Tips van Loes #29

Dokter Zjivago, Boris Pasternak, de Koude Oorlog en de CIA, Angela Merkel die na haar pensioen als detective aan de slag gaat, een aantal lugubere moorden in Noord-Devon en de beste columns van kunsthistoricus Sis van Rossem; bibliothecaris en boekenblogger Loes Kroon stelde ditmaal een zeer gevarieerd blog samen. Begin maar vast aan het samenstellen van de vakantieleesstapel!

 

Lara Prescott, Wat we niet vertelden 
Lara Prescott is vernoemd naar de vrouwelijke hoofdpersoon uit Dokter Zjivago van Boris Pasternak. Vanwege haar naam is ze altijd gefascineerd geweest door het boek. Ze stuit op het verhaal achter Dokter Zjivago als de CIA 99 dossiers vrijgeeft over hun rol in de publicatie en de clandestiene verspreiding onder het Russische volk. In Wat we niet vertelden volgen we Boris Pasternak, zijn minnares en een aantal CIA medewerkers. Het boek start in 1949. Pasternak is dan al jaren bezig met het schrijven van Dokter Zjivago en de overheid maakt hem het leven zuur. Zijn minnares wordt voor jaren naar een strafkamp verbannen om hem zo te treffen. Na de dood van Stalin in 1953 wordt ze vrijgelaten. Ondertussen maken we kennis met een aantal vrouwen werkzaam in de typekamer van de CIA. Allemaal overgekwalificeerd voor hun werkzaamheden; vaak net zo goed of zelfs beter opgeleid dan hun mannelijke collega’s die leidinggevende functies of veel interessantere banen kregen.

Irina en haar toen zwangere Russische moeder zijn gevlucht uit de Sovjet-Unie. Haar vader is vermoord door de Russen. Irina spreekt Russisch en vanwege de moord op haar vader gaan ze erbij de CIA van uit dat ze een wrok koestert tegen de Russen en dus te vertrouwen moet zijn. Dokter Zjivago mag in de Sovjet-Unie niet worden gepubliceerd en het manuscript wordt op een gegeven moment naar Italië gesmokkeld. Het wordt een sensatie. De CIA wil het boek, op het hoogtepunt van de Koude Oorlog, in de Sovjet-Unie inzetten als cultureel wapen. Irina wordt ingeschakeld bij deze gevaarlijke missie.

Lees dit boek >

 

David Safier, Miss Merkel en een onverwachte wending
Angela Merkel is bondskanselier af en woont met haar man Achim, hondje Poetin (in oktober 2022 verschijnt het volgende deel, de hond wilde daarin geen Poetin meer heten....) en lijfwacht Mike in een piepklein dorpje ergens in Duitsland. Ze moet weer wennen aan het gewone leven en wil graag een paar vriendinnen krijgen om gezellige dingen mee te doen als er plotseling een moord gepleegd wordt in haar suffe dorpje. En Angela gaat zich uiteraard bemoeien met de zaak. Het boek staat vol met humoristische verwijzingen naar wat men bijvoorbeeld eet op staatsbanketten en hoe dingen opgelost worden in de wereld. Opmerkelijk citaat: ”Als politici betrapt worden, hebben ze verschillende technieken om daarmee om te gaan. In Nederland zouden ze in zo’n situatie zeggen: ik heb er geen actieve herinnering aan.” Ik las dit op de avond van het debat over de gewiste sms’jes van Mark Rutte maar dit boek is toch echt al in 2021 gepubliceerd in Duitsland.
Blijkbaar is het een trend om zeer bekende personen laten fungeren als speurder: zie ook de boeken van S.J. Bennett over Koningin Elizabeth De moord op Windsor Castle en De moord op Buckingham Palace.

Lees dit boek >

 

Belinda Bauer, Vaderskind
De 10-jarige Ruby Trick woont met haar werkloze vader en tobberige moeder in een vervallen huis aan de ruige kust van Noord-Devon, Engeland. Bijzonder aan dit boek is het vertellersperspectief; je ziet de gebeurtenissen grotendeels door de ogen van Ruby. Op de stranden en kliffen van Noord-Devon vallen jonge vrouwen in de handen van een zieke geest. Hij overmeestert ze, dwingt ze om zich uit te kleden en hun moeder te bellen, zodat deze getuige zijn van de moord op hun dochters. De eerste twee vrouwen weten te ontsnappen, maar de moordenaar perfectioneert zijn methode. Ruby is dol op haar vader en vindt het geweldig om uitstapjes met hem te maken, verkleed als cowboy. Zij gaan proberen om de moordenaar te ontmaskeren. Boek met een geweldige setting, heel spannend en één van de 5-sterrenthrillers uit de Vrij Nederland thrillergids 2022.

Lees dit boek >

 

Door de ogen van Sis van Rossem; de beste columns
Sis(Mary) van Rossem overleed plotseling in mei van dit jaar. Ze is natuurlijk bekend van en berucht door de succesvolle tv-serie met haar twee broers Maarten en Vincent die al mopperend, kritiek uitend en ruziënd allerlei steden bezoeken. Kunsthistoricus Sis schreef ook columns in het tijdschrift van haar broer Maarten, afwisselend over kunstwerken, Rome en dagelijkse ergernissen zoals muziek in de supermarkt, nieuwe keukens, het verdwijnen van groenteboeren en jeugdherinneringen. Als ze ergens phloxen ziet bloeien wordt ze helemaal weemoedig omdat die haar aan de tuin van haar opa en oma doen denken. En kiespijn is de aanleiding van een verhandeling over het schilderij De tandentrekkker van Jan Steen.  In haar columns kon ze uitgebreid haar kunsthistorische kennis kwijt, maar tot haar grote ergernis werden die items in het tv-programma ingekort. Heerlijke bundel om af en toe stukje in te lezen!

Lees dit boek >