Wilhelminaring

van
19.08.2014
t/m
02.11.2014

Wilhelminaring

Oeuvreprijs voor de beeldhouwkunst

De Wilhelminaring wordt sinds 1998 om de twee jaar aan een Nederlandse beeldhouwer uitgereikt. De Stichting Wilhelminaring heeft hiermee als doel om – behalve het eren van de winnaar – vooral de belangstelling voor de beeldhouwkunst in Nederland te stimuleren. CODA directeur Carin Reinders en gastcurator John Blaak stelden deze tentoonstelling samen waarin naast het werk van de acht beeldhouwers ook de speciaal voor de winnaar ontworpen ringen te zien zijn.

De prijs bestaat uit een elke keer speciaal ontworpen ring door een sieraadontwerper en een opdracht voor de beeldhouwer om een kunstwerk te maken voor het Sprengenpark in Apeldoorn.

Door middel van foto’s, tekeningen, maquettes en ruimtelijke voorstudies worden in CODA Museum de beelden uit het Sprengenpark getoond. Ook de acht ringen die door verschillende sieraadontwerpers gemaakt zijn, hebben een plaats in deze tentoonstelling gekregen. Daarnaast zijn de gedichten die op de beelden geïnspireerd zijn op video te beluisteren. 

Van vijf van de acht winnaars worden video’s vertoond die gemaakt zijn in het kader van de serie Hollandse Meesters in opdracht van het Mondriaanfonds. Uiteraard is ook van de overige drie winnaars uitgebreid beeldmateriaal te zien.

De Wilhelminaring is tot op heden acht keer uitgereikt: Joop Beljon (1998), Joep van Lieshout (2000), Jan van Munster (2002), Carel Visser (2004), Maria Roosen (2006), John Körmeling (2009), Piet Slegers (2011) en Hans van Houwelingen (2013). Het werk van deze kunstenaars, de ringen en gedichten zijn van 19 augustus tot en met 2 november in CODA Museum te bekijken.