Ik en mijn Sparta

Ik en mijn Sparta

Mooie verhalen

In aanloop naar ‘Sparta, de sleutel tot een rijker leven’ ontvingen wij prachtige persoonlijke verhalen over mensen en (hun) Sparta.

Jan Bomhof vertelt

arrow-large Created with Sketch.

Mijn vader (rechts op de foto) was werkleider in het onderdelenmagazijn bij Sparta. Begin jaren 60 ontstond daar een nijpend tekort aan wielen. Terwijl de vraag naar Sparta-brommers onverwacht groot was, dreigde het productieproces stil te vallen. Vader besloot de wielenmontage naar ons huis aan de Korhoenstraat te verplaatsen. Mijn moeder (links) kreeg de leiding en mijn broer en ik werkten ook mee.

Bij mooi weer werkten we buiten, maar meestal werd de eettafel aan de kant geschoven en vond het werk in de huiskamer plaats, best gezellig. De werkzaamheden hebben op deze manier misschien twee jaar geduurd. Van het ermee verdiende geld kocht mijn vader onze eerste auto: een Fiat 600.

Afdeling Experiment

arrow-large Created with Sketch.

Evert Sileon (in het midden op de foto) werkte op de afdeling ‘Experiment’ waar hij prototypes maakte en testte.

“Omdat bij de verpleegstersbrommer de as relatief ver voor de voorvork is geplaatst, gaat deze, als je niet stuurt, eigenlijk altijd rechtdoor. Ik herinner me testritten over die kilometerslange wegen op de Veluwe. We konden sleutelen terwijl we reden. We reden hele stukken met twee benen aan één kant van de bromfiets, in amazonezit de Amersfoortseweg af…”

Op de foto staat Evert Sileon in het midden, de hurkende man is Jan Wilke en de man links was een technische medewerker van Sachs.

Sparta met aangepast stuur

arrow-large Created with Sketch.

Henk Weltje kreeg toen hij 16 werd deze Sparta GL 50 Sport uit 1965. Weltje vertelt: "Ik had liever een Puch of Tomos gehad of desnoods een Kreidler of Zündapp, maar dat zat er niet in. Toen heb ik er maar een chopper van gemaakt. Later heb ik nog twee enorme spiegels op het stuur gezet.