Denk mee aan het grote verhaal van Apeldoorn

Uw inbreng is belangrijk!

CODA is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed benaderd om een integrale erfgoedbenadering voor Apeldoorn op te zetten: een benadering waarin historische gebeurtenissen, ontwikkelingen, personen, voorwerpen en locaties samen het ‘Grote Verhaal van Apeldoorn’ vertellen. CODA en de Rijksdient werken hierin samen met het Ergoedplatform Apeldoorn en het Team Cultuurhistorie van de Gemeente Apeldoorn.

 

Een sterk, breed gedragen verhaal van Apeldoorn helpt om de focus te bewaren en tegelijkertijd de blik op het grotere geheel te bewaren.

Wij roepen u op om nu mee te denken aan het Grote Verhaal van Apeldoorn!

 

Tijdbalk

Bij wijze van voorzet is er een tijdbalk gemaakt met daarin een groot aantal Apeldoornse gebeurtenissen, historische locaties, personen en objecten. Dit overzicht is afgeleid van de verschillende historische canons die afgelopen jaren zijn ontwikkeld, maar ook iets als de Grootste Apeldoorner-verkiezing uit 2004 is erin verwerkt. De meeste locaties en personen zijn aanklikbaar voor meer informatie online.

 

De Apeldoornse geschiedenis staat in de bovenste, gekleurde helft van de tijdbalk. Om de relatie met het grotere geheel in beeld te brengen, zijn in de onderste, grijze helft de Gelderse en nationale geschiedenis zichtbaar.

 

Volledig is de balk niet en het is aan u om de dingen die u belangrijk vindt voor de Apeldoornse geschiedenis, toe te voegen. Omdat we zoeken naar het Apeldoornse verhaal, heeft het overigens alleen zin om dingen toe te voegen in het bovenste, gekleurde deel van het overzicht.

Suggesties toevoegen

U kunt uw suggesties als volgt toevoegen in het pdf-bestand

- Download de tijdbalk

Selecteer in de balk met de rechtermuisknop een jaartal of een stukje tekst.

Klik op ‘Notitie toevoegen aan tekst’.

Beschrijf kort en bondig de gebeurtenis, persoon, object of locatie die volgens u niet mag ontbreken, liefst met een datum/jaartal.

Sla wanneer u klaar bent het pdf-bestand op en mail het naar archief@coda-apeldoorn.nl.

 

Mocht het op deze manier niet lukken, dan kunt u uw toevoegingen ook gewoon in een mailbericht tikken. Wel graag ook in dat geval kort en bondig en mét datum/jaartal.

Het overzicht printen is, vanwege de paginagrootte, geen goed idee.

 

Inzendingen graag vóór 11 oktober

Wij verwerken uw suggesties in het overzicht.

De tijdbalk met ingezonden toevoegingen presenteren we op een bijeenkomst op vrijdag 11 oktober. U kunt dan zien wat anderen aan het overzicht hebben toegevoegd en wellicht uw eigen toevoeging(en) toelichten. U kant dan bovendien verder meepraten over het Grote Verhaal van Apeldoorn.
De bijeenkomst vindt plaats in CODA café van 17:30 tot circa 20.00 uur. Toegang is gratis inclusief een hapje en drankje. Wilt u hier bij zijn, meld u dan aan door een simpel bericht te sturen – met vermelding ‘Grote Verhaal van Apeldoorn’ - naar aanmeldingen@coda-apeldoorn.nl.

Na 11 oktober wordt alle bijeengebrachte kennis en informatie verwerkt tot een nieuw, verbeterd overzicht.

Ook dat is overigens een momentopname - vanzelfsprekend want geschiedenis leeft!