgrondelijk…

Leen dit boek.

 

Stephanie Schuster, Alles wat je hart begeert (Wondervrouwen 1)
Duitsland, begin jaren vijftig. Luise Dahlmann heeft een grote droom: het beginnen van een kleine kruidenierswinkel waar weer van alles te koop en de tijd van schaarste voorbij is. Dankzij een erfenis van haar schoonmoeder kan deze droom werkelijkheid worden. Ze stort zich met hart en ziel op haar werk in het dorpje Starnheim. Hier wonen ook Helga von Thaler, de afstandelijke doktersvrouw, Helga Knaup, een leerling-verpleegster die van huis is weggelopen en zwanger is van een Amerikaanse soldaat en Marie Wagner, een vluchtelinge uit Pruisen die met haar familie verdreven is van hun landgoed door de Russen. Marie trekt als arbeidster in bij de broers van Luise op de boerderij.  De vier vrouwen willen eindelijk eens zelfstandig en gelukkig zijn. Meeslepend en vlot beschreven, leef je helemaal mee met alle wederwaardigheden. Gelukkig komen er nog meer delen, al moeten we daar een jaar op wachten. Het volgende deel speelt in de jaren zestig en het derde deel gaat over het Duitsland tijdens de Olympische Spelen van 1972. Aanbevolen!

Leen dit boek.

 

Paul Cleave, Kinderspel
Stel: je bent een succesvol echtpaar dat bestseller thrillers schrijft. En je grapt vaak tijdens promotietours dat niemand zo goed met een misdaad kan wegkomen dan jullie. Jullie hebben immers heel veel ervaring met het bedenken van ingenieuze plots. Maar dan is op een ochtend je 7-jarige zoon niet in zijn slaapkamer. En hij blijft zoek. Bovendien is deze zoon best wel een lastig jongetje. Dan is het heel moeilijk om de politie, de pers en het grote publiek te overtuigen van je onschuld… 

Leen dit boek.